Å pakke fornuftig, lett og bærekraftig kan kreve mye planlegging. Illustrasjon: Camilla Elise Berg

Minimalen: Pakk lett, pakk rett

Når du skal på ferie er det nødvendigvis bærekraftig å pakke lett. 

Tekst Illustrasjon:

Camilla Elise Berg

32 år og bor i Oslo. Se mer på camillaelise.com

Minimalen

En minimalistisk livsstil bidrar til en mer miljøvennlig hverdag. I denne spalten skal jeg fortelle om hvordan jeg og min samboer har blitt bevisste forbrukere, gitt slipp på eiendeler vi ikke trenger, og hvordan materialisme har fått en helt ny betydning. Jeg skal gi råd og tips utifra egne erfaringer, og forhåpentligvis inspirere underveis.

Det er ikke ofte man er så heldig at man kan ta en spontantur til København, men i forrige uke dukket muligheten opp for meg og samboeren. Vi bestemte oss for å ta med datteren vår på en langhelg i favorittbyen, og vi gledet oss over at den samme Airbnb-leiligheten vi leide året før var ledig.

Etter at flybillettene og bosted var på plass, kom den kjedeligste delen ved reisen: pakkingen. Det har aldri vært min sterkeste side, og gjerne noe jeg vil utsette til siste liten.

En langhelg krever ikke mye bagasje, og jeg ønsker bare å ta med meg det aller nødvendigste. Men en liten koffert kan by på hodebry. Jeg synes for eksempel det er vanskelig å bestemme hvilke klær man skal pakke, da valget av antrekk ofte går på dagsformen. Den svarte buksa som satt perfekt på i går, kan plutselig se helt forferdelig ut i dag. Det er kanskje flere som kjenner seg igjen i det? Så jeg prøver etter beste evne å pakke klær som jeg vet jeg nesten alltid liker å gå med. Jeg prøver å begrense valgene så godt jeg kan.

Valget av antrekk ofte går på dagsformen. Den svarte buksa som satt perfekt på i går, kan plutselig se helt forferdelig ut i dag.

Godt plassert i flysetet til SAS plukket jeg opp magasinet deres, Scandinavian Traveler. Jeg bruker alltid bla kjapt gjennom bladene i stolryggen før jeg går over til min selvvalgte lektyre. Denne gangen stoppet jeg faktisk opp halvveis i bladet. For der var en artikkel om “What Not To Pack”. I ingressen står det (oversatt fra engelsk): “Vi blir ofte fortalt hva vi skal pakke, hvordan vi skal pakke, når vi skal pakke - men det er ikke ofte vi hører hva vi ikke trenger å putte i kofferten når vi skal reise, foruten om de åpenbare ikke tillatte gjenstandene. Her er en liste over ting du kan legge igjen hjemme, særlig hvis du ønsker å reise lett.”

Under lister de da følgende ting: Guideboka, treningsklær, strandleker, ekstra sokker og undertøy, toalettsaker, hårføner og sko.

 Å pakke lett blir viktigere enn å pakke bærekraftig

Ved første øyekast var jeg positiv til artikkelen. Den sier at vi ikke trenger guideboka fordi vi kan finne all informasjon på nett, vi kan vaske sokker og undertøy underveis, og at de fleste hoteller er utstyrt med hårføner, shampoo, balsam og paraplyer til utlåns. So far so good.

Men når jeg leser videre blir jeg ganske provosert. For det de ellers foreslår er at hvis hotellet ikke har hårføner, eller om vi mot formodning ikke gidder å vaske sokkene våre, eller om vi skulle mangle noe kosmetikk, så er det bare å kjøpe nytt. Alt finnes jo i butikken, så hvorfor ta det med? Og hvem gidder å ta med strandlekene til barna hjem etter to uker? Vi kjøper jo bare nytt neste gang, sant? Nei, det er ikke greit! Artikkelen foreslår for så vidt at vi kan gi videre strandlekene til andre før du drar hjem, og det tror jeg nok mange gjør. Likevel er mentaliteten om å bare kjøpe nytt ikke bærekraftig, og det er det jeg reagerer på i denne artikkelen.

Denne mentaliteten er det flere minimalister som har. The Minimalists sier at de ikke pakker ting som de kan få tak i innen 20 minutt fra der de er. Å pakke lett blir viktigere enn å pakke bærekraftig. Selvsagt er det viktig å finne en balanse. Vi kan ikke pakke for hver eneste uforutsette hendelse, det siier seg selv. Klarer vi derimot å planlegge litt, vil vi kunne pakke fornuftig.

Og så vil det kanskje ikke treffe 100% hver gang, og det er greit. I København skulle jeg gjerne hatt en bukse ekstra. Jeg endte med å gå med den ene buksa jeg tok med i fire dager. Men det gikk fint det også.


Miljøplukk, Minimalen, forbruk