Nattevandring med Norad

Denne lørdagen arrangerte Norad, sammen med Oslo Kommune og Oslo europeisk miljøhovedstad 2019, det de selv kaller «verdens vakreste nattevandring» for å sette søkelys på FNs bærekraftsmål.

Tekst og foto

Erle Runde

 alt=

Det er på tide og slutte å bruke havet som søppelplass.

FORENTE NASJONERS BÆREKRAFTMÅL: 
FNs 17 bærekraftsmål er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. Målene skal dekke de tre områdene som er viktigst i bærekraftig utvikling, nemlig klima og miljø, økonomi og sosiale forhold. Les mer om bærekraftsmålene ved å klikke her.

Til nå har det blitt arrangert fire nattevandringer i regi av Norad - direktoratet for utviklingssamarbeid. På Norads nettsider forteller de at målet er å kommunisere resultater av norsk bistand og FNs bærekraftsmål.

Denne gangen var fokuset på bærekraftige byer. 12.000 mennesker tok turen og ble geleidet opp Ekebergstien med 17 lysinstallasjoner som representerte hvert av målene. På toppen ventet filmvisning på et lerret av skog, vafler, bål og ikke minst en scene duket for underholdning.

Utviklingsminister Nikolai Astrup holdt en håpefull appell, der han fortalte om alt vi til nå har oppnådd. Han opplyser blant annet om at det er færre barn som sulter nå enn noensinne tidligere, noe som viser at vi beveger oss i riktig retning. Videre understreker han at vi allikevel har en lang vei å gå, og trekker spesielt frem arbeidet fremover med å opprettholde livet i havet.

— Det er på tide og slutte å bruke havet som søppelplass, slår han fast.

Oslos ordfører Marianne Borgen gikk på scenen neste. Hun ønsket å takke alle som kom for å være med å skape oppmerksomhet rundt bærekraftsmålene, og vise at vi sammen kan skape et varmere samfunn og bevare kloden vår.

Videre forteller hun om Oslos rolle som miljøhovedstad 2019, en pris utdelt av EU. Borgen beskriver det som å vinne Europamesterskap i bærekraft. Hun forteller at 70% av klimautslippene kommer fra byene, og derfor er det viktig å gjøre endringer nettopp her. Planene for Oslo er store, og Marianne borgen er optimistisk.

— Vi løser klimaproblemer hver dag, avslutter hun.

Deretter ventet kveldens høydepunkt. Nemlig gratiskonsert med Lars Vaular og Arif, som med stort lysshow og stort publikum skapte varm stemning på Ekebergtoppen denne kalde oktoberkvelden.