Putsj logo

Et magasin for unge om

Tons of rock: mye rock, lite miljø

Putsj skal gjøre et forsøk på å kåre Oslo-områdets grønneste festival. Tons of Rock blir trolig ikke vinneren.
TEKST
MARIT WORPVIK

For sjette året på rad ble festivalen Tons of Rock arrangert, og denne gangen hadde festivalen flyttet seg fra Halden til Ekeberg i Oslo. Selv med ny location, klarte festivalen å tiltrekke seg flere tusen personer i ulike aldre fra dag til dag. Med band som In Flames, Kiss, Def Leppard, Slayer, Volbeat, Wolfmother, Raga Rockers og Gluecifer og strålende sol hver eneste dag, var det mildt sagt god stemning på de grønne slettene på Ekeberg. 

Festivalen besto i år av tre ulike scener, flere områder hvor man kunne kjøpe mat og alkohol, butikker, ulike boder og karuseller. 

Matutvalget var ikke spesielt imponerende om man ønsket å velge bort kjøttet. «Tons of Beef» og andre telt som i hovedsak solgte kjøtt dominerte festivalen, og det kunne virke som at rock og kjøtt nærmeste var en selvfølgelig kombinasjon. 

De få alternativene som gjorde et poeng av å være vegetariske, var ekstremt dyre og det var lite mat for pengene. Å velge vegetarisk resulterte dermed i wraps med kun salat, grønnsaker og dressing, og pizza med ost. 

Dyre salatblader: Innholdet besto av salat, tomat, paprika og salsa, og likevel kostet stor wrap hele 150 kroner. 
Vegetar: Om man ønsket vegetarisk pizza, ble det pizza med ost til 40 kroner stykket

At man ikke åpnet for at de mange tusen publikummerne kunne resirkulere, var skuffende. Flere Putsj snakket med sa at de gjerne skulle kastet koppene sine i egne søppelkasser for nettopp plastglass, men at dette ikke er en mulighet. Alt av søppel havnet dermed i samme søppelbøtter.

Inne i de to konsert-teltene fantes det ikke en eneste søppelbøtte, og dermed havnet det ekstremt mye glass på bakken. 

Bare det å få kastet søppelet sitt ble en større og større utfordring utover kvelden. Søppelbøttene ble fulle hver kveld, selv om de frivillige jobbet iherdig med å ha kontroll på alt søppelet. 

Mange festivaler har testet ulike løsninger for å få ned det ekstreme forbruket av plastglass på festivaler den siste tiden. Piknik i Parken hadde en panteløsning som gjorde at man fikk penger for å levere inn glasset sitt. Øyafestivalen har også hatt den samme løsningen, som har gjort at hele 200 000 ølglass har blitt samlet inn under festivalen. 

Hovefestivalen hadde i sin tid pant på alt fra ølglass og bærepapp til sneiper og pizzaesker. Her kunne også publikum selv levere inn kildesortert avfall i miljøboden, hvor premien var en matbong, penger eller å snurre lykkehjulet. Flere festivaler velger i år å teste ut kopper man kan bruke flere ganger, og det er ganske enkelt å argumentere for at det er en god idè når man ser slettene på Ekeberg på slutten av hver kveld. 

I en tid hvor vi alle blir stadig mer bevisste, er det litt skuffende at Tons of Rock ikke viser noe åpenbart fokus på miljø. 

Da solen gikk ned, var det en gjeng med mennesker i ulike aldre som samlet opp de enorme mengdene med søppel som havnet på bakken. 

Flinke frivillige: Festivalen hadde mange frivillige som ryddet med en gang festivalen var over for dagen.

Likevel har Tons of Rock alt i alt imponert. Det er ikke for lange køer noe sted, de frivillige er flinke og stemningen er unik. Tons of Rock samler rockere i alle aldre med god musikk, et imponerende lydanlegg og en god plassering. Om de klarer å få ned forbruket av kopper, åpner for litt mer miljøvennlig mat og gjør det mulig for publikum å kaste søppel i riktige dunker, så vil det ikke være mye å klage på.

Del saken:

Et magasin for unge om 
miljø, kultur og aktivisme