Putsj logo

Et magasin for unge om

Avviser titusenvis av klimastreikende ungdommers krav

Kravene til de mange tusen skolestreikerne i Norge har blitt avvist av stortingsflertallet. I innstillingen fra Stortingets energi- og miljøkomite som ble publisert tirsdag kveld, får kravene kun støtte fra Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne.
TEKST
MARIT WORPVIK

FOTO
THOMAS MORDAL

“mai fikk politikerne høre på ungdom med angst for framtida, som mener det trengs enorme klimatiltak for å redde framtida vår. Men mikrofonene våre kan ikke ha vært påslått, eller så talte vi for fullstendig døve ører.”

– Marit Worpvik

I vår har titusenvis av skoleelever streiket skolen for klimaet. Den største markeringen var 22. mars, da over 40 000 ungdommer streiket på mer enn 70 ulike steder i Norge. 24. mai ble det ny streik, og denne gangen ble det nasjonalt arrangert streik 39 steder med over 8000 deltakere. Globalt har millioner av ungdommer deltatt på skolestreiker den siste tiden. 

I Norge har ungdommens krav vært at man må stanse oljeletingen, kutte mer enn halvparten av utslippene til Norge innen 2030, øke klimabistanden til 65 milliarder kroner på sikt, og erklære at vi er i en krisesituasjon for klima og natur.

Tina Razafimandimby Våje (16) er initiativtaker for streiken i Norge. Hun mener vi ikke har tid til noe annet enn ambisiøse og vanskelige valg.

– Vi vet at kravene er ambisiøse og vanskelige å innfri, men saken er den at de er nødvendige. Når vi sitter på Stortinget vil det være for sent, sier Våje.

– Derfor må olja ligge, de norske utslippene må kuttes, og vi må gi mer til klimabistand. Det er utrolig skuffende at Stortinget ikke lytter. Men vi lar oss ikke kue. Vi planlegger ny streik i høst, og på sikt vil det bli umulig for politikerne å ignorere ungdommen, sier hun. 

Leder i Natur og Ungdom, Gaute Eiterjord (23), er på likhet med Våje misfornøyd med stortingets avgjørelse.

– Stortingsflertallet vender ryggen til over 40 000 ungdommer, og det er sjokkerende at de ikke engang vil gi titusenvis av skolestreikende elever et eneste nytt klimatiltak, sier Eiterjord.

Flere politikere har ytret støtte til de skolestreikende elevene, blant annet Erna Solberg, Nikolai Astrup og Jonas Gahr Støre. 16. mai var en rekke ungdomsorganisasjoner på høring på Stortinget for å argumentere for klimastreikens krav, og fikk lovord fra flere politikere. Natur og Ungdom mener det blir hyklersk av politikerne å skryte av engasjementet når de ikke vil gjennomføre noen av tiltakene ungdommen krever.

– 16. mai fikk politikerne høre på ungdom med angst for framtida, som mener det trengs enorme klimatiltak for å redde framtida vår. Men mikrofonene våre kan ikke ha vært påslått, eller så talte vi for fullstendig døve ører. Det er hårreisende at politikere lytter til voksne som protesterer mot dyrere bilkjøring, men ikke til de som skal arve jorda, mener han.

Den endelige avstemmingen over streikens krav skjer 6. juni. 

– Selve avstemmingen har ikke skjedd ennå, og vi vil oppfordre partiene på det sterkeste til å gå i seg selv. De må spørre seg selv om de ønsker å bli husket som dem som vedtok det nødvendige da det fortsatt var tid, eller de som ofret ungdommens fremtid for kortsiktig profitt, avslutter Våje.

Del saken:

Et magasin for unge om 
miljø, kultur og aktivisme