Putsj tester: IKEA sine nye veganpølser!

På fredag og lørdag kan alle som møter opp på Youngstorget få mulighet til å teste den nye veganske pølsa til IKEA for en vippsa femmer. Kan vegansk kokkekunst og superbillig varehus-fastfood gå hånd i hånd?

Tekst:

Camilla Nordbø

Av 5 mulige stjerner:

Smak: ✮✮✮✮

Tekstur: ✮✮✮

Pris: ✮✮✮✮✮

Ventetid: ✮✮✮✮✮


Da Putsjredaksjonen fikk nyss om at IKEA lanserte pølser uten animalske ingredienser på Youngstorget i Oslo under åpningen av deres nye konsept ”Stua”, fikk undertegnede oppdrag å teste pølsene da jeg går under merkelappen ”kjøttis” på kontoret. Kan en kjøtteter la seg overbevise av veganske IKEA-pølser?

Jeg ankom Youngstorget denne solfylte fredagsformiddagen, og fant en plass fylt opp med store scener, hvor interiør og møbler var plassert og hengt opp på kreative måter. Blant utstillingene vandret folk som lot seg inspirere av høstens siste trender på innredningsfronten. Det var også mulig å delta i en loddtrekning der man kunne stikke av med hovedattraksjonen, Stua, riktignok med det forbehold at man har 20 kvadratmeter å avse til den skulpturelle innretningen. Dette er ikke aktuelt for meg, da jeg ikke har plass til en vanlig stue der jeg bor en gang, så jeg satte snuten mot mitt ultimate fredagsmål: pølseboden.


Noen delikatesse var det dog ikke, men i forhold til de gamle IKEA-pølsene med kjøtt, så var disse nye mye nærmere en smaksopplevelse. 

Som ”kjøttis” har jeg vært bortpå den billige pølsa i IKEA-kiosken opptil flere ganger i løpet av livet. Det er kanskje ikke så mange som synes IKEA-pølser er det mest elegante og delikate måltidet de kan tenke seg, men da jeg så bildene av de nye veganpølsene ved siden av boden, tenkte jeg at disse i alle fall begynte å nærme seg litt andre høyder enn jeg har sett i kiosken på veien ut av varehuset før. Pølsene avbildet på plakaten så store og saftige ut, fargen kunne minne om lammepølser, og toppingen så frisk og fargerik ut.

Man kunne velge mellom sylta rødløk, sprøstekt løk og sennep eller tang som topping. Jeg tok sylta rødløk, sprøstekt løk og sennep, fordi jeg mistenkte at tang kanskje ville være litt i overkant dominerende når det faktisk var pølsa jeg ville smake på.

Som ofte skjer, så så ikke pølsa IRL ut som på bildet, men det er det jo kanskje litt urealistisk å forvente. Den smakte ikke som lammepølse, og det hadde det nok også vært urealistisk å forvente. Konsistensen var litt som innholdet i en børek. Mange lag med myke flak presset sammen, og mye brød rundt. Jeg fikk dessverre ikke med meg hva som var ingrediensene, men jeg syntes den var ganske god. Den kunne godt smakt mer  spicy, for den var litt kjedelig. Toppingen var derimot god og syrlig, og ga en fin kontrast til den litt søte pølsesmaken. Brødet var akkurat det samme som på kjøttpølsene, det smaker som pølsebrød man kjøper inn til barnebursdager billigst mulig. Men hallo, hele måltidet kostet bare 5 kroner, så jeg skal ikke klage. IKEA må jo tross alt tjene litt penger på pølsene sine og, så da er det bare rett og rimelig at de tar det billige brødet.

Noen delikatesse var det dog ikke, men i forhold til de gamle IKEA-pølsene med kjøtt, så var disse nye mye nærmere en smaksopplevelse. Jeg synes de var gode, særlig med tanke på hvor billige de er, og jeg fikk ikke vondt i ”kjøttis”-magen. Porsjonen er liten, men den er ikke ment som en middag, mer som noe man spiser for å få energi etter å ha gått rundt i de store varehusene og blitt helt luddekudde i hodet. Pølsa holdt energien min oppe en god stund etterpå, så det funker bra som et lite mellom-måltid eller supplement etter en litt for liten lunsj.  Jeg må nok dessverre fortsette å være ”kjøttis” en stund til, men nå behøver jeg ikke å spise animalsk når jeg skal innom kiosken på IKEA.

Aktuelt,