TEKST: Freia Catana Aasdalen
FOTO: Privat
Alltid vært kreativ
Frida begynte for alvor å sy for to år siden, og hun lærte å hekle under førstegangstjenesten. Selv om det ikke er så lenge siden, har hun allerede en Instagrambruker (@lagetavfrida) der mange henter inspirasjon. Selv har jeg blitt imponert over hva Frida får til å lage, fra søte sommertopper til vesker, kjoler og festdrakter til både faren og broren hennes. Det finnes et helt sy-felleskap på Instagram, og Frida syns det er inspirerende å se hva andre lager og å dele sine egne prosjekter.
Jeg spør hvor inspirasjonen hennes kommer fra, og svaret er «over alt». Den kan komme av å se folk på gata eller fra å scrolle på Pinterest eller Instagram. Jeg får tips om brukeren @jointhefaebrik på Instagram. Kvinnene bak brukeren arrangerer syfestivalen Fæbrikstad, der Frida hjalp til som syhjelper i fjor.
Gjenbruk
«Jeg vet ikke engang hvor jeg skal begynne», sier Frida når jeg spør henne om hennes tanker om dagens moteindustri. Mer trenger hun kanskje ikke å si. De fleste av oss er nok godt kjent med hvordan klesindustrien og overforbruket som hører til har store konsekvenser for klima, natur og menneskene som lager klærne. Kanskje har Frida blitt påvirket av at moren hennes har jobbet i Fretex hele oppveksten, hun er i alle fall opptatt av gjenbruk.
Favorittprosjektet
«Favorittprosjektet må være festdrakten jeg sydde til pappa» forteller Frida. «Jeg ble kjempestolt over det jeg sydde, men det var også fint at faren min ble så glad og rørt over å få den», fortsetter hun. Selv arvet Frida en bunad av bestemoren sin, og hun syns det er noe fint med et plagg man kan ha med seg livet ut. Ikke alle har råd til bunad, og det er skikkelig kult at festdrakten gjør det mer tilgjengelig.
«Favorittprosjektet må være festdrakten jeg sydde til pappa»
Starte et sted
Om du har lyst til å begynne å sy, er det bare å begynne i det små og prøve seg fram. Man lærer etter hvert. Frida tilføyer at det kan være lurt å begynne med stoff som man ikke er så redd for, slik at det ikke er så farlig om det går gærent.
Kvalitet
For Frida har det å sy gitt et nytt perspektiv på klær og tekstiler. «Jeg har blitt mer bevisst på verdien av å kjøpe naturtekstiler som bomull, ull og lin, i stedet for syntetiske tekstiler som akryl og polyester». Klærne skal helst vare i mange år, og dessuten har naturmaterialer en rekke gode egenskaper som syntetiske materialer ikke har. Kjøper du en ullgenser i 100% ull, er den bedre å ha på seg, bedre for huden, varmeregulerende og bedre enn en som er blanda med materialer av dårlig kvalitet, forteller hun. En tommelfingerregel er å gå for klær som hun vet at hun vil bruke mye, og som vil vare lenge.
Frida ser optimistisk på tendensen med at flere blir bevisste på materialer, gjenbruk og kvalitet. «Med Fæbrik og alt det de driver med, og når så mange har blitt opptatt av gjenbruk og å sy, tror jeg at vi ser en positiv endring. Jeg håper bare at det fortsetter i den retningen», avslutter hun.
Frida Hole hjemme i Oslo, her ved symaskinen.