Fem tips til miljøvennlige julegaver

La årets julegaver også være en gave til miljøet!

Tekst:

Guro Aasaaren

Er du lei av overfylte kjøpesentre, den endeløse strømmen av plastemballasje og glanset julepapir? Aner du ikke hva du skal gi venner og familie som har absolutt alt? Her er noen tips til miljøvennlige julegaver.

Les også: Minimalen: Det er ikke tanken som teller

 alt=
Gi bort en opplevelse

Konsert, reise, kafébesøk, sightseeing, klatrepark, teater, spa, en tur i skogen, barnepass eller middag. Opplevelsesgaver er miljøvennlige, og mye mer personlige. Dessuten kan man gjøre tingene sammen med den man gir gaven til!

Gavekort og abonnementer

Spotify, Netflix, abonnement på PUTSJ, HBO, iTunes eller kinobilletter. Med gaver kjøpt på nett slipper man overfylte kjøpesentere og kan la bilen stå. Dette er også flotte gaver for de som aldri er fornøyde, for her kan de selv bestemme hva gaven går til.

 alt=
Gaver som kan spises eller drikkes

Hjemmelaget syltetøy, drops, karameller, kaffe, te, brødbakst, chutneys, olivenolje med smakstilsetninger, tapenade, konfekt, krydder, eller hjemmelagde kaker. Disse gavene kommer til å bli spist, og har derfor en nytteverdi.

Hjemmelaget håndtverk

Strikk en genser, sy et handlenett av gamle putetrekk, lag smykker, brodere bilder, sett sammen et fotoalbum. Hjemmelagde gaver er veldig personlig, og kan gi glede igjen og igjen. Spesielt foreldre og besteforeldre blir glade av hjemmelagde gaver.  

Les også: Slik strikker du NU-votten

 alt=

Illustrasjon: Herman Freng Billett

Kosmetikk du har laget selv

Kroppskrubb av kaffegrut, tannkrem av kokosolje, dagkrem av olivenolje, leppeskrubb av sukker og honning. De fleste kosmetikkprodukter finnes allerede i kjøkkenskapet ditt, og tar seg bra ut i en glasskrukke med rødt sløyfebånd. Om tiden ikke strekker til selger butikken LUSH mye bra miljøvennlige produkter.

Les også: Åtte ansiktsmasker du lager på kjøkkenet

Gi grønn juleglede

Frø, planter, avleggere av dine egne planter, urter, trær og busker som kan settes ut til våren. Denne gaven vokser seg større med tiden.

Les også: Tips! Plant om igjen grønnsaksrester

 alt=
Julegaver med mening

Hos flere organisasjoner som Røde Kors, UNICEF, Regnskogsfondet og Kirkens Nødhjelp kan man kjøpe gaver med mening. Enten det er en geit som gir levebrød til en familie i Øst-Kongo eller du beskytter hjemmet  til en orangutang i Indonesia ved å verne et regnskogsområde, så er dette gaven for den som liker bedre å gi enn å få.

Andre tips til en grønnere jul:

  • Papir: Hver jul bruker vi over 60 tusen kilometer glanset gavepapir. Gavepapiret kan heller ikke gjenvinnes. Å pakke gavene inn i avispapir er et supert alternativ.
  • Plast: Jul er en tid hvor man handler mye. For å gjøre mathandelen i jula mer miljøvennlig kan man minimere plastforbruket.Trenger du egentlig plastpose rundt potetene? Velg grønnsaker og andre varer uten plastemballasje. For å slippe unna plastposen er det også lurt å ta med handlenett når du handler.
  • Mat: Jul og mat går hånd i hånd. Det gjør ikke alltid kjøttindustrien og miljø. Kjøttindustrien står for mer CO2-utslipp enn all transport i verden. Tenk nytt på kjøkkenet, mye god julemat kan også være kjøttfri. Hva med vegisterkaker eller nøttestek? Velg dager hver uke i desember hvor man styrer unna kjøtt.

Miljøplukk,