Slik blir garderoben din mer miljøvennlig

Med riktig bruk kan klærne dine vare mye lenger, og spare lommeboken og miljøet.

Olabukser p åen klessnor

Selvfølgelig kan det være vanskelig å få til om vinteren når det er kaldt, men om det er mulig bør du henge klærne til tørk. Foto: Bruno Nascimento/Unsplash CC

Om du handler praktisk, behandler klærne pent og sørger for å levere klærne til gjenvinning, minsker du fotavtrykket

Det er utrolig at nordmenn genererer mange tonn tekstilavfall hvert år. Mengden tekstilavfall fra private husholdninger steg fra 29 000 tonn i 1995 til 52 000 tonn i 2010, ifølge Forbruksforskningsinstituttet SIFO. SIFO (2016-rapporten Klesforbruk i Norge) har undersøkt nordmenns forbruksvaner innen klesforbruk, og har funnet flere tall som tyder på at forbruket vårt har gått opp, samtidig som vi kaster flere klær.

Tekstilavfall har som alt annet avfall betydning for miljøet. Meldingen om at vi kaster større mengder klær er noe man bør være ekstra oppmerksom på. Det finnes heldigvis tiltak man kan gjennomføre selv. Noen er veldig lettvinte og krever ikke mye innsats fra den enkelte personen, mens andre kanskje krever litt planlegging.

Noen tiltak er veldig lettvinte, mens andre kanskje krever planlegging

Størstedelen av norsk tekstilavfall kommer fra husholdninger. Dette betyr at alt av stoff som blir kastet i de norske hjemmene er med i dette regnestykket. Da inkluderer vi både klær, duker, sengetøy og annet stoff. Flere tonn med tekstilavfall kan virke uoverskuelig for den enkelte å gjøre noe med. Men når klærne som blir kastet kommer fra hjemmet, betyr det også at vi har mulighet til å påvirke hva som skjer med klærne og de andre tekstilene. Om du handler praktisk, behandler klærne pent og sørger for å levere klærne til gjenvinning, minsker du fotavtrykket.

Alle monner drar

Ta bedre vare på klærne dine, reparer, sy om og gjenvinn. Her følger noen tips til hvordan du kan behandle klesvasken på en mer miljøvennlig måte, en måte som også skåner klærne. Gjennom enkle tiltak kan du redusere slitasjen på klærne. Samtidig minsker påkjenningen klesvasken din har på miljøet.

Ifølge SIFOs rapport er det liten forskjell på hvor rene klærne blir om du vasker dem på 30 i stedet for 40 grader

Hvor varmt trenger du å vaske?

Temperaturen på vasken din kan ha stor betydning for hvor mye energi som brukes på å rengjøre klærne. Ifølge SIFOs rapport er det liten forskjell på hvor rene klærne blir om du vasker dem på 30 i stedet for 40 grader. Mange vaskemaskiner har miljøprogram og med riktig vaskemiddel blir klærne like rene som på andre programmer. Det er anbefalt å velge pulver da det veier mindre og derfor er enklere å transportere. Velg vaskemiddel etter vasken du har tenkt å sette på, for eksempel farget eller hvit vask. 

Ved å bruke lavere temperaturer reduserer du slitasjen på klærne dine og sparer miljøet. Det eneste du skal være obs på om du bare vasker på lave temperaturer, er at det er viktig å la vaskemaskinen lufte med døren åpen. Dette er for å unngå biofilm som kan få vaskemaskinen og muligens klærne til å lukte. Om du synes vaskemaskinen din har fått lukt kan du ta en vask på 60 grader. Dette burde fjerne lukta.

Ved å bruke lavere temperaturer reduserer du slitasjen på klærne dine og sparer miljøet.

I stedet for vasking kan du putte jeansene i en pose og inn i fryseren

Trenger klærne å bli vasket?

Ofte har vi klær som ikke trenger å bli vasket etter at de er blitt brukt én enkelt gang. Jeans kan for eksempel miste passform og farge om du vasker dem for mye. I stedet for kan du putte dem i en pose og inn i fryseren. La dem ligge der er 24 timer og de burde være fri for lukt og bakterier. Et annet tips er å ha en knagg som du kan henge de brukte klærne på. Da unngår du at de havner i «haugen på stolen» og kan ha bedre system for hvilke klær som skal til vask og hva som kan brukes igjen.

Lufttørk når du kan

Å bruke tørketrommel på klærne dine forårsaker også slitasje, samtidig som det bruker energi. Ved å redusere eller kutte ut bruken av tørketrommel, gjør du straks klesvasken din mer miljøvennlig. Selvfølgelig kan det være vanskelig å få til om vinteren når det er kaldt, men om det er mulig bør du henge klærne til tørk. Om du henger klærne inne er det viktig å lufte. Fuktig inneklima er ikke bra for rommet eller huset ditt.

