To pataxóbóarn på tur i eukalyptusplantasjen

Pataxófolket krever sitt land tilbake

- Vi er i krig, sier Pataxó-lederen Uburatan Silva de Oliveira. Krigen handler om gamle urfolksområder, nå omgjort til eukalyptusplantasje.

Silva de Oliveira er cacique, eller høvding, for urfolksstammen Pataxó

i deres landsby Nova Esperanca i delstaten Bahia i Brasil. Den har eksistert siden 2013, da stammen bestemte seg for å ta tilbake området de ser på som historisk sitt. Det tilhører eukalyptusprodusenten Veracel. Nå krever Veracel jorden tilbake, og går rettens vei for å få urfolket kastet ut.

- Vi regner ikke med å vinne frem, for vi vet allerede at dommeren er anti-urfolk, sier caciquen.

Nova Esperanca huser i dag 35 familier.

Opprinnelig var området en del av urfolksterritoriet Barra Velha, på om lag 54.000 hektar. I dag disponerer Pataxó kun en liten andel av dette, resten er solgt eller omgjort til nasjonalpark.

Tragisk historie

Historien om gamle Barra Velha fortelles slik:

- Det kom tre, la oss kalle dem tjuveradder, til landsbyen i 1951. De overtalte noen blant Pataxó til å bli med på innbruddsraid, og de reiste til Caraíva. Ting ble stjålet, folk ble drept. Politiet ble tilkalt, og de kom bevæpnet til Barra Velha. Mange ble drept, spedbarn kastet i luften, kvinner spiddet. De brant landsbyen vår, og alle flyktet. Jeg kan fortelle dere dette fordi jeg var der, og så alt sammen, sier Josè Sebastiao de Oliveira, som bor i Nova Esperanca.

Slik mistet Pataxó-folket Barra Velha, og stedet har siden 1951 vært forbundet med frykt. I Nova Esperanca bor en kvinne som fortsatt er så redd for stedet at ikke engang sønnen eller barnebarna hennes får lov til å reise dit.

Kamp siden 1999

- Derfor kjemper vi nå for å ta tilbake vårt Barra Velha. Siden 1999 har vi organisert oss for å ta det tilbake, bit etter bit, sier Binho Nilson Fonseca, som ønsker seg hele området til disposisjon for de omtrent 6.000 som tilhører Pataxó-stammen.

Det er ikke bare i Nova Esperanca det gjøres tilbaketagelser - Pataxó har hittil okkupert 32 områder innenfor det de ser som Barra Velha-områder. Det kan ende med rettighetene til jorda - eller utkastelse.

- Når utkastelser skjer, så er det ingen dialog. De gir oss fire minutter til å snakke, men det tar fire sekunder før de skyter. Godseierne lager sine egne sikkerhetsstyrker for å organisere seg mot oss, og både de og politiet forfølger lederne våre. Selv har jeg en arrestordre på̊ meg, og blir jeg tatt vil de beskylde meg for hva som helst, så lenge de kan bure meg inne. Alt fordi man ser på̊ meg som en som organiserer tilbaketakelser, sier Nilson Fonseca.

Tema, urfolk, artsmangfold, internasjonalt