Minimalen: Sosiale Remedier

Vi er ofte ikke klar over hvor mye støy sosiale medier lager i hverdagen. 

Tekst Illustrasjon:

Camilla Elise Berg

32 år og bor i Oslo. Se mer på camillaelise.com

Med en gang jeg logget av, var det akkurat som om noen slo av en dårlig trancelåt som hadde gått i bakgrunnen i årevis

Minimalen

En minimalistisk livsstil bidrar til en mer miljøvennlig hverdag. I denne spalten skal jeg fortelle om hvordan jeg og min samboer har blitt bevisste forbrukere, gitt slipp på eiendeler vi ikke trenger, og hvordan materialisme har fått en helt ny betydning. Jeg skal gi råd og tips utifra egne erfaringer, og forhåpentligvis inspirere underveis.

Rett før sommeren gikk jeg på gaten på Majorstua i Oslo og scrollet på telefonen. Jeg gikk som mange andre med krummet nakke og lite oppmerksom på mine omgivelser. Jeg skulle bare svare på en kommentar på Instagram veldig kjapt. Jeg stirret ned i skjermen, tomlene gikk og automatisk senket jeg farten. Jeg legger ikke merke til at en bil skulle inn på parkeringsplassen ved siden av fortauet. Bilen kom ikke i stor fart - heldigvis - for straks stod jeg rett foran panseret på bilen, fortsatt med hodet ned i skjermen på telefonen. Det var ikke en farlig situasjon. For bilister som ferdes i trafikken i dag er vell ekstra varsomme på mennesker med krumme nakker, eller?

Bilister som ferdes i trafikken i dag er vel ekstra varsomme på mennesker med krumme nakker, eller?

Vel, denne bilisten hadde hvert fall sett meg, så det var ikke noe fare for at han skulle kjøre meg ned. Så jeg flyttet meg, nikket litt flau til mannen i førersetet, og bøyde hodet ned igjen for å fullføre setningen jeg skrev. Det var da jeg opplevde det som satt et lite stikk i meg.

Les forrige Minimalen her

Nedover veien kom det gående en dame som hadde sett hele situasjonen. Hun var forbannet. Hun stilte seg foran meg og veivet med armene. Jeg så forfjamset opp av telefonen rett inn i de illsinte øynene. Hun så ut som om hun hadde vært dritt lei folk med krumme nakker i årevis, og hun hadde endelig tatt en på fersken. Jeg prøvde meg på et smil, men dama bare rista på hodet og gikk videre.

Hun så ut som om hun hadde vært dritt lei folk med krumme nakker i årevis, og hun hadde endelig tatt en på fersken
På tide med detox?

Jeg stod igjen og følte meg litt dust. Samtidig fikk det meg til å tenke. Jeg hadde i noen måneden vurdert om jeg skulle teste ut å logge meg av en periode. Ta en detox fra sosiale medier. Jeg tok møtet med den illsinte smarttelefon-hatende damen som et tegn. Det var på tide å gjøre noe.

Jeg begynte med å slette Snapchat. Jeg så ikke lenger verdien av å være tilstede på den kanalen, så valget var veldig enkelt. Det neste jeg gjorde var å slette Facebook-appen. Selv om jeg fikk opp både interessante artikler og nyheter i strømmen, var det også en stor kilde til mye fjas. Jeg bestemte meg for at jeg skulle bare benytte Facebook når jeg satt ved en datamaskin i fremtiden. Til slutt bestemte jeg meg for å logge av alt av sosiale medier i en uke. Jeg hadde meldt meg på et ukes langt kurs i kreativ maling i håp om å få ny inspirasjon etter flere uker med idétørke. Timingen var perfekt! Jeg skulle dedikere all min tid til sinnsro og kunsten.

Og for en herlig uke det ble. Med en gang jeg logget av, var det akkurat som om noen slo av en dårlig trancelåt som hadde stått på i bakgrunnen i årevis. Det var utrolig behagelig! Jeg ble mer tilstede, jeg ble mer oppmerksom på menneskene rundt meg, og jeg klarte å konsentrere meg bedre om de oppgavene jeg fikk. Jeg hadde ikke lagt merke til hvor mye hverdagsstøy jeg fikk fra sosiale medier før jeg slo det av. Det ble tydelig for meg at telefonen min ikke bare var en tidstyv, men en energityv i tillegg.

Jeg skjønte at jeg feeden min på Instagram stort sett ser helt lik ut, med bare noen små daglige forandringer

Da uken var ferdig fant jeg ut at jeg hadde ikke gått glipp av stort. Jeg skjønte at jeg feeden min på Instagram stort sett ser helt lik ut, med bare noen små daglige forandringer. Samme greiene, bare flere måter å uttrykke det på. Siden jeg er svært aktiv på Instagram selv, ble jeg fort dratt inn i det igjen. Det tok ikke mange dagene før tvangstankene på å “scrolle ferdig” dukket opp igjen.

Gylden middelvei

Da vi da skulle reise på familieferie til Tyskland bestemte jeg meg igjen for å logge av. Jeg ville være 100 % tilstede og nyte tiden sammen med mine kjære. Det ble derfor heller ikke tatt mange bilder. Uken etterpå reiste vi til Nord-Norge. Da tok trangen til å promotere den vakre nordnorske naturen helt overhånd og jeg la ut en del stories på Instagram. Nå er ferien over og jeg sitter og lurer på hva slags forhold jeg skal ha til sosiale medier. It's complicated. Det er lett å bli dratt inn i det. Jeg ønsker å redusere, finne en gylden middelvei. Kanskje jeg setter av en egen tid på døgnet for surfing, posting, “liking” og deling. Det er hvert fall målet.

I mellomtiden deler jeg gjerne noen tips som har hjulpet meg:

  • Slå av alle varslinger på appene.

  • Slett apper som ikke tilfører deg verdi.

  • Svar når du føler deg inspirert, og svar bare på det som er nødvendig.

  • Øv deg på å gjøre andre ting enn å sjekke telefonen når du kjeder deg.

  • Slutt å følge mennesker eller kontoer som ikke tilfører deg verdi.

  • Meditasjon! Det hjelper mot rastløshet og kan gi deg mye inspirasjon.