Nøkkelplagg

En annen faktor du bør ta med i regnestykket, er hvilke klær du kjøper. Ved å fokusere på en tidløs stil har du mulighet for å bruke klærne over flere sesonger. Gå etter nøkkelplagg som kan styles til forskjellige situasjoner og titt etter miljøvennlige merker. Heldigvis er bærekraftig mote begynt å bli mer utbredt, noe som gjør det enklere å være en miljøbevisst kjøper.

 Ved å fokusere på en tidløs stil har du mulighet for å bruke klærne over flere sesonger
Klær på henger

Et annet tips er å ha en knagg som du kan henge de brukte klærne på. Foto: Artificial Photography Unsplash CC

Det er viktig å tenke på passform når du kjøper nye klær, for det har minst like mye å si for hvor lenge og mye du kommer til å bruke plagget

Kvalitet og passform

Når du kjøper klær i god kvalitet vil de oftest ha lengre levetid. Kvalitet har mye å si for hvor lenge klesplagget holder seg fint før det går i stykker eller mister farge. Likevel er det viktig å tenke på passform når du kjøper nye klær, for det har minst like mye å si for hvor lenge og hvor mye du kommer til å bruke plagget. Sørg for at passform, stil og størrelse passer deg. Det er lite vits i å kjøpe miljøvennlig om du ikke har tenkt å bruke klærne. Klær som henger passivt innerst i skapet gjør ikke garderoben din mer miljøvennlig. Heldigvis finnes det både miljøvennlige jeans og rimelige økologiske merker hos de store klesbutikkene. Her er Google din venn. Søk på nettet og finn noe som er riktig for deg. Det er mulig å finne klær som verken går på bekostning av dine etiske standarder eller stil.

Sy på rysjer, nye knapper eller klipp om et gammelt plagg
Bland stilen

En annen ting du kan gjøre for å få en mer miljøvennlig garderobe er å tenke redesign og gjenbruk. Selv om en tidløs stil er bra, har du mulighet til å finne mye forskjellig brukt som kan bidra til en spennende garderobe. De aller fleste byene i landet har gjenbruksbutikker. Om disse er utenfor rekkevidde, er det også gjenbruksutsalg på Internett. Bland stilen din og finn klær du kommer til å bruke i lang tid.

Det er også mulig å redesigne og reparere klær for å oppdatere garderoben. Avklipte jeans er en klassiker fram mot sommeren, for eksempel. Sy på rysjer, nye knapper eller klipp om et gammelt plagg. Det finnes mange redesign-guider på nettet. Pinterest er blant annet en side med mye inspirasjon.

Det brude være enkelt å finne et sted å levere klær til gjenvinning

Gamle klær til gjenbruk

Et av de store ansvarene du kan ta for garderoben din, er hvor den havner når du er ferdig med den. Mange tror at man bare kan levere klær som er hele og pene, men du kan faktisk levere alt tekstilavfall til gjenbruk. Hos Fretex og UFF tar de imot alt av tekstil fra husholdningen din. Andre steder har begrensninger som betyr at klærne skal være mulig å bruke igjen før de tar imot dem. Husk å levere alle klær rene og tørre.

Mange tror at man bare kan levere klær som er hele og pene, men du kan faktisk levere alt tekstilavfall til gjenbruk

Pakk klærne eller tekstilavfallet i poser og finn din nærmeste Fretexboks. Det er også mulig å gi bort klær til Fretex i Lindex-butikker. UFF har også bokser rundt omkring i landet hvor du kan gi bort dine gamle klær. På lik linje med Fretex sørger UFF også få å gjenbruke, gjenvinne og utnytte klærne så mye som mulig. Hos UFF er det også mulig å gi bort klær som ikke er pene lenger. De tar nemlig imot klær som er i stykker eller har flekker.  

Det er også mulig å levere brukte klær til H&M-butikkene. Med andre ord burde det være enkelt å finne et sted å levere klær til gjenvinning. Om ingen av disse stedene ligger i nærheten av hvor du bor, finnes det ofte lokale organisasjoner. Noen av dem er blitt listet her, men du kan også sjekke Google for å finne et sted nærme deg.

Sparsomt og miljøvennlig

Mange av metodene for å behandle klærne mer skånsomt sparer også lommeboka. Det er enkelt og mange av tipsene er mulig å gjennomføre for veldig mange. Med andre ord er det ganske enkelt å gjøre en liten forskjell som betyr noe i det lange løp.

Brettede tekstiler på hylle

Mange tror at man bare kan levere klær som er hele og pene, men du kan faktisk levere alt tekstilavfall til gjenbruk. Foto: Annie Spratt/Unsplash CC

Miljøplukk, gjenbruk, miljøtips, søppel