En gorilla blant grønne blader.

Virunga – gorillaer i krig

FILM: Inne i Kongos skoger kommer væpnede opprøreres oljetørst i konflikt med verdens siste gjenlevende fjellgorillaer.

Tekst:

Eirin Høiseth

I skogen, øst i Kongo, ligger Virunga nasjonalpark. Parken er et av verdens mest biodiverse områder og hjem til verdens siste ville fjellgorillaer. Her jobber lokale parkvoktere for å holde krypskytere ute, og gorillaene trygge. De siste 15 årene har over 130 parkvoktere mistet livet på jobb.  

Det er den storslåtte naturen, gorillaene og innsatsen for lokal utvikling dokumentarskaper Orlando von Einsiedel vil dokumentere når han drar til Kongo i 2012. Men bare uker inn i oppdraget endrer situasjonen seg kraftig – en krise er i emming i paradiset.  

Etter mange turbulente år med borgerkrig og påfølgende fredsavtale er Kongo fortsatt et konfliktfylt land. Når M32-militsen erklærer krig i området i 2012 ødelegges den skjøre freden. Konflikten, og hvordan den truer nasjonalparken, får en viktig rolle i dokumentaren. Når opprørerne nærmer seg og lokalbefolkningen flykter fra krigshandlingene, må parkvokterne velge om de skal bli igjen.   

Virunga møter vi to av parkens voktere, en fransk journalist og en dyrevokter som tar hånd om foreldreløse gorillaer. Disse fire beundringsverdige personene jobber på hver sin måte med å beskytte de utrydningstruede dyrene og deres leveområder mot mørke krefter som forsøker å ta kontroll over områdets naturressurser.  

I tillegg til de væpnede opprørerne trues nemlig parken av oljeinteresser. Det britiske oljeselskapet Soco International ønsker å utvinne olje inne i nasjonalparken og har ikke rent mel i posen. En av parkvokterne går med på å gå «undercover» for å avsløre hvordan selskapet bestikker parkvoktere og holder kontakt med opprørerne.  

Virunga er en vakker dokumentar med majestetiske naturbilder. Samtidig er det en spennede film om en brutal og kompleks konflikt og dens konsekvenser for mennesker og dyr. Det er en historie om korrupsjon, grådighet og kortsiktig økonomisk vinning på naturens bekostning, men også om folk som ofrer livene sine for å beskytte en truet dyreart. Regissøren bruker ulike virkemidler til å fortelle de parallelle historiene. Vi får blant annet se tv-bilder fra den væpnede konflikten og mørke opptak av oljeselskapets representanter gjort i hemmelighet.

Filmen gir et innblikk i hvordan dyre- og planteliv levnes liten verdi i jakten på verdifulle naturressurser og hvordan krigshandlinger får konsekvenser også for miljøet.  

Dokumentaren er tilgjengelig på Netflix

Meninger, Anmeldelse, Natur, Kultur