Geiter Slapper Av I Skigarden

Deltakeren får kost og losji, kunnskap og opplevelser, mens vertsbonden får arbeidskraft og selskap på gården gjennom sommeren Foto: Silje Strøm

Hver sommer sender de 100 ungdommer ut på bygda

Prosjektet Grønt Spatak mener norsk jordbruk er viktig og solidarisk.

 alt=

Koordinator Silje Strøm lager ost under sitt eget gårdsopphold. Foto: Linnea Fosli Lillefjære

Grønt Spatak er et samarbeidsprosjekt mellom Natur og Ungdom og Norsk Bonde- og Småbrukarlag, og har som hensikt å lære ungdom om norsk jordbruk. Siden 1993 har Grønt Spatak gitt ungdom over 16 år muligheten til å være på en gård, seter eller på beitetilsyn ti dager i løpet av sommerferien.

GÅRDSSOMMER: – Noe helt utenom det vanlige

– Viktig og solidarisk

– Gjennom Grønt Spatak lærer ungdom om hvorfor norsk jordbruk er viktig og solidarisk.Grønt Spatak gir ungdom nyansert og unik kunnskap om hvordan man skal løse utfordringer knyttet til klima, om å ta vare på det biologiske mangfoldet og om rovdyrdebatten, sier Silje Strøm, koordinator for prosjektet.

Teori og praksis

I forkant av utplasseringen tilbys deltakerne et helgeseminar som skal skolere deltakerne i relevante temaer.

Ungdom lærer om hvorfor norsk jordbruk er viktig og solidarisk
Silje Strøm, koordinator for Grønt Spatak

– Deltakerne lærer både teori og praksis, gjennom vårsamling og utplassering på en gård, ei seter, eller ved å ha tilsyn til et beiteområde, sier Silje. Det kreves ingen forkunnskaper for å kunne være med på Grønt Spatak og det koster ingenting å delta, legger hun til.

LES MER: – Jordbrukspolitikken er på jordet

Prosjektet baserer seg på et gjensidig utbytte. Deltakeren får kost og losji, kunnskap og opplevelser, mens vertsbonden får arbeidskraft og selskap på gården gjennom sommeren. Sommeren 2017 arrangeres Grønt Spatak for 24. gang og sender igjen lærelystne ungdommer ut på bygda.

Idyllisk laftede hus på seter

Spatak sender ungdom til gårds, for å gå beitetilsyn - eller som her, fra Norra Dalarna i Sverige, til seters. Foto: Therese Næss Diesen