Tegning av nettroll med kroket rygg

Nettroll er nesten alltid krumbøyde fra lange timer over tastaturet, og skylappene rundt øynene deres har gjort dem så trangsynte at de ikke har sidesyn i det hele tatt. Illustrasjon: Klara Totland

Nettroll (Insultatius Digitalis)

I kampen mot nettroll kan du lene deg på denne guiden for tips og triks!

Nettroll (Fra engelsk: Internet, og norsk: troll) har blitt en vanlig del av faunaen i digitale biotoper. Det finnes flere underarter, fra ganske ufarlige skøyere til innbitte og rabiate villdyr. Felles for dem alle er at de lever av å provosere og plage. De anses som skadedyr, og det anbefales å gjøre seg kjent med trekkene deres og hvordan de kan begrenses. 


MER OM NETTAKTIVISME: Kony til skrekk og åtvåring

Kjennetegn

Nettrollenes viktigste kjennetegn er talen deres. Den kan først virke normal, men raskt merker man at de snakker et helt annet språk, der det ikke finnes regler for tegnsetting eller rettskrivning, og drap- og voldsmetaforer brukes som fyllord. Noe kan man likevel forstå om man legger godviljen til, men da vil man merke at ordene som strømmer ut av trollene aldri kunne blitt sagt på åpen gate.  Er du usikker på talen, kan du se etter fysiske kjennetegn. Nettroll er nesten alltid krumbøyde fra lange timer over tastaturet, og skylappene rundt øynene deres har gjort dem så trangsynte at de ikke har sidesyn i det hele tatt. Dette gjør også at de sliter med å ta hensyn til ting som ikke er rett foran dem. 

Tegning av nettroll

Ser du nøye etter i øregangen til et nettroll (dette frarådes grunnet høye ørevoksforekomster) vil du ofte se et utslitt, gammelt høreapparat. Nettroll er nemlig nesten døve, og høreapparatet er en rest fra den gang de fortsatt forsøkte å lytte til de rundt seg. Unge nettroll som er i ferd med å etablere seg på nye steder holder gjerne høreapparatene sine ved like, slik at de kan høre hverandre og plukke opp tips fra nabotroll. 

Noen nettroll har en spaserstokk som de støtter seg tungt på, laget av treslaget Ytringsfrihegg. Denne stokken er solid og god, men er sjelden beregnet for nettroll, og ser ut som at den holder på å knekke under vekten deres.

Atferd

Nettroll bruker nesten all tiden sin å det de lever av: å skrive hatefulle debattinnlegg eller trusler. Noen mener hvert ord, andre fisker bare etter sinte svar (såkalte trålertroll). 

Hvis du først finner ett nettroll, finner du gjerne flere. Nettroll har nemlig et sterkt flokkinstinkt, og begynner ett nettroll å skrike, kommer resten av flokken løpende for å skrike med. Til slutt kan hele flokken tilsynelatende smelte sammen til en stor, øredøvende støymaskin.  

Til tross for slik flokkdyroppførsel mangler nettroll regler for sosial omgang. Høflighet og empati er fremmede konsepter, og prøver du å håndhilse på et nettroll vil det som regel bite hånden av. Kanskje på grunn av denne mangelen på sosial smøring har ikke nettroll noe sterkt bånd til andre medlemmer av flokken sin. 

Ellers er trollene ofte veldig beskyttende ovenfor skattepengene sine, som de aldri helt gir slipp på, samt fantasifulle, eldgamle kulturer og språk de hevder eierskap til. 

Utbredelse og leveområder

Små nettroll vokser gjerne opp i kommentarfeltene på nettaviser og sosiale medier, men store nettroll må av og til ta avstikkere i e-poster, SMS-er, og brev for å  få nok næring. Se etter ekstra frodig grobunn: kommentarfeltene rundt religion, innvandring, fotball, feminisme eller seksualitet. Disse er svært næringsrike og her vil du nesten garantert støte på et vakkert eksemplar. 

Når trollene vokser og formerer seg kan de til slutt danne et tykt og ugjennomtrengelig mudder på bunnen av et kommentarfelt, som kveler det meste av annet liv og suger energi fra omgivelsene. Et slikt hardt angrepet område kalles gjerne Dovreguggens Hall.

Kosthold

Nettroll er kløppere på å tilegne seg næring. De trives best på en diett av likes, positiv eller negativ oppmerksomhet, samt andres sinne eller fortvilelse, men de kan også periodevis leve på selvgodhet og forsikringen om at de har rett. Klarer de å etablere seg på et felt, vil de i tillegg beite ned alt av sunn diskusjon ogmeningsutveksling. 


STÅR IMOT NETTROLL: Les eksklusivt Sophie Elise-intervju  

Jakt og populasjonskontroll

Å observere nettroll kan være morsomt en liten stund, men grunnet skadene de kan forårsake lønner det seg å ta grep mot dem. Heldigvis har de svakheter som trolljegere kan utnytte. For det første gjør det unike språket til nettroll ofte at de ikke tas på alvor, får mindre oppmerksomhet og dermed mindre næring. 

I tillegg er nettroll avhengige av Internettforbindelse og strømtilgang (unntatt de som sender brev med bokstaver klippet ut fra Se og Hør). En løsning kan derfor være å stenge av strømmen eller klippe over Internettkabelen til trollet. Dette krever riktignok hærverk og nærkontakt med nettrollet, som kan være ubehagelig, farlig og vanskelig.  

Som andre troll, sprekker mange nettroll i dagslys. Etterpå skrumper de inn, og i stedet for piggete, brølende uhyrer blir de glatte, stumme og uskadelige. Å møte eller ringe opp et angripende nettroll kan ha en liknende effekt, eller man kan gjøre som enkelte mediehus og vise dem frem i en TV-serie. Det diskuteres hvorvidt denne gapestokk-behandlingen er den mest effektive eller humane.  

Er du ikke av den aggressive trolljegertypen, kan du hemme trollveksten. Du kan forsøke å spe ut begynnende slimdannelse ved å selv dykke ned i et angrepet felt, forsøke å konfrontere nettrollenes påstander og håpe at de gir seg. Dette krever en del innsats, og kan kombineres med debattmoderasjon for mer effektiv virkning.  

Et helt gjengrodd kommentarfelt kan saneres av en moderator, men virkningen er ofte kortvarig, da nettroll gjerne blir hisset opp av å føle seg krenket eller sensurert.  

Variasjonen blant nettroll gjør det vanskelig å anbefale én enkelt behandling, og mange foretrekker å ignorere trollene helt. Dette er en grei overlevelsesstrategi, men det gjør ikke at trollene forsvinner, og som ved andre behandlingsmetoder risikerer man å hisse dem mer opp. Antakelig er trollene så etablerte og fleksible at de ikke kan utryddes helt. Viktigere er det å hindre at trollslimet ikke gror fast og hemmer vanlig, fruktbar debatt, og å sørge for at vanlige stemmer høres over nettrollenes skrål.

Tema, internett, artsmangfold, Aktivisme