Putsj logo

Et magasin for unge om

Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.

Sagt om makt

I hodet mitt blir det bestandig spilt av et dikt eller sitat. Jeg samler på dem. Ikke på en sånn klein instagram-quotes-yolo-peacetegn-og-tunga-ut-måte, men jeg opplever stort sett at andre setter ord på ting bedre enn jeg gjør selv.
TEKST
Markus Refsdal

I hodet mitt blir det bestandig spilt av et dikt eller sitat. Jeg samler på dem. Ikke på en sånn klein instagram-quotes-yolo-peacetegn-og-tunga-ut-måte, men jeg opplever stort sett at andre setter ord på ting bedre enn jeg gjør selv.

Hvis jeg trenger mot til å stå opp for det jeg tror på, tenker jeg på Martin Luther. Han nektet å gi seg, selv om han til slutt ble erklært fredløs. “Her står jeg og kan ikke annet. Gud hjelpe meg.”  

Som klimaaktivist har man ikke så mange stunder der man er fri for bekymring, men de gangene jeg virkelig gir slipp, flyter med og nyter livet, sier jeg som Ibsen: “Kan hende jeg segler min skute på grunn, men det er dog godt at fare!” 

Når jeg så tegner et indre tankekart med ordet “makt” i midten dukker Ibsen opp igjen. Fru Stockmann som spør sin mann: «Hvad hjælper det, at du har retten, når du ikke har nogen magt?» Doktor Stockmann er besatt av å avsløre for allmennheten at badevannet i byen er forgiftet. Han vil ha heder og ære for at han har oppdaget det. Det går ikke så bra. I den heteste scenen utbryter han: “det kan da vel, for fanden, aldrig i evighed være ret, at de dumme skal herske over de kloge!”. Godt sagt, Doktor!  

Litt allmennkunnskap: Francis Bacon sa at “Kunnskap er makt” og John Acton skrev at “Makt har en tendens til å korrumpere, og absolutt makt korrumperer absolutt. Store menn er nesten alltid dårlige menn”.  

I Fuglane av Tarjei Vesaas blir vi kjent med Mattis, eller Tusten, som bor i skogen med søsteren sin, Hege. Mattis liker det dårlig når Hege får seg kjæreste, men det er ikke så lett å kvitte seg med svigerbrødre. “Verda var full av overmakt som stakk fram og dukka ein.” 

I “Vær utålmodig menneske” formidler Inger Hagerup en skapelsesfortelling:   

“Mange var veiene. Det bar galt avsted.  
Styrken ble makt, og makten vold.  
Og mennesker trampet hverandre ned.”  

Forhåpentligvis slutter vi en dag å trampe hverandre ned, men inntil da synes jeg denne oppfordringen fra Kristofer Grønskag er fin å ha med: “Verden er kanskje ille, men det kan tross alt bli verre. Det eneste vi kan gjøre er å betrakte verden gjennom humor av mørkt mørkt glass. Og forandre den.”  

Del saken:

Et magasin for unge om 
miljø, kultur og aktivisme