Leker

Lekene er ofte laget av plast og er av dårlig kvalitet. De kan lett kvalifiseres som søppel, skriver spaltisten. Illustrasjon: Camilla Elise Berg

Minimalen: Vi må snakke om barna

Vi må lære barna våre at de ikke trenger ting for å være lykkelige.

Tekst Illustrasjon:

Camilla Elise Berg

32 år og bor i Oslo. Se mer på camillaelise.com

Det hoper seg opp med leker de aldri leker med

Minimalen

En minimalistisk livsstil bidrar til en mer miljøvennlig hverdag. I denne spalten skal jeg fortelle om hvordan jeg og min samboer har blitt bevisste forbrukere, gitt slipp på eiendeler vi ikke trenger, og hvordan materialisme har fått en helt ny betydning. Jeg skal gi råd og tips utifra egne erfaringer, og forhåpentligvis inspirere underveis.

Et minne jeg har fra barndommen er fra da mamma kjøpte meg et stempel i den lokale lekebutikken. Jeg brukte sjeldent å få leker utenom spesielle anledninger, men den dagen fikk jeg det nyeste og kuleste. Jeg valgte nøye ut et motiv som jeg syntes var fint. Jeg var kjempefornøyd! Jeg tenkte at stempelet skulle fungere som min signatur. Jeg oppbevarte det i pennalet mitt, og brukte det da jeg skulle skrive brev til venninnene mine, i kladdebøker og skoledagbøker. Jeg elsket det stempelet.

Ofte er samleobjektene til guttene av voldelig karakter, mens de til jenter har fokus på utseende, kropp og klær

I dag får du også kjøpt stempler på leketøysbutikker. Forskjellen er at i dag kommer de i 50-pakning. Alt var ikke bedre før, men måten barn forholder seg til leker i dag er ikke bærekraftig, det er sikkert.

Søppelleker

Ifølge en statistikk fra 2013 hadde en gjennomsnittlig norsk sjuåring 600 leker. Jeg kan tenke meg at det tallet har steget siden da. Mengden leker barn får til bursdager og jul er vanvittig. Lekene er ofte laget av plast og er av dårlig kvalitet. Et eksempel på det er de ulike samleobjektene som barna bare MÅ ha. Disse kan lett kvalifiseres som søppel. I tillegg sender de gjerne svært dårlige signaler til barn. Ofte er samleobjektene til guttene av voldelig karakter, mens samleobjektene til jenter har et fokus på skjønnhet, utseende, kropp og klær.

Minimalist? Dette kan du likevel kjøpe med god samvittighet.

Jeg har vanskelig for å tro at norske barn setter pris på alle lekene de eier. Min erfaring er at de fort kan miste interessen for lekene hvis det blir for mye. Det hoper seg opp med leker de aldri leker med, og til slutt ser hjemmet ditt ut som en Brio-butikk.

Jeg ønsker å lære datteren vår å ikke være sentimentalt knyttet til tingene sine

Hvis du ønsker å leve minimalistisk med barn, vil du helt klart møte på utfordringer. Men også her kan du ta bærekraftige og miljøvennlige valg.

Her er noen tips:
  • Involver barna i opprydding av leker. Ta dem gjennom hele prosessen. Begynn med et område, f. eks. bøker. Forklar hvorfor dere skal rydde. Fortell at det er andre barn som kan få glede av lekene som ikke blir brukt. Hjelp dem å ta avgjørelser selv, men ikke legg press på dem. Ta pauser, og gi ros underveis. La barna få være med når du skal levere tingene til gjenbruk, slik at de får se resultatet av ryddingen. De fleste barn vil nok føle både stolthet og glede etter en slik prosess.

  • Sirkulering av leker er gull. Rydd bort leker og ta de frem etter noen måneder. Her om dagen hentet jeg ned et puslespill fra loftet som datteren vår ikke hadde lekt med på et halvt år. Gleden var stor.

  • Lag en donasjonsboks i hjemmet. Her kan alle i familien legge ting de ikke bruker lenger og ønsker å gi videre. Når boksen er full kan man sammen dra for å levere tingene til gjenbruk.

  • Kjøp klær på bruktmarkeder, arv fra andre, og gi videre. Datteren vår synes det er ekstra stas å gå i klær som hun har fått hos kusinene sine. For å holde orden i klesskapet kan det være lurt å bare ha klær barnet bruker.

  • Lag ønskelister. Det er stas å få noe man har ønsket seg lenge.

  • Gi beskjed til slekt og venner om hva barnet trenger og ønsker seg. Fortell at brukte leker og klær er like bra som nytt. Treleker er bedre enn plast.

  • Kjøp opplevelser i gaver. De beste barndomsminnene jeg har, er alle opplevelsene jeg fikk være med på, ikke lekene jeg fikk. Opplevelser funker også godt som belønning, om du ønsker å gi det.

  • Bytt, lån og lei utstyr. Om barnet har en hobby eller en fritidsaktivitet som tilfører stor verdi, er det ingen grunn til at de ikke skal eie utstyret som trengs. Men om familien drar på skitur én gang i året, er det kanskje ikke nødvendig å investere i nye ski?

... Og her får du tips til miljøvennlige gaver.

Jeg ønsker å lære datteren vår giverglede, å ikke være sentimentalt knyttet til tingene sine, og å være takknemlig for de tingene hun har. The Minimalists sier «bruk ting, elsk folk!». Det er en holdning jeg støtter. Jeg skal gjøre mitt beste for å gå foran som et godt eksempel.


Miljøplukk, miljøtips, forbruk, livsstil