Søppelfri for en grønn klode

Zero Waste-bevegelsen er i vinden som aldri før, men hva er det? Og er det overkommelig å leve søppelfritt, uten å fullstendig endre livsstil? Vi har tatt et dypdykk i Zero Waste-fenomenet.

Nedbrytbare tannbørster, hjemmeheklede sminkeservietter og emballasje du kan få påfyll på - som hos Lush - er alle enkle små ting vi kan gjøre for å redusere søppelforbruket. Foto: Helene Fjeldstad

Tekst og foto:

Helene Fjeldstad

Det slippes ut 300 millioner tonn med plast hvert år på verdensbasis.

Søppel er over alt. Enten det har lurt seg ned i magesekken på de største svømmerne i havet, fargelagt hvite strender på ferieparadis verden over, eller tatt hjem i steder ingen kunne tru at søppel kunne bu – søppelet gjenspeiler forbrukersamfunnet vårt, og det på en ganske skitten måte.

Les også: Her er minimalistens handleliste

Ifølge tall fra Statisk Sentralbyrå genererer Norge 433 kilo husholdsavfall per innbygger i året. Tar vi et dykk ned i havet ser vi at det slippes ut 300 millioner tonn med plast hvert år på verdensbasis.

24 prosent av dette er engangsplast: fra tannkoster og bestikk til emballasje og plastposer. Med så mye søppel, hvor det meste av det vil ta flere hundre år å bryte ned, har noen funnet sin løsning på problemet.  

De Fem R-ene

Via blant annet sosiale medier har Zero Waste-bevegelsen spredt seg som ild i tørt gress. Bildet av en glasskrukke med søppel i er kanskje selve symbolet til Zero Waste-bevegelsen. 

Enten det er bloggere som Bea JohnsonBea Johnson, Lauren Singer eller norske Stine Friis du har sett avbildet med en glasskrukke full av søppel, har det nok vekket nysgjerrighet og kanskje lysten til å prøve fenomenet på egenhånd. 


Søppelet i krukken er alt søppelet de har samlet på ett år, noen over lengre tid. Det jentene deler er Bea Johnson sitt mantra om «de fem R-ene», som er fem trinn til å leve søppelfritt.

Refuse: Si nei til det du ikke trenger. Enten det er posen på butikken, eller shampo på hotellet. Hver gang du sier ja, skaper du et krav om forbruk.

Reduce. Reduser hva du allerede har. Gi bort de fem ekstra buksene du aldri bruker. Noen kan kjøpe de brukt, og du får mer rom og oversikt i hjemmet ditt. Med færre ting i hjemmet ditt tar du bedre vare på det du allerede har.

Reuse. Bruk om igjen! Syltetøyglasset egner seg perfekt til oppbevaring av supper og smoothies, og gjør det lett å ta med seg i sekken på vei til jobb eller skole. Eller hva med et  lommetørkle i vinterhalvåret i stedet for kleenex?

Recycle: Finn ut hvor du kan resirkulere i kommunen din. Prøv å bare kjøpe varer som kan få nytt liv.

Rot: Ha restematen i komposten. Om du ikke har kompostbinge hjemme allerede men ønsker det, kan BIR støtte deg med opp til 1000 kr.

Les også: Åtte ansiktsmasker du lager på kjøkkenet

Topp ti overkommelig zero-waste tips
  1. Kjøp brukt. For eksempel på Tise, finn.no, fretex eller loppis. Mulighetene er mange!

  2. Gjør det selv! Lag dine egne produkter. Såpebar, vaskemiddel, shampo, eller maskara. Så og si alt kan lages selv.

  3. Arranger klesbyttekveld med venner. Du kan holde kles-manien i sjakk uten å generere til mer forbruk.

  4. Unngå bruk av engangs-plast. Ha med eget bestikk når du er på farten, og si nei til sugerør i drikken.

  5. Dropp Narvesen-kaffen på vei til skole og jobb. Ha med egen kopp eller termos.

  6. Invester i en barberhøvel som kan resirkuleres - har du entradisjonell barberøvel, shavette eller en god gammeldagse barberkniv slipper du å kjøpe nye barberblader hele tiden. 

  7. Bruk en nedbrytbar tannbørste. Humblebrush er ett av mange merker som selger tannbørster i bambus, og kan kjøpes i de fleste dagligvarebutikker. Suppler gjerne med din egen tannkrem laget av kokosnøttolje, natron og peppermynteekstrakt.

  8. Reduser forbruket av kosmetikk. Bruk for eksempel olivenoljen som står i kjøkkenskapet som hudkrem, sminkefjerner, hårmaske og ansiktskrem.

  9. Ha med handlenett i butikken. Handle i bulk om mulig, samt kjøp frukt og grønt emballasjefritt.

  10. Si nei takk! Gratisprøver er gøy, særlig goodiebags som ofte blir delt ut ved studiestart. Men er det noe du trenger?

Å leve et søppelfritt liv trenger ikke være et mål i seg selv. Men å gjøre et forsøk og å møte seg selv og sine behov der man er i dag, er et flott grep for miljøet. Man øker bevisstheten for sitt eget forbruk og kanskje kan en være til inspirasjon for andre i samme sleng!

Miljøplukk, søppel, Plast , livsstil