To skåler med hver sin plantevekst er plassert på et bord.

Hodekål og hjertesalat som har vokst tilbake fra stilker. Foto: Marte Rømoen

Tips! Plant om igjen grønnsaksrester

Grønnsaksrester blir til nye vekster med litt grønne fingre!  

Du kan bruke dine nye-gamle grønnsaker til alt mulig:


Ofte blir det igjen rester av grønnsaker som man ikke spiser, og disse havner i matsøpla. Men visste du at du kan plante mange av restene og få nye grønnsaker fra dem?

Les også: Planlegg måltider for å kaste mindre mat!

Nytt fra gammelt

Noen grønnsaker kommer med en grov stilk som ikke spises, slik som hjertesalat, løk og selleri. For å gro disse på nytt lar du bare tre-fire centimeter være igjen nederst, og plasserer denne delen ned i en centimeter med vann. Etter noen dager vil du legge merke til blader eller skudd som kommer opp fra roten, og da kan du plassere den i jord slik at den vokser seg tilbake til full størrelse! Hvis du har hele salatblader kan du gjøre det samme med dem; plasser dem i vann til du ser det kommer små røtter på dem.

Les: Tar søpla i egne hender for å hindre matkasting

Skrumpete skudd

Mange grønnsaker som har blitt for gamle til å spises kan også plantes. Har hvitløken din skrumpet inn og fått grønne skudd? Putt den i jord! Skuddene er spiselige, og har en mild og god hvitløkssmak. Andre ting du kan gro på nytt er sopp, paprika, tomater, avokadostein, ingefær, ananas, steinfrukt, urter og mange, mange fler! 

Miljøplukk, Mat, gjenbruk, Gjør det selv