SØPPELKUNST: Elevene ved Kragerø Kunstskole lager kunst av søppel de finner - her er noen av verkene av førsteårsstudent Helene Hartmann Landaas

Søppel på lerretet

Kragerø Kunstskole ligger rett ved vannkanten, noe som får lærere og elever til å tenke miljø. Særlig når det ligger søppel på stranda.

Tone Ørvik og Grethe Gunneng

 alt=

– Nå får jeg utløp for miljøengasjementet gjennom skolen, sier førsteårsstudent ved Kragerø Kunstskole Helene Hartmann Landaas

Se bildeserie med søppelkunst fra Kragerø Kunstskole nederst i saken

I flere år har kunstner og lærer i Land Art og installasjon Grethe Gunneng, samarbeidet med marinbiolog Per-Erik Schulze fra Naturvernforbundet. Schulze mottok nylig Hold Norge Rents prestisjetunge pris Gullklypa.

Les også: Søppelvandring i dyrenes rike

Søppelprint

De har tatt studentene med ut til Jomfruland, der de har plukket plastsøppel.  Dette lager studentene kunst – installasjoner og skulpturer – av for å øke bevisstheten om plastforsøpling og miljø. Installasjonene er blitt vist under årsmøtet til Norges Naturvernforbund, på Zoologisk Museum i Oslo, under Filosofifestivalen i Kragerø, i Kragerø Bibliotek og et arbeid ble antatt på Sørlandsutstillingen 2017.

– Konsept-prosjektet «marin forsøpling» er desidert min favoritt av alt jeg har vært med på så langt ved Kragerø Kunstskole. Vi plukket søppel og gjorde det om til kunst. Mitt engasjement for miljø og kunst smeltet sammen til en enhet, sier 1.-årsstudent Helene Hartmann Landaas. Som medlem av både Grønn Ungdom og Natur og Ungdom har hun vært aktiv i miljøbevegelsen fra og med 2014.  

– Nå får jeg utløp for miljøengasjementet gjennom skolen. Det er fantastisk.

Nylig har Kragerø Kunstskole søkt og fått tildelt midler fra Plastretur til et nytt prosjekt – fra plastsøppel til utvinning av plasttråd til 3D-printing.  Kunstner Bård Tørdal er lærer i digital kunst. Han forteller at selv om plastmaterialet de brukte var basert på kornstivelse (PLA), så ble det likevel fraktet fra utlandet med fly og trailer – ikke særlig miljøvennlig.  

Les også: Tar søpla i egne hender

Resirkulert kunst

Med dette nye prosjektet kommer kunstskolen til å kunne bruke plast som er ryddet fra strendene, særlig PP-flasker, herunder også snusbokser!  Denne plasten blir vasket og resirkulert i en egen kvern, for så å bli til plasttråder, eller filament, for 3D-printer.  Med den samme kvernen kan feilprint fra 3D-printer også gjenbrukes.

Gjenbruk er stadig et tema ved Kragerø Kunstskole. Skolen resirkulerer leire. Skulpturlærer  Tone Ørvik henter vindusglass på fyllinga eller hos den lokale glassmesteren. Studentene lager skulpturer av tekstiler som blir gitt fra bruktbutikker i nærområdet, og linoleumsrester fra den lokale teppeforretningen brukes til trykk med linosnitt.

Fra Helenes synspunkt er dette viktig.  

– Skolen er veldig åpen for innspill fra studentene om hvordan vi kan gjøre skolen bedre. Flere tiltak for miljøvennlighet og prosjekter med miljø som fokus er på dagsorden. Jeg gleder meg til å se skolen fortsette å utvikle seg i en grønn retning.

  • "Å drukne i sitt eget søppel" av Peter Witte
  • Av Helene Hartmann Landaas
  • Av Kay Frode Pettersen
  • Av Helene Hartmann Landaas
  • Av Helene Hartmann Landaas
  • Av Helen Hartmann Landaas

Miljøplukk, Kunst, Kultur, søppel