Usikker fremtid for paradisøy

PUTSJ-TV: Hva gjør du når hjemmet ditt synker i havet? På stillehavsøya Tuvalu blir mer og mer av landet vasket bort på grunn av det stigende havnivået og flere vurderer å reise.

I april i år dro PUTSJ-skribent Knut Arne Oseid til den lille øystaten Tuvalu i Stillehavet for å møte mennesker som kjenner klimaendringene på kroppen. Resultatet ble denne filmen om klimaflyktninger og en artikkelserie i PUTSJ om samme tema.

 Filmen tar for seg Tuvalu og befolkningen der som et eksempel på hvordan klimaendringene gjør livet til folk stadig vanskeligere mange steder i verden. Den lavtliggende øystaten merker havnivået stige, noe som fører til overflømmelser, ødeleggelse av jordbruksområder og stadig reduserer landområdene det er mulig å bo på.

 Som følge av dette velger mange å flytte fra øyene, men har de krav på nytt land? Hvilke rettigheter har man når man flykter på grunn av klimaet? Og hvem har egentlig ansvaret for at noen land blir ulevelige på grunn av klimaendringer? – Dette er noen av spørsmålene filmen prøver å utforske.

Filmen er laget med støtte fra LNU.

Tema, Olje, klimaendringer