Flammeblåser blåser flammer

Marcus Wegge blåser flammer i Kabelvåg Foto: Jens-Henrik Andersen

Varsler oljekamp med varder

På lørdag tente motstandere mot oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja varder landet over. De varsler kamp om Høyre gjør alvor av ønsket om konsekvensutredning.

Skrevet av

Syvert Kråkenes

Sentralstyremedlem i Natur og Ungdom

Lørdag 12. mars ble varder ble tent på 32 steder i landet, fra nord til sør. Vardene ble tent av miljøvernere og andre som ville vise motstand mot planene om å åpne havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeboring. Vardebrenningen er en årlig hendelse, initiert av Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Varde på Marøy utenfor Stavanger. FOTO: Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.  

Vil ha konsekvensutredning

10. mars varslet statstminister Erna Solberg at Høyre vil gå inn for konsekvensutredning av oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja i neste stortingsperiode. Etter avtale med støttepartiene Venstre og KrF, ble området fredet for inneværende stortingsperiode. At Høyre nå varsler omkamp har fått både Venstre og miljøbevegelsen til å reagere.  

Miljøagentene holdt appell under vardebrenningen på Huk.   

Oljeeventyr og fiskeburger

Huk i Oslo var et av stedene det ble tent varder. Her møtte om lag 50 oljemotstandere opp i kulden for å høre appellanter fra Miljøagentene og Natur og Ungdom, samt å spise fiskeburger. Budskapet var at oljeeventyret er ute. Å åpne noen av de mest verdifulle havområdene utenfor norskekysten, for oljen, kan få katastrofale følger, ifølge appellantene.  

Tross surt vær ble det både pølser og fiskeburgere på de fremmøtte på vardebrenningen på Huk.  

Signaliserer fare

Vardebrenning som signalsystem er en gammel skikk. På Huk kunne man høre at det i Norge fra gammelt av var et nettverk av varder fra sør til nord, for en effektiv signalisering. Det har visstnok også på et tidspunkt vært dødsstraff å forlate sin post på varden. Dersom man skal ta dette til et litterært nivå, kan man se til Ringenes Herre. Der tennes varder langs fjellene i Midgard, for å varsle farene som venter.


Putsj spurte noen av de fremmøtte hvorfor de valgte å tilbringe lørdagen med vardebrenning:

  1. Hvorfor velger du å vise din motstand mot oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja?

  2. Hva synes du om vardebrenning som et symbol på motstand?  

Live og Sander var blant dem som tok turen til Huk på lørdag for å spise fiskeburger og markere avstand til oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.  Live:

1: Det er fordi vi vet at oljeboring ikke er bærekraftig i lengden. Vi kan bruke fornybar energi, det er det massevis av. Jeg føler at vi bare holder oss til oljeindustrien, fordi det er sånn vi alltid har gjort siden vi oppdaget den. Det er så stort også er det vanskelig å skjønne at man må endre på ting. Jeg er veldig motstander av å fortsette med oljen på grunn av miljøårsaker.

2: Det er jo en bra måte å markere det på, fordi det er jo et faresignal, det at de vil gå så langt med oljeindustrien og at vi vurderer og ødelegge mye fin natur og naturressursene. Vi velger å ødelegge natur for penger. Det er jo en varsellampe så absolutt.

 

Sander:

1: Det er noe prinsipielt i det. Typ hvordan land Norge skal være. Om vi tar vare på noe som er langvarig og det som er naturskattene liksom, eller om vi vil være landet som bare skal tjene penger. Vi har jo mer enn nok så det holder.

2: Det er jo ineffektivt med mindre det blir dokumentert, men det er sosialt og hyggelig da.

 

Simen (til venstre) og Jostein er enige om at vardebrenning er en fin tradisjon.  Jostein:

1: For å ta det helt enkle og praktiske svaret er det fordi jeg har med to barn, som er med i Miljøagentene. Jeg hadde vel neppe vært her uten, men jeg støtter jo saken.

2. Det er et signal om at det er fare på ferde, og det passer jo bra til denne saken.

 

Simen:

1: Jeg tenker og at det er på tide å gå til fornybar energi. Så lenge man tviholder på oljen som raske penger, så sinker man den utviklinga.

2. Det er jo veldig fin tradisjon, det er jo en urgammelt signaliseringsmetode.


Tema, Olje og gass