Øyafestivalen 2018: «Det finnes ikke søppel mer»

Øya har løsningen på verdens miljøproblemer. Mer eller mindre. 

Foto/tekst:

Franz von der Lippe

 alt=

Tallerkener laget av hvete, og plantebaserte gafler, er noen av Øyas miljøsatsninger

Etter tre måneder med tørke har regnet lavet ned under Øyafestivalen, noe de gule restene av det som en gang kunne kalles gress ser ut til å påvirkes lite av. Gjørme blir det i hvert fall ikke. 

Når du kommer inn forbi sikkerhetssjekken og inn på festivalområdet tar det ikke lang tid før en oransje container viser deg det glade budskap: «Det finnes ikke søppel mer». Oi oi oi! Og «visste du at alt avfall ettersorteres av Natur og Ungdom?». Hvilken luksus!

Les også: «Vil vise fram løsninger» - Øya som miljøfestival

Øyas miljøsatsing har altså virkelig nådd et nytt nivå i år. Etter en nærmere sjekk viser det seg at de store ordene «Det finnes ikke søppel mer», har en dypere betydning, og stammer fra Norsk Gjenvinning, festivalens avfallspartner.

En kjapp titt i et par søppelbøtter som er tydelig merket med Matavfall avslører en slående andel gamle snusbokser og drikkebeger

Under NHOs årskonferanse i 2017 sa Erik Osmundsen, konsernsjef i Norsk Gjennvinning Norge AS: «Alt som eksisterer har en verdi, og vi vet det, at det er ikke søppel, det er råvarer. Og vi i norsk gjenvinning tror at de som skjønner dette først, de kommer til å få et konkuransefortrinn i fremtiden».

Søppel er den nye oljen, der altså.

Dette konkurransefortrinnet ser det imidlertid ikke ut til at publikum er særlig interessert i å styrke, for en kjapp titt i et par søppelbøtter som er tydelig merket med Matavfall avslører en slående andel gamle snusbokser og drikkebeger vært matavfall. Kanskje er dette i visshet om at en stakkars frivillig i Natur og Ungdom likevel skal ettersortere avfallet.Søppelinnsamling

Natur og Ungdom samler inn og sorterer store deler av søppelet under festivalen

At det etterhvert er penger i å tenke miljøvennlig er det ingen tvil om. På festivalens startdag ble det kunngjort at Øyafestivalen kjøpes opp av et amerikansk oppkjøpsfond, gjennom investeringsselskapet Superstruct Entertainment. 

At miljøsatsningen har bidratt til å gjøre festivalen et attraktivt oppkjøp er ikke til å se bort ifra.

Linn Lunder, medeier og gründer i Øyafestivalen AS, sier i DN onsdag, at flere internasjonale aktører har vært interessert, og at de er fornøyd med valget som har blitt tatt. Superstruct har investert i en rekke europesike festivaler det siste året, og samtlige festivaler peker på erfaringsdeling i det nye nettverket som en av de største fordelene med avtalen, foruten økonomisk stabilitet. 

Ledergruppen i Øyafestivalen har sikret seg eierandeler og møterett i det nye selskapet, og vil derfor kunne ha mulighet til å påvirke miljøsatsningen også i andre festivaler internasjonalt.

 alt=

Det går sport i å kaste søppel på øya

Hvem står egentlig for miljøarbeidet?

Men ikke bare ledelsen tenker økonomi på øyafestivalen. «Pant alt, alltid», heter det, og inne på festivalområdet kryr det av soon-to-be investorer, også kalt kids, som ser sitt snitt til å tjene opp cash til lørdagsgodtet.


Panteprofitørene: de virkelige miljøheltene.

Putsj har vært i kontakt med to av de mest profilerte panterne på området, som allerede tidlig på dagen hadde tjent over 300 kroner på sin panteinnsats! Det er én krone pant per kopp, og godt over 10 000 besøkende på festivalen hver dag, så potensialet for panterne er enormt. Og la deg ikke lure, koppene er ikke laget av plast, men planter!

Miljøvennlig emballasjefest?

Øya er en musikkfestival med mange store navn: Kendrick Lamar, Arctic Monkeys, Lykke Li, Patti Smith og det norske stjerneskuddet Cezinando, for å nevne noen. Men selv om festivalen muligens er så miljøvennlig noen festival kan drømme om å bli, uten forurensende strømaggregater, stort fokus på gjenvinnbare materialer, og til og med energiutnytting av de besøkendes toalettbesøk, kan man spørre seg om industrien i seg selv er bærekraftig. 

Kendrick og gjengen er ikke akkurat kortreiste artister, og til tross for Oslobyrådets iherdige innsats er det liten grunn til å tro at de syklet til Tøyenparken. Og engangsemballasje, plantebasert eller ei, vil aldri klare å bli et miljøvennlig konsept. 

Men mennesker har behov for musikk og hygge, og det er ingen tvil om at Øyafestivalen, med god hjelp, står frem som en miljøbevisst festival.

Arcade Fire under onsdagens konsert

Arcade Fire under onsdagens konsert

Aktuelt, Øya, musikk