Skrevet av: Trygve Instefjord, Skogsambassadør i prosjektet Skogen-mer enn bare trær
Økosorg og motivasjon
Nina Alida vokste opp tett på naturen, omgitt av skog og dyreliv på besteforeldrenes gård. Allerede tidlig i livet kom hun i nærkontakt med naturens skjønnhet, men også dens sårbarhet. Naturen har vært hennes trofaste følgesvenn – fra snowboardbrettet til kajakken, og fra fallskjermhopping til stille vandringer med jaktlabradorene Bonus og Jeppe. Likevel ligger det en dyptliggende økosorg bak idyllen.
Hennes første møte med økosorg var som tiåring, da hun leste i et leksikon om hvalfangstens brutalitet. Denne sorgen ble forsterket av et sjokkerende besøk på et slakteri i ungdomsskolen.
«Det var en traumatiserende hendelse å se dyr være så redde og bli behandlet som om de ikke var levende. En vond opplevelse, men jeg er glad den har preget meg og vært med å gjøre meg til en aktiv dyreverner», sier Nina Alida.
Hun leste også romanen Uår av Knut Faldbakken som ungdom, som bidro til å vekke naturverner-aktivismen hennes. Senere i livet ble økosorgen intensivert av kunnskapen om omfattende plastforurensning i havet, noe som utløste både sinne og fortvilelse – følelser som senere skulle bli viktige drivkrefter for handling.
Etter nærmere to tiår i NRK vokste en gradvis følelse fram i Nina Alida: en sterk lengsel etter å være mer ute og mindre fanget av kontorlivets vegger. Overgangen skjedde ikke plutselig, men modnet langsomt til det punktet hvor hun tok et klart valg og forlot jobben. Hun flyttet til Østmarka med hundene sine og studerte naturveiledning på NMBU, samt sertifiserte seg som skogsbadguide. Dette var starten på en nyforelskelse i livet og naturen.

Utenfor kontorets vegger
«Denne dypere kontakten med landskapet jeg bor i har gjort hjemme til både det som er innendørs og det som er utendørs. Naturkontakten har gjort meg mer empatisk og tålmodig», forteller Nina Alida.
Likevel slipper ikke økosorgen helt taket. Nina Alida beskriver hvordan følelsen stadig vekkes av konkrete hendelser, som da gaupa Ørelaus ble drept under jakt.
Jegeren delte øyeblikket som «et minne for livet» på Instagram. Da får jeg et rasende hjerte, og kan gråte av fortvilelse over det som ikke kan gjøres ugjort. Slike hendelser er smertefulle, også som en påminnelse om hva som går tapt når mennesker mister sin forbindelse til naturen
Hun mener samfunnet i økende grad preges av en usunn distansering fra naturen, forsterket av digital avhengighet og en kultur preget av stress og effektivitet. Dette understøttes av Anne Sverdrup-Thygeson som skriver i boken På naturens skuldre om hvordan distansering fra naturen kan føre til økt psykisk uhelse.
Forskning har blant annet vist at regelmessige naturopplevelser bidrar positivt til psykisk helse, reduserer stress og forbedrer konsentrasjonen. Nærkontakt med natur kan også forbedre livskvaliteten betydelig og redusere følelser av ensomhet. Nina Alida peker nettopp på dette når hun forklarer hvordan skogsbad virker:
Skogsbad handler om å være til stede her og nå. Slike prestasjonsfrie soner er magiske, fordi de lar oss finne tilbake til roen og følelsen av tilhørighet
Hun fremhever også verdien av fellesskap og samhold som avgjørende for å vende økosorg til handling. Eksempler som kampen for Østmarka nasjonalpark og arbeidet til Aktivt Rovdyrvern viser hvordan felles kjærlighet til naturen kan gi styrke og utholdenhet.

Tips
Til de som kjenner på distansering og maktesløshet har Nina Alida Nordbø tre kraftfulle oppfordringer:
«Vi må åpne øynene for hva vi er i ferd med å miste. Gå ut, bruk sansene dine, og opplev naturens skjønnhet og sårbarhet. Når vi virkelig føler at vi er en del av naturen, vil vi også beskytte den med alt vi har.»
«Sett ned tempoet. Sett deg på bakken, hvil ryggen mot et gammelt tre, og lytt til skogens pust. Når du kjenner at naturen er en del av deg, finner du både ro og styrke til å handle.»
«Gjenoppdag fellesskapet i naturen. Samle venner rundt bålet, del tanker og opplevelser. Det er i naturens stillhet vi styrker båndene våre til omgivelsene, og finner håpet og motet til å beskytte alt levende.»
Gjennom sin historie ønsker Nina Alida å inspirere til handling og en dypere forståelse av naturens betydning – både for vår psykiske helse og for planetens fremtid.
LES MER OM SKOGSBADING HER:
www.skogsbad.no/skogsbad-i-media
NU + Naturvernforbundet + Sabima + WWFs skogsprosjekt: https://www.nu.no/skogprosjektet