Matvarer

At vi skulle bli sånne voksne som handler for hele uken på mandager, hadde jeg aldri trodd for tre år siden, skriver spaltisten Illustrasjon: Camill Elise Berg

Minimalen: Minimalisme i matveien

Med voksenpoeng på kjøpet kan du bli minimalist på kjøkkenet.

Tekst Illustrasjon:

Camilla Elise Berg

32 år og bor i Oslo. Se mer på camillaelise.com

At vi skulle bli sånne voksne som handler for hele uken på mandager, hadde jeg aldri trodd for tre år siden

Minimalen

En minimalistisk livsstil bidrar til en mer miljøvennlig hverdag. I denne spalten skal jeg fortelle om hvordan jeg og min samboer har blitt bevisste forbrukere, gitt slipp på eiendeler vi ikke trenger, og hvordan materialisme har fått en helt ny betydning. Jeg skal gi råd og tips utifra egne erfaringer, og forhåpentligvis inspirere underveis.

Før jeg fikk barn var jeg rimelig talentløs på kjøkkenet. Jeg hadde liten interesse for å lage mat. Det vil si, jeg har alltid vært matinteressert. Jeg elsker middagsselskaper og å spise mat, men frem til jeg fikk barn ville jeg helst få det servert. Dette endret seg da datteren vår ble født. I permisjonstiden ble å lage middag et naturlig og deilig avbrekk etter en lang dag sammen med babyen. Behovet for alenetid førte til en interesse innen matlaging jeg ikke hadde forventet.

Jeg ønsket å lage vegetarisk og vegansk mat, og hentet inspirasjon fra matblogger på nettet. Det var mye prøving og feiling, og kjøkkenet så ofte ut som en krigssone etter at jeg var ferdig med middagen. Nå, to år senere, vil jeg si jeg er blitt mye flinkere til å lese oppskrifter (du må lese dem nøye, nemlig), eksperimentere med smaker og samtidig holde kjøkkenbenken ryddig.

Byr på utfordringer

For oss handler minimalisme i matveien om å planlegge innkjøpene og ikke kaste mat. Det handler om å lage mat fra bunn av, redusere plastavfall, kjøpe lokale, økologiske råvarer så godt det er mulig, og å unngå unødig hamstring. Jeg skal ærlig innrømme at dette kan by på utfordringer. Kampen mot plastemballasje, dårlig utvalg av økologiske produkter og pris i dagligvarebutikkene gjør meg til tider svært frustrert. 

Kampen mot plastemballasje, dårlig utvalg av økologiske produkter og pris i dagligvarebutikkene gjør meg til tider svært frustrert til tider
Voksenpeng-varsel!

At vi skulle bli sånne voksne som handler for hele uken på mandager, hadde jeg aldri trodd for tre år siden. Dette er absolutt ikke noe nytt for etablerte småbarnsfamilier. Det er kjedelig å pønske ut middagen på vei hjem fra jobb, og å måtte stikke innom butikken annenhver dag. 

Ved å planlegge middagene på forhånd sparer vi ikke bare tid og penger, men vi kaster også mindre mat. Ved å velge økologisk og vegetarisk mat, velger vi også bærekraftig. Samboeren og jeg er ikke fullt ut vegetarianere, men vi lager vegansk/vegetarisk mat 5-6 dager i uken. Ellers spiser vi mye selvfisket fisk fra Nord-Norge. Når vi spiser kjøtt, prøver vi å finne økologiske produkter fra lokale produsenter.

Ved å planlegge middagene på forhånd sparer vi ikke bare tid og penger, men vi kaster også mindre mat

Et vegetarisk kosthold byr på så mange spennende smaker at hverdagsmiddagen sjeldent blir kjedelig. Her er noen favorittretter fra to matblogger som jeg blir mest inspirert av:

Fra bloggen Green Bonanza

Halloumiburger med Chunky guacamole og chillimajones

Om du ikke har prøvd Green Bonanzas halloumiburger, så gjør det nå! Enkelt å lage, og fy fader så godt. Vi har servert denne retten til folk som sverger til kjøtt, og de elsket det.

Pai med spinat, feta og tomat

Denne har vi også laget mye av hjemme. Funker perfekt som hverdagsmat. Enkel å lage, og smaker godt.

Fra bloggen Green Kitchen Stories

Stuet fennikel med safran og tomat

Denne matretten er en herlig blanding av spennende smaker. Jeg tar alltid litt ekstra safran i, fordi når det gjelder safran, kan jeg aldri få nok. Mesterkokker vil sikkert være uenig i det, men dem om det. Om jeg noen gang havner på tv-programmet Luksusfellen er det fordi jeg har brukt alle pengene mine på safran.

Bete Bourguignon

Skal du ha et større middagsselskap og servere noe utsøkt, kan jeg anbefale dette vegetariske alternativet til den franske retten Boeuf Bourguignon. Jeg kan garantere fornøyde gjester.

Miljøplukk, Mat, forbruk, miljøtips, vegetarisk