Putsj logo

Et magasin for unge om

Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.

Trondheim huser et av verdens mest miljøvennlige bygg

Fredag åpnet næringsminister Torbjørn Røe Isaksen det mest energieffektive bygget i Europa. “Plusshus”vil i følge Powerhouse-alliansen være en del av fremtiden.
TEKST OG FOTO
MARIE RODAHL

“Man bør stille krav til byggematerialene, slik at utslipp innen industri blir kuttet. Det vil skape vekst og muligheter for framtidas løsninger”

– Marie Rodahl

Byggsektoren bidrar til 40% av verdens klimagassutslipp. Dette ønsket Powerhouse-alliansen å endre, ved å bygge et hus som går på fornybar energi. «Plusshus» er et kontorbygg som produserer mer energi enn det selv bruker til oppvarming, kjøling, ventilasjon og belysning. Det er fordi energien produseres av solcellepanel på taket og fasaden. I tillegg til at bygget produserer sin egen strøm, har det også andre løsninger som krever mindre energi. En stor åpning i taket gir naturlig lys til seks etasjer med kontorer. I tillegg brukes sjøvann til kjøling og oppvarming av bygget. 

Symbolsk: Byggets 3000 kvadratmeter solcellepanel ligger sørvendt. Åpningen i taket er formet som tallet null, og skal representere nullutslipp.

3000 kvadratmeter med solcellepanel fanger opp sol fra taket og fasaden av bygget. Hvert år tilsvarer det 500 000 kWh fornybar energi, som på ett år er dobbelt så mye energi som bygget selv bruker. Resterende strøm vil sendes via deres egne mikronett, et energisystem som gir bygget egen kontroll over energien det produserer. Overskuddsenergien går til lading av el-busser, nabobygg og el-båter.

Fra visjon til virkelighet

– Vi ønsker å gå foran og bidra til at vår bransje blir en del av svaret på våre felles miljøutfordringer, sier administrerende direktør i eiendomsselskapet Entra, Sonja Horn. Sammen med entreprenøren Skanska, miljøstiftelsen ZERO, arkitektkontoret Snøhetta og rådgivingsselskapet Asplan Viak, har Powerhouse gått fra å være en visjon, til å bli virkelighet.

Reflekterer lyset: Bølgeblikk i gull reflekterer mye lys inn i det åpne området og inn til kontorene.

Aktørene bak Powerhouse håper at prosjektet kan være med å endre dagens kraftlovgivning, slik at deling av nabolagstrøm blir enklere i fremtiden.

God plass: Kontorbygningen huser mange selskaper.

Marius Holm er daglig leder i ZERO, og forteller at fokuset på miljø og bærekraft har vært viktig fra starten av prosjektet i 2011.

– Vi utfordret til å bygge plusshus i en bransje med passivhus. Man bør stille krav til byggematerialene, slik at utslipp innen industri blir kuttet. Det vil skape vekst og muligheter for framtidas løsninger, avslutter han. 

Del saken:

Et magasin for unge om 
miljø, kultur og aktivisme