Nå er det politisk bestemt: kraftutbygging i verna vassdrag

Hva handler egentlig denne saken om? Pressemelding fra NU-leder + en kort oppsummering.

Nå er det offisielt! AP, Høyre, FrP og SP har ingen respekt for norsk natur når de tillater å demme opp de 390 verna vassdragene våre!

Det er en skam, de verna vassdragene våre er selve grunnsteinen i norsk miljøkamp, og med et pennestrøk har de nevnte partiene tatt miljøkampen 50 år tilbake i tid. Man kan ikke oppheve vern bare fordi det er mer beleilig å ikke verne, hva er poenget da? Det eneste positive jeg ser med denne udemokratiske prosessen på stortinget, er den enorme mobiliseringen vi har sett den siste uken.

I hele landet har folk hatt aksjoner, demonstrasjoner og tatt til orde for et varig vern av våre vassdrag. Vi klarte å snu KrF som tidligere stemte for forslaget, og vi fikk behandlingen utsatt med flere dager. På en sånn mørk dag for norsk natur må vi huske det, vi er mange og jo flere vi er, jo større gjennomslag får vi.

-Sigrid Hoddevik Losnegård, leder i Natur og Ungdom

I januar 1981 hadde demonstrantene satt opp lavvoer i Stilla. Foto: Jørn Thomassen/Verdensarvsenter for bergkunst – Alta Museum
En gammel kamp – I januar 1981 satt demonstrantene opp lavvoer i Stilla. Foto: Jørn Thomassen/Verdensarvsenter for bergkunst – Alta Museum

Hva handler egentlig denne saken om?

I dag stemte Stortinget for å gjøre det lettere å søke om bygging av større kraftverk i vernede vassdrag. Utfallet var at det ble vedtatt med 78 mot 21 stemmer. Dette er problematisk fordi det å åpne opp for kraftproduksjon innebærer store naturinngrep. Årsaken til at denne tematikken kom på banen akkurat nå er at større flommer og risiko tilknyttet hardere nedbør pga. klimaendringer brukes som argument for å gjøre skånsomme utbygging av verna vassdrag.

Som det står i dagens sak på NRK: «For der noen mener saken handler om flom og skred, mener andre at de norske vernede vassdragene er satt i spill.» Eller for å sitere en av de mer velartikulerte i miljøbevegelsen, Truls Gulowsen (leder i Naturvernforbundet):

«Det er snakk om lite kraft og veldig store inngrep. Å åpne for dårligere vern av vassdrag nå, er som å diskutere hyttefelt i nasjonalparker.»

Visste du at perioden vi er inne i nå, altså 2021-2030, er utpekt som FNs tiår for naturrestaurering? Noe av det som er problematisk her er altså at natur og klima settes opp mot hverandre. Eller som sagt av Greta Thunberg, som var en av de mange som møtte opp tirsdag morgen denne uken foran Stortinget: «At det er blitt en sannhet at vi må velge mellom natur og klima, er vanvittig

«Dette er eit forferdeleg overtramp på noko av det vakraste vi har i norsk natur. Det er mykje dårleg naturpolitikk men ei kansellering av norsk vassdragsvern hadde eg aldri førestilt meg. I ei tid kor heile verda snakkar om tap av økosystem og så kjem dette? Vi har signert ein naturavtale der vi forpliktar oss til å verne 30% representativ natur og dette er heilt motsett retning.» -Helene Sofie Smit, sentralstyremedlem i Natur og ungdom

Hva du kan gjøre?

-Signer kampanjen til Naturvernforbundet

-Vil du organisere deg med andre for å demonstrere? Finn ditt NU-lokallag: https://www.nu.no/finn-ditt-lokallag

Del saken:

Flere saker