Flere kuer står innenfor et gjerde og ser mot kameraet.

Tålmodigheten testes. En dag tar jeg meg selv i å si til en ku: «hvis ikke du skjerper deg nå, lager jeg middag av deg.», skriver tekstforfatteren. Foto: Privat

Reisebrev: på gård med Grønt Spa’tak. Del 2/3

På gård er det no cow(ards) allowed. En eventyrer sprenger grenser, og feigingen i meg må bare finne seg i det og være modig. Pyser kan snu seg i kudritten, for bondelivet er litt av et yrke!

Tekst og foto:

Benedicte Steinbakk

20 år gammel fra Mo i Rana, har gått på Sund folkehøgskole og skal være stipendiat der neste skoleår. Er interessert i politikk og litteratur. 

Å eie gård er ikke en fast 8 til 16-jobb med de samme rutinene hver dag, men en variert livsstil. 

DEL 2: 

Gårdsarbeid er virkelig ikke noe pinglearbeid. Geitene stikker av, gåsa prøver å spise meg, og jeg er egentlig redd en av kuene. Her blir jeg tøff. Jeg bader i brennesle når jeg steller i hagen. Tålmodigheten testes. En dag tar jeg meg selv i å si til en ku: «Hvis ikke du skjerper deg nå, lager jeg middag av deg.» Jeg glemmer at om det var en konkurranse ville den vunnet og laget hakkemat av lille meg først. 

Første del av denne serien leser du her.

Ingen standardjobb

Å eie gård er ikke en fast 8 til 16-jobb med de samme rutinene hver dag, men en variert livsstil. Stressnivået er helt annerledes enn på skolen eller i byen. Den største forskjellen er at en alltid må være fleksibel og åpen. Betingelsene er ikke basert på et pensum eller en arbeidskontrakt, men behovet for å få ting til å gå rundt. Noen ganger krever det enorm løsningsorientering. Man bruker hodet og hele kroppen på en ny måte. Alt det skaper spillerom for nye tanker om andre ting i verden. Hvis noe er enkelt for deg, har det vært vanskelig for noen andre? Når maten selges billig i butikken, har den vært dyr å produsere? Hvem betaler for hvem? Hva betaler vi med? Å være bonde er en stor stilling. Du skal være dyrlege, kokk, vasker, snekker, ingeniør, rørlegger og psykolog når dyrene er vanskelige. Noen ganger alt på en dag. Lønnen gjør ikke opp for arbeidstimene eller kravene som stilles.Ei gås står på et gårdstun.

Sjefsgåsa som får alle andre til å vike unna. Foto: privat

Gårdens livsdans 

Hver gård har sin egen puls. En rytme eieren må følge. Den danser rundt gården i takt med sauenes breking og snurrer seg fast i hektiske akter. «Hva må jeg fikse i dag? Hvorfor ligger kua sånn? Endelig har geiten lagt på seg, jeg begynte å bli litt bekymret.» En følger alltid med.

Bonden har valgt dette som jobb livet ut. Selv om det er hardt arbeid er det enda større gleder i det. 

Hønene flyr inn til geitene, og det blir storfest. Et kor av panikk utbrytes blant dyrene mens jeg klukkler, ironisk nok. Alt ordner seg. 

Små og store fester

I tillegg til å være bonde er man først og fremst et vanlig menneske. I løpet av gårdsoppholdet mitt er det 75-årsdag, og det gjøres stor stas på. Vi steller i stand flere dager i forveien. Styrter i oss kaffe når tiden strekker til, baker kaker fra bunnen av, og midt i det hele må kyrne stelles. Krempiskingen må vente, og man springer fra en melk til en annen. Hønene flyr inn til geitene, og det blir storfest. Et kor av panikk utbrytes blant dyrene mens jeg klukkler, ironisk nok. Alt ordner seg. Jeg spiser brødskive med geitost til kveldsmat, og alt jeg tenker på er fjellgeiter som balanserer på fjellvegger. De minner meg om bønder som balanserer livet på gård.

Mer om Grønt spatak: - Viktig og solidarisk

Velfortjente lønner

Etter ti dager drar jeg hjem. Jeg er ikke klar, og kommer til å savne gården. Vil være her ut sommeren. Bonden har valgt dette som jobb livet ut. Selv om det er hardt arbeid er det enda større gleder i det. Godt arbeid lønner seg i mer enn penger, som velvære. Det har jeg selv kjent på nå. Sengen er deiligst når du legger deg om kvelden med god samvittighet. Maten smaker best når du har lagt arbeid og tid i den, og å se dyr være glad fordi du har stelt dem gjør deg enda lykkeligere. Å samarbeide og skape noe fint sammen knytter fine vennskapsbånd, det blir minner en aldri glemmer. Tenk at bare ti dager kan bli så meningsfulle.

Meninger, jordbruk, ungdom, Mat