- Vi vil være en av verdens mest miljøvennlige festivaler, sier miljøsjef for Øya, Ingrid Kleiva Møller Foto: Sina Øversveen

«Vil vise fram løsninger» - Øya som miljøfestival

Elektrisk riggemaskineri, nedbrytbare ølglass og en hel scene drevet av solcelleenergi er blant av festivalens nye satsinger for å bli enda mer miljøvennlig. 

MILJØFYRTÅRN: Øyafestivalen har vært sertifisert som miljøfyrtårn siden 2004. Miljøfyrtårn er en sertifisering for virksomheter som går inn for å være miljøvennlige utover lovfesta miljøkrav. Øyafestivalen var det første arrangementet i hele Norge som fikk denne sertifiseringen. Les mer: miljofyrtarn.no. 

Øyafestivalen, som i går åpnet i pøsende regnvær, har i årevis hatt ambisjon om å bli en av verdens mest miljøvennlige festivaler. Med miljøfyrtårnsertifisering og internasjonale miljøutmerkelser har de langt på vei oppnådd dette målet. Men hvert år finner festivalen nye satsingsområder på miljø, og i år er fokuset på fossilfri fremtid.

 - Vi ser fram til et liv i Norge uten olje og gass, og vi må gjøre vår del for å få til det, sier miljøsjef for Øya, Ingrid Kleiva Møller. 

LES OGSÅ: Søppelkongen (på) Hauan

Stor satsing

All strøm festivalen bruker er i utgangspunktet faststrøm fra det lokale strømnettet. I Norge har strømnettet i utgangspunktet en høy andel av fornybar energi, men Øyafestivalen tar det et skritt lenger: en av scenene som er satt opp i Tøyenparken drevet 100 % av solcelleenergi.

- Den har stått og ladet i en uke, helt siden festivalen startet å rigge opp, sier Kleiva Møller.

På Øyafestivalen gjelder miljøansvaret både publikum, frivillige og ledelsen

Hun forteller at dette er like mye for å vise fram muligheter og ny teknologi som for å være miljøvennlig, siden Øyafestivalen allerede ligger i toppen når det gjelder bruk av fornybar energi. 

Avfall er også et satsingsområde - så snart lageret med gamle plastglass er tomt (anslagsvis i løpet av første festivaldag) blir det kun brukt komposterbare PLA-glass brukt. Dette utgjør i alt rundt 300.000 glass som med tiden oppløser seg selv i stedet for å ende opp i verdenshavene. 


Øyafestivalen er de første arrangørene i Norge som bruker nedbrytbare ølglass. Foto: Sina Øversveen

Ringnes er leverandør av glassene, og Øyafestivalen er de første som tar i bruk de plantebaserte glassene. I tillegg til å fase ut plastglass, har festivalen også alternativer når det gjelder annen emballasje. All maten på festivalen blir servert med tallerkener og bestikk laget av hvetekli, som er et biprodukt av matproduksjon og ofte bare blir kasta.

 - Vi ser verdien av å gjenbruke ting, sier Kleiva Møller. Hun kan også fortelle at det på festivalen serveres taco laget av høne, som også er et matprodukt som ofte blir kastet i stedet for å bli brukt. 

Miljøpådriver

Arbeidet festivalen gjør for å være miljøvennlig går lengre enn at bare deres egen festival skal være så grønn  som mulig. Øyafestivalen er også en viktig pådriver for at arrangementer både i Norge og internasjonalt skal ha fokus på miljø. Allerede i 2004 ga festivalen ut en miljøhåndbok for festivaler og utearrangementer, med råd og tips for hvordan slike arrangementer kan gjennomføres på en bærekraftig måte. Håndboka blir stadig oppdatert og er med på å gi festivaler både i Norge og utlandet inspirasjon til å drive mer miljøvennlig.


Søppelsortering er også noe Øya satser hardt på - ifølge øya.no blir tre fjerdedeler av alt avfallet på festivalen materialgjenvunnet. Foto: Sina Øversveen

Motvillig til å trekke fram kun ett av Øyafestivalens mange miljøtiltak, sier Kleiva Møller i stedet at hun er stolt over at festivalen tar miljøsatsingen så alvorlig.

- Det er mange bedrifter som har en bærekraftansvarlig, men det betyr lite hvis ikke alle i organisasjonen står bak. På Øyafestivalen gjelder miljøansvaret både publikum, frivillige og ledelsen, sier hun.

Når vi presser henne litt, tør hun allikevel innrømme at hun synes de komposterbare ølglassene er ekstra kule.

- [Plastavfall] er jo et veldig aktuelt problem som har vært mye i media i det siste, så jeg er veldig fornøyd for at vi greier å vise fram alternativer.

I regnet som bøtter ned spøker Kleiva Møller litt med å si at miljøengasjementet til Øyafestivalen nettopp handler om å forsøke å unngå slik ekstremvær, men det er alvor i det hun sier.

- Vi vet om problemene, mens Øyafestivalen vil vise fram løsninger, avslutter hun. 

Aktuelt, Festival, Øya, Miljøplukk, Plast