En tallerken fish n chips

Fish’n’chips er en veldig populær rett i sitt opphavsland England Foto: Karen/Flickr Commons

Slik lager du fish’n’chips

OPPSKRIFT: Deilige potetbåter og fisk til en kjølig vårkveld.

Du trenger:

FISH
  • Rundt 500 g filetert hvit fisk, som for eksempel skrei
  • Ca 3 dl mel
  • 1-2 egg (kikertvann fra én boks hvis du unngår egg)
  • 2 ss melk (ris- eller soyamelk funker også)
  • 1 ss nøytral olje
  • Ca 2-3 dl smuler (av ristet gammelt brød eller knekkebrød)
  • Salt og pepper
  • Olje til pensling
CHIPS
  • 500 g poteter, gjerne mandel
  • Olje til å steke i
  • Salt
ERTEPURÉ
  • 1 pose frosne erter
  • 2 ss olje
  • 2 ss vann
  • 1 ss mynte (kan sløyfes)
  • 2 ss sitronsaft + litt til smak
  • Salt og pepper 

Fish’n’chips er en veldig populær rett i sitt opphavsland England, og du finner mange restauranter og puber som serverer hver sin variant. Alle påstår de at sin egen er den beste. Noen ganger serveres retten alene, andre ganger spises den med remulade og mushy peas (ertepuré). 

Men visste du at det ikke er så vanskelig å lage det selv?

Men visste du at det ikke er så vanskelig å lage det selv? Her er en enkel og sunnere oppskrift som Putsj-redaktør Marte har laget selv. Se gjerne i Natur og Ungdoms fiskeguide for å finne en fisk som er bra for miljøet hvis du vil prøve den selv! 

Sulten på mer fisk? Prøv Putsj' bacalao.

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 200 grader celcius.

Sett på en stekepanne på middels varme med litt olje i. Del potetene på langs, i fire hvis de er små og i seks hvis de er store. Stek potetene i to omganger, da blir de mer stekt enn kokt. Snu på potetene flere ganger slik at de får fin stekeskorpe på alle sider. Dette tar rundt 10 minutter avhengig av størrelsen til potetbåtene. Dryss et tynt lag med salt over potetene ved slutten av steketiden.

Gira på vegetarisk? Her er vår beste curry.

Varm opp erter, olje, vann og sitronsaft i en kjele til ertene er møre. Trekk kjelen til side og mos innholdet med en stavmikser eller potetstapper. Smak til med salt, pepper, sitronsaft og mynte.

Del fisken i passelige porsjonsstykker som er én til to centimeter tykke. Tørk av godt av fisken og legg den til sides. Gjør klar et stekebrett med bakepapir. Forbered tre boller: én med hvetemel, én med egg/kikertvann, olje og melk og én med smuler, salt og pepper. 

Hva med en dip til chipsen?

Vend fiskestykkene i hvetemel til de er dekket, dypp dem så raskt i den våte blandingen, før de vendes i smulene og legges på stekebrettet. Pensle fiskestykkene med litt olje før de settes i ovnen. Fisken stekes midt i ovnen i 10-20 minutter avhengig av tykkelse på skivene.

Server gjerne med litt loff og remulade. Bon appétit! 

Miljøplukk, Mat, oppskrift, miljøtips, fiskeri