Søppelvandring i dyrenes rike

Skremmende høstmoro for hele familien

Vattpinner, russiske vodkaflasker, tanntråd og en amerikansk fotball - synet som møter de besøkende på Naturhistorisk Museum er ikke hærverk eller renholdsarbeiderne som har fått sparken, men en del av den nye utstillingen Finn Plasten.

LES: Vi må snakke litt om plast

De siste tiårene har utstillingen med den norske faunaen på Naturhistorisk museum stått uendret, uten å vise fram forsøplingen som har blitt en del av norsk natur.

På Nordkapp ble den mest langreiste delen av utstillingen funnet: En plastflaske som trolig har drevet helt fra Kina. Foto: Ludvig Bakke Gundersen

Om utstillingen

Finn plasten er en spesialutstilling på Naturhistorisk museum i samarbeid med Naturvernforbundet. Der har vanlige utstillingsmontre blitt forsøplet med søppel man vanligvis finner i norsk natur. Utstillingen kan ses på zoologisk museum helt fram til 1. april 2018. Les mer her.

– Det er jo ikke sånn naturen ser ut lenger, nå er det plast over alt egentlig. Dette er mer realistisk, forteller kommunikasjonsrådgiver på Naturhistorisk museum, Karenina Kriszat.

Med den nye utstillingen har sel og isbjørn, elg og gaupe og and og måke fått besøk av en ny gjest: mengder med søppel. Med dette ønsker museet å vise de besøkende hvordan forbruk og kasting av plast påvirker naturen rundt oss.

LES: Hva er egentlig mikroplast?

Det er reklamebyrået Kitchen som står bak ideen til utstillingen. Kreativ leder Kjetil Nybø forteller at de valgte å forsøple Naturhistorisk museum på grunn av muligheten til å bevege barn.

– Det er gøy å engasjere neste generasjon, det er kanskje det sterkeste midlet man har, når de forteller mamma og pappa at de må slutte å kaste plast når de kommer hjem, forteller han.

Alt fra leker til sanitetsbind vaskes opp på land. Mesteparten av plasten brukt i utstillingen har blitt plukket nettopp her. Foto: Ludvig Bakke Gundersen

Det er Naturhistorisk museum sammen med Naturvernforbundet som har stått for forsøplingen av dioramaene. Førstelektor og prosjektleder for utstillingen, Einar Strømnes, er en av dem som har lagt inn over ni timer på å møysommelig plassere hver enkel bit med plast.

– Et lite stykke Norge, spøker Strømnes før han legger den endelige hånden på verket.

Et tomt melkesjokoladepapir blir lagt ned ett sted i den norske skogen. Med alt avfallet akkompagnert av solnedgang og en flokk med tiur, minner det hele om en dyster versjon av elg i solnedgang.

LES: Offshore plastopprydding

Det er ikke tilfeldig hvordan plasten blir dandert – alt blir plassert i samme miljø i museet som det ble funnet i naturen: Rett i koppen-pose fra skogen, plastbøtte fra sjøen og sprøyter fra fjæra. Naturvernforbundet har stått for mesteparten av plukkingen, men også kontakter fra Svalbard har sendt blant annet russiske vodkaflasker, en dansk melkekartong og en plastflaske som mest sannsynlig har kommet drivende helt fra Kina.

Selv om utstillingen nå har blitt mer virkelighetsnær, vil søpla forsvinne fra museumsmonterne til påsken. Og søpla – den skal selvfølgelig bli resirkulert når utstillingen er over, forteller Strømnes.

Aktuelt, Plast , søppel