Putsj logo

Et magasin for unge om

Ingen liker fisken

Usynlig, men ekkel og stygg. Nei, jeg snakker ikke om Norges klimapolitikk denne gangen, men om fisk.
TEKST
Gytis Blaževičius 

Usynlig, men ekkel og stygg. Nei, jeg snakker ikke om Norges klimapolitikk denne gangen, men om fisk.

Out of sight, out of mind 

Uansett om fisken er fri ute på havet, eller befinner seg i et oppdrettsanlegg, ser vi den ikke. Fisk kan ikke sammenlignes med sauer, som står i veien når du er på vei til fjellet, eller hjorten som du ser fra toget. Er du heldig ser du den understimulerte oppdrettslaksen hoppe opp fra vannet i ny og ne om du passerer en fjord. Det er vanskelig å bry seg om problemer du ikke kan se. 

Et følelsesløst ansikt  

Når du først ser en fisk, taler den virkelig ikke sin egen sak. Litt slimete og ekkel. Ikke har den valpeøyer så den kan se trist på deg heller. Ikke kan den lage noe lyd som kan høres ut som et rop om hjelp. Fisk er så langt unna et menneske man kommer. Kanskje valpefilteret på Snapchat hadde hjulpet for å gjøre den koseligere? Slik som fiskene i Nemo fikk øyebryn for å bli mer menneskelige. 

Ikke et individ 

I norsk oppdrett bryr vi oss så lite om fisk at de ikke en gang teller som individer. Antall kilo biomasse er den foretrukne enheten for å beregne antall fisk. Tenk om norske lærere skulle henvende seg til elevene sine som 1300 kg biomasse. «Hele 81% av biomassen fullførte videregående utdanning i år» kan Tonje Brenna si i talen sin ved endt skoleår. 

Lite empatiske vesener 

Er det derfor ingen bryr seg om fisk, fordi den er usynlig, ekkel og stygg? Hadde vi puttet så mye fisk i oppdrettsanleggene våre om den uttrykte diskomfort ved å hyle? Svaret er nok nei. Fisk er en av Norges største eksportvarer. Til tross for store inntekter, har ikke fisken det så sinnsykt bra i anleggene. Vi er rike på penger, men fattige på empati.  

Fiskens number one fan 

Det er kanskje urealistisk å håpe at vi plutselig skal begynne å elske fisken. Samfunnet kommer kanskje aldri til et punkt der det er naturlig å bruke sjekkereplikken «Dæven, du er like thic som en oppdredtslaks», eller at barn utbryter «Ååå så søt!» når de ser en sugemalle i et akvarium. Vi vil neppe bruke et fiske-filter for å se søtere ut på Snapchat, og det vil nok aldri bli lansert hudkremer som lover å gi oss fiske-aktig hud. Men, kjære fisken, jeg skal kjempe for deg og dine rettigheter likevel. Selv om du er ekkel, slimete og stygg. 

Del saken:

Et magasin for unge om 
miljø, kultur og aktivisme