Innovativ krigstid

Krig og krise tvinger oss mennesker til å tenke annerledes. Her er fem oppfinnelser som ble oppfunnet eller videreutviklet under andre verdenskrig.
TEKST
MARIT WORPVIK

ILLUSTRASJON
STIAN TRANUNG / WWW.STANUNG.NO

Datamaskinen

Utgangspunktet for dagens datamaskiner er en maskin som ble laget for å knekke enigma-koder: The Bombe. Maskinen ble oppfunnet av Alan Turing, og knakk de hemmelige kodene tyskerne sendte seg imellom. Dette gjorde at de allierte hele tiden visste hva tyskerne pønsket på, og også hvor de planla å angripe. Flere historikere mener at denne oppfinnelsen alene forkortet krigen med to år, samtidig som den sparte tusenvis av menneskeliv. 

Minibanken

I 1939 begynte Luther Simijan å utvikle verdens første minibank. Cirka 20 år senere klarte han å overbevise en bank i New York om å benytte seg av oppfinnelsen. Det gikk bare seks måneder før maskinene ble fjernet, og dette var fordi at kundene ikke stolte på pengesvelgende maskiner. Simijan uttalte senere at det virket som at de eneste som hadde brukt maskinene hans var prostituerte og folk som veddet penger. Dette var fordi disse menneskene ikke ønsket å forholde seg til de ansatte i banken. 

Radaren

Så tidlig som i 1886 beviste tyskeren Heinrich Hertz at radiobølger kunne plukkes opp fra objekter. Under andre verdenskrig utviklet britene oppfinnelsen til hva den er i dag, og dette gjorde de for å oppdage fiendtlige fly på himmelen. I 2020 brukes blant annet radaren for å måle farten til biler i ulike fotobokser i landet. 

Kulepenn

Laszlo Biro jobbet som journalist og artist da han fikk øye på en type blekk som tørket raskt på et trykkeri. Ved hjelp av broren sin, som jobbet som oppfinner, utviklet de kulepennen og søkte om patent i 1938. En av deres første kunder var det kongelige luftforsvaret i Storbritannia – RAF. De bestilte hele 30 000 penner fordi pennene de hadde pleide å lekke i høyden.

Penicillin 

Sir Alexander Fleming skjønte at muggsoppen “Penicillium notatum” kunne drepe bakterier på slutten av 1920-tallet, og han ga stoffet navnet det har i dag. I 1940 viste Ernst B. Chain og Sir Howard Florey at penicillin kan brukes som behandling av bakterieinfeksjoner, og i starten av andre verdenskrig ble medisinen masseprodusert. Ved de fleste bakterielle infeksjoner og luftveisinfeksjoner, er penicillin førstevalget for leger i Norge i dag. 

Del saken:

Et magasin for unge om 
miljø, kultur og aktivisme