Det er lurt å lese seg opp på forhånd, så du ikke står og klør deg i hodet med 60 000 bier i hagen! Illustrasjon: Elise Salles Håbu

Slik blir du birøkter

Det er enklere, og mye morsommere, enn du tror.

Tora Økland

Skrevet av

Tora Fougner-Økland

Ble birøkter ved et uhell for fem år siden, og har siden jobbet som birøkter og kursholder i Bybi Oslo, et birøkterlag som også jobber for insektsvennelige byer.

Det er lurt å lese seg opp på forhånd, så du ikke står og klør deg i hodet med 60 000 bier i hagen

Byens metafysikk
  • 54 prosent av verdens befolkning bor i byer, og tallet er stadig økende.
  • I denne artikkelserien ser vi nærmere på hva bylivet og rask urbanisering innebærer, både for mennesker og miljø.
  •  «Byens metafysikk» er et dikt skrevet av Rolf Jacobsen i 1933.
  • Bli kjent! 

Det finnes bare hyggelige birøktere, og de fleste av dem er veldig hjelpevillige mot nybegynnere. Meld deg inn i Norges Birøkterlag for tilbud om kurs, utstyr og alt det morsomme som skjer i birøktverden (tro meg, det er ganske mye). Det finnes birøkterlag i nesten alle Norges fylker.

Birøkt er ikke trendy - før krigen var det langt flere bikuber i byene.

  • Gjør lekser 

Selv om honningbier er smarte dyr, får de bedre helse og honningproduksjon når birøkteren kan sakene sine. Gå på kurs, les fagbøker, snakk med erfarne birøktere og skaff deg en mentor om du kan. Det er lurt å lese seg opp på forhånd, så du ikke står og klør deg i hodet med 60 000 bier i hagen!

  • Skaff utstyr 

Utstyr kan kjøpes på nett eller i lokale butikker. Det tryggeste er å kjøpe nytt. Kjøper du brukt må du være sikker på at birøkteren er sertifisert og at utstyret er smittefritt for å unngå å spre farlige parasitter og sykdommer.

  • Skaff bier 

Bier kjøper du av en sertifisert birøkter som du kan finne gjennom kurset eller birøkterlaget ditt. Da får du et komplett, levende bisamfunn på noen tavler som du flytter inn i din egen kube, og kjører (eller sykler) kuben hjem til deg selv. NB! Det er ikke lov å importere bier!

  • Hold deg oppdatert 

Mye honning, lite honning, dårlig vær og sykdom – du og dine naborøktere kommer til å oppleve mye av det samme. Følger du med på hva andre opplever, er det lettere å være forberedt. Dette er også viktig for å håndtere sykdomsutbrudd effektivt.

  • La humla suse 

Virker det som litt mye innsats å bli birøkter selv, er det mye annet du kan gjøre for biene og andre insekter. Bygg humlekasser, redd en blomstereng, lag insekthotell, unngå sprøytemidler og kjøp norsk honning.  

Tema, bier, byutvikling, miljøtips