Nnimmo Bassey poserer med tskjorte

Bildet viser Nnimmo Bassey da han var i Lofoten i 2013. Foto: Line Lønning

Han setter Nigerdeltaet på kartet

Ikke mange har hørt om oljen som flommer over Nigerdeltaet, men takket være Nnimmo Bassey blir det stadig flere som har det.

Tema: Nigerias olje 
  • I en artikkelserie ser Putsj nærmere på konsekvensene av oljeutvinningen i Nigerdeltaet, Nigeria.  
  • Natur og Ungdom og moderorganisasjonen Naturvernforbundet er tildelt Operasjon Dagsverk-prosjektet i år. Elever fra hele landet jobber inn 23-29 millioner kroner til miljøutdanning av ungdom i Nigerdeltaet.  
  • Putsj setter søkelyset på hvordan det norske folk gjennom Oljefondet investerer 90 milliarder kroner i oljeselskap med datterselskap som utvinner olje i deltaet. Prosjektet er støttet av Fritt Ord og Landsrådet for Norges barne- og Ungdomsorganisasjoner.

Nnimmo Bassey (f. 1958) er arkitekt, miljøvernaktivist og forfatter, og regnes som en av verdens mest innflytelsesrike stemmer i miljøbevegelsen. Bassey sitter i styret til Environmental Rights Action (ERA), den største miljøvernorganisasjonen i Nigeria, og har vært leder av Friends of the Earth International. Han har mottatt en rekke priser for sitt arbeid, blant annet Rafto-prisen i 2012, og ble i 2009 utnevnt av Time Magazine som en av miljøets helter.

LANGLESING: Oljefondets Nigerdelta-investeringer

Hvordan har du jobbet for å nå det nivået av internasjonal oppmerksomhet som du er på nå?

Jeg har alltid vært opptatt av å jobbe med grasrota, med frarøvelsen av de lokales liv og økonomi. Og det er likt så mange steder i verden. De lokale og de globale problemene er de samme. Det er det som driver kampen.

Det er likt så mange steder i verden. De lokale og de globale problemene er de samme

Hva er ERAs rolle i alt dette?

Vel, først og fremst er det den fremste miljøorganisasjonen i Nigeria. Den jobber konstant i utsatte områder for å sikre rettferdighet. Man kommer alltid til å ha behov for grupper som ERA, for å vise at rettferdigheten seirer.

Motstandskamp i Norge kan holde organisasjoner og nasjoner ansvarlige der hjemme

LES OGSÅ: Operasjon Dagsverk 2017 går til utdanning i Nierdeltaet

Hvordan kan vi i Norge hjelpe? Hvordan kan vi være solidariske?

Det beste dere kan gjøre er å dele historier. Lær av og forstå hverandre. Folket i Nigeria gir ikke bare vitnesbyrd om krise, det de deler er ekte liv. Ungdom i Norge kan hjelpe med problemer i Nigeria. Motstandskamp i Norge kan holde organisasjoner og nasjoner ansvarlige der hjemme, og det er det samme i Nigeria. Engasjementet går begge veier.

Hvilke ønsker har du for framtiden, både for Nigerdeltaet og for verden?

Jeg ønsker at Nigerdeltaet renses for oljesøl slik at folk kan gå tilbake til vanlige liv. Og for verden ønsker jeg at alle skal klare å bli enige om en ren fremtid uten fossilt brennstoff.

MER OM NIGERDELATET:

Se Putsjfotografenes bilder

Fem unge om oppveksten i Nigerdeltaet

Tema, Olje, internasjonalt, Miljøvern