Fire enkle endringer for miljøet og lommeboka

Du trenger ikke være supermann, skogmann eller lekmann for å gjøre en innsats for miljøet.

Tekst/illustrasjon:

Ludvig Gundersen

Går lufta ut av deg når du hører om et klima i stadig endring,  poler som smelter, arter som dør ut, mikroplast i drikkevannet og korallrev som koker bort?

I virvaret av forskjellig og demotiverende informasjon kan det være vanskelig å vite hvor man skal starte for å bidra i kampen for en bedre fremtid. Det kan også virke overveldende når en hører om de umulige utfordringene som må overvinnes for at menneskeheten i det hele tatt skal ha en sjanse. Det kan virke som om det eneste som hjelper vil være å flytte ut i skogen og bare leve av barnåler og regnvann, men det er nok lite fristende for de fleste av oss. 

Så her er fem tips til hvordan man kan spare miljøet og lommeboken uten å måtte ty til alt for drastiske tiltak.

Bare 14 prosent av strømmen som faktisk brukes i Norge kommer fra fornybare kilder, 

1. Gå for ren strøm

I Norge har vi masse vannkraft, derfor kan vi bruke så mye strøm vi vil med god samvittighet, ikke sant?

Feil. 

Så godt som all strømmen som blir produsert i Norge er fornybar og klimavennlig, men likevel hadde flesteparten av oss skitten strøm i stikkontakten i 2016.Selv om det tyter vannkraft ut av hver krinkel og krok av landet vårt, er bare 13 prosent av strømmen vi bruker i Norge garantert ren. 

Dette er mulig da Norge både selger og kjøper strøm fra andre land - den rene strømmen forsvinner ut av landet, og vi bruker selv skitten strøm. 

Bare 14 prosent av strømmen som faktisk brukes i Norge kommer fra fornybare kilder, resten kommer fra fossil varmekraft og kjernekraft. 

Så om du ikke vet om du har ren eller skitten strøm hjemme, så er det på tide å sjekke! Ved å gå inn på elskling.no  kan man lekende lett finne frem og bytte til den leverandøren som passer din miljøpreferanse eller størrelse på lommebok best.

For de som lurer så får du ikke ren, grønn strøm hjemme og du bestiller dette, men om man velger strømavtale om fornybar energi forsikrer strømleverandøren at det blir produsert like mye fornybar energi som du bruker som kunde, noe som igjen kan påvirke markedet om etterspørselen blir stor nok.

Neste gang du treffer en irriterende strømselger på gata har du endelig en unnskyldning til å ikke snakke med dem.

Dette har de på Tool Pool Tøyen

  • Stikksag
  • Pussemaskin
  • Stendersøker
  • Borhammer
  • Overfres
  • Vinkelsliper
  • Multisliper
  • Lasermåler
  • 2 x Drill
  • 4 x Skrutvingepar
2. Bruk bibliotekkortet når du skal pusse opp

Skal du henge opp en ny hylle hjemme, men mangler både drill og vater? Ingen av vennene dine har verktøy og alt stipendet gir råd til er en skrutrekker fra IKEA? Da kan du prise deg lykkelig for bibliotekkortet. Tøyen bibliotek har siden i sommer hatt en låneordning  der du kan låne alt av verktøy du måtte trenge for å overvinne utfordringene hverdagen hiver mot deg; Tool Pool. Alt du trenger er å være myndig og ha et bibliotekkort.

Det går ikke an å reservere verktøyene, man må komme i bibliotekets betjente åpningstider og man har en maks lånetid på én dag, noe Oddvar Thorsen, programansvarlig på Tøyen bibliotek, synes fungerer bra.

– Mange har sagt at det er bra, for da blir de ferdige med det det de skal gjøre. Da slipper man å ha for eksempel en list liggende i gangen i tre år, forteller han.

Holmlia bibliotek har også fått den samme ordningen og Torshov bibliotek er nå i gang med å søke midler av bydelen for å gå til innkjøp av opp mot 15 verktøy til utlån.

3. Stump røyken (men ikke på bakken)

Du har kanskje tenkt på å slutte å røyke på grunn av lungene, økonomien eller det sosiale (merk: lukta).  Som om ikke det var nok, er det her tre ekstra gode miljøgrunner til å slutte:

For det første er produksjonen av tobakk ekstremt ressurskrevende: ifølge Verdens helseorganisasjon var et område på 42 000 kvadratkilometer dedikert til dyrking av tobakk i 2011 - det er cirka samme størrelse som Danmark. 

I tillegg forsvinner 2000 kvadratkilometer med skog hvert år på grunn av tobakksproduksjonen. Til sammenligning er Luxembourg 2 568 kvadratkilometer.

Se selv hvor mye plass som går til dyrking av tobakk her: Interaktivt kart!

For det andre, gjør sigarettsneiper utrolig stor skade. Seksjonsleder i Miljødirektoratet, Thomas Hartnik, forteller at de kan bli spist av fugler og andre dyr. Sneipen kan også finne veien til avløpet og ende opp i havet.

En sneip inneholder rundt 4 000 kjemikalier og en rekke giftstoffer, blant annet ammoniakk, arsenikk og nikotin.

Tidligere studier viser også at én sigarettsneip i én liter med vann er nok til å ta livet av halvparten av fisken som svømmer i vannet.

Til slutt: Dyrevernalliansen kan også fortelle at sigaretter og ingredienser fremdeles testes på dyr. De viser blant annet til enrapport fra testforsøk på mus. I forsøkene ble musene utsatt for sigarettrøyk fra ni sigaretter per time, over to timer hver gang, to ganger om dagen og seks dager i uken over rundt ti uker. 

Selv om det var kinesiske sigaretter som hadde blitt brukt i dette forsøket, svarer Dyrevernalliansens daglige leder og organisasjonens nasjonale ekspert for alternativer til dyreforsøk, Anton Krag, kort og kontant på spørsmålet om det er noen sigarett-typer man spesielt skal holde seg unna.

– Nei, hold deg unna alle!

4. Skaff deg handlenett

Bæreposer av plast er ikke bare dårlig for miljøet, det er heller ikke supergunstig for lommeboka. I 2014 ble det, ifølge miljødirektoratet, brukt rundt 930 millioner plastbæreposer i Norge, tilsvarende 180 poser per innbygger. 80 prosent av disse ble brukt til å kaste husholdningsavfall, men en del endte også opp som avfall eller forsøpling i naturen.

Hvis du fikk hakeslepp av hvor mye plastposer deg går i her i landet, ta heller å investere i et heftig, kult og ikke minst fasjonabelt Putsj-handlenett

Og når vi er inne på plast - betaler du 36 kr for to kilo med isbiter i butikken? Skaff deg isbitbrett istedenfor. Etter engangsinvesteringen på rundt samme pris som én pakke med ferdige isbiter har du nå muligheten til å lage så mye is du bare orker, i ro og mak i ditt eget hjem, og det uten plastsøppel.

Miljøplukk, Tips, forbruk, Plast