Nei, klimastreikende ungdom sitter ikke bak lås og slå i Norge. Vi driver fremdeles politisk arbeid over hele landet. Det tror vi de fleste er glad for.
Mens flertallet i Norge opplever den politiske utviklingen i USA som skremmende, ser FpU og Simen Velle ut til å hente inspirasjon derfra. I starten av mars delte FpU et bilde av skolestreikende ungdom for klima, fengslet.
Utspillet om at «klimapøblene må fengsles» kunne knapt vært mer koordinert med den politiske utviklingen over Atlanteren: Der forsøker Trump-administrasjonen å strupe både klimapolitikken og miljøbevegelsen.
Statlig støtte trekkes fra forskning som nevner «klima», og noen av verdens fremste forskningsmiljøer innen klimavitenskap står i fare for å raseres. Forskere er redde for å uttale seg, og ytringsfriheten er under press. Vi bare nevner det. For det er dét som er bakteppet når FpU deler bilder av unge fengslede miljøaktivister i Norge.
Men, kanskje var det ikke ment seriøst? Det vet vi ikke. For også her henter FpU inspirasjon fra den politiske bevegelsen som styrer USA. Budskapet tilpasses mediet og målgruppa: FpU kan teste ut litt ekstreme budskap på Tik Tok, mens Simen Velle opptrer ansvarlig med Fredrik Solvang i Debatten. Og ingen kan vite hva de egentlig mener, og hva vi skal ta alvorlig. Det er en måte å trolle politiske debatter på, som vi har blitt bedre kjent med nå. For det som mange avfeide som troll og tull, er plutselig blitt veldig alvorlig.
Vi trenger ikke å fotomanipulere bilder av miljøaktivister i fengsel, det finnes nok av eksempler.

Selv om kanskje ikke FpU er klar over det, er miljøaktivister blant de mest utsatte opposisjonelle i svært mange land. Riktignok i land som Norge ikke pleier å ville sammenlignes med. Vi trenger ikke å fotomanipulere bilder av miljøaktivister i fengsel, det finnes nok av eksempler. Bare se over grensa til Russland. NU har hatt et langvarig samarbeid med russiske miljøaktivister. Under Putin har vi sett hvordan hverdagen deres har blitt farligere, og alt de risikerer i kraft av å fortsette med aktivisme.
Norge er ikke Russland eller USA, men det er kommet et nytt alvor her også. I Natur og ungdom kommer vi til å fortsette å jobbe politisk for at Norge skal ta vare på livsviktig natur og at klimatrusselen skal tas på alvor. Det mener vi er avgjørende for hva slags framtid vi skal få. Og vi kommer ikke til å la oss skremme. Tvert imot ser vi at det å bygge grasrotorganisasjoner der ungdom kan engasjere seg og delta i den samfunnspolitiske debatten er viktigere enn noensinne.
Et fellestrekk ved mange autoritære bevegelser er at de angriper miljøbevegelsen. Det rammer de politiske sakene, og det rammer den politiske friheten. Vi kjenner nok litt ekstra på at vi bor i et land med ytringsfrihet og organisasjonsfrihet i disse dager. Og at det er viktig at folk skal kunne delta i politiske debatter uten å være redde. I Natur og ungdom sitter vi ikke bak lås og slå. Vi bygger lokallag der ungdom jobber sammen, arrangerer turer og politiske møter, jobber med lokale, nasjonale og internasjonale saker. Det kommer vi til å fortsette med!
Tale Løkeland Ryste, nestleder