Minimalen: Deilig er jorden

Enkle grep for å gjøre neste år enda mer miljøvennlig. 

Tekst Illustrasjon:

Camilla Elise Berg

32 år og bor i Oslo. Se mer på camillaelise.com

Minimalen

En minimalistisk livsstil bidrar til en mer miljøvennlig hverdag. I denne spalten skal jeg fortelle om hvordan jeg og min samboer har blitt bevisste forbrukere, gitt slipp på eiendeler vi ikke trenger, og hvordan materialisme har fått en helt ny betydning. Jeg skal gi råd og tips utifra egne erfaringer, og forhåpentligvis inspirere underveis.

Akkurat nå sitter jeg på et bakeri i byen og spiser lussekatt og drikker kaffe mens snøen daler ned utenfor vinduet. Hvis jeg ser bort ifra lastebilen som blokkerer utsikten, er det veldig idyllisk. I år har jeg bestemt meg for å “jule” skikkelig. Juletreet er allerede pynta, en appelsin med nellikspiker henger i vinduet, et pepperkakehus som til slutt ble en slags flåte med glasur ligger så fint i kjøleskapet.

Les forrige utgave av minimalen her: Svart fredag, svart hverdag?

Jeg har vært på julekonsert, og jeg gleder meg til både julebrunsj og julebord til helgen. Vi har børi flere sekker med ved som vi har kjøpt lokalt, og så har vi vaska en del gulv, for ungen har vært syk og oppkast har flydd veggimellom. Nå er det bare siste innspurt før vi reiser til verdens beste juleby, Tromsø, for å feire høytiden med storfamilien. Vi håper på vinterland med snø og nordlys.

Jeg er takknemlig for at jeg har det så godt, og for at jeg er så privilegert som jeg er. Og som et privilegert menneske boende i verdens rikeste land, har jeg både overskudd og ressurser til å prøve å gjøre en forskjell her i verden. Jeg har virkelig troa på at det vi bidrar med som enkeltperson kan ha en større effekt på det store bildet. 

Nå når vi snart runder av 2017, tenker jeg på de miljømålene jeg satt meg i fjor, og hva jeg kan gjøre bedre i 2018. For er det ikke det vi alle ønsker: Å ta bedre valg, vokse som menneske og skape et bedre liv for seg selv og andre? Jeg tror hvert fall mange av oss gjør seg disse tankene i jula når de nære ting står i fokus, og når nok et år snart er over.

Les også:  Fem tips til miljøvennlige julegaver

Jeg er fornøyd med de endringene jeg og samboeren min har gjennomført dette året. Vi har redusert antall ting i hjemmet, blitt mer bevisste som forbrukere, redusert bruken av plast, spist hovedsakelig vegansk og vegetarisk mat, vært flinke til å sortere søppel og reist kollektivt. Dette har ikke vært vanskelig. Vi har hatt respekt for at alt er en prosess, og vi har kommet langt med en felles intensjon og et mål.

Samtidig er det flere områder vi kan bli enda bedre på. Derfor vil jeg gjerne dele mine miljømål for 2018:

  • Jeg må bli flinkere til å planlegge kjøp av klær. Nå kjøper jeg ikke mye klær fra før av. Som minimalist, prøver jeg å holde garderoben enkel. Jeg synes også det er kjedelig å shoppe. Faren for å gjøre bom-kjøp er større når du ikke liker å lete i butikker. Jeg kan bli enda flinkere til å planlegge kjøpene mine når jeg først trenger noe.  Les også: Slik blir garderoben din mer miljøvennlig

  • I hele år har jeg prøvd å finne en løsning for shampoo uten emballasje, men jeg har ennå ikke funnet en løsning som ikke gir meg fett hår. The search continues. Les ogsåÅtte ansiktsmasker du lager på kjøkkenet

  • Termoskoppen! Jeg MÅ bli flinkere til å ta med meg termoskoppen når jeg går ut.

  • Bli enda flinkere til å kjøpe brukt. Vi har vært flink til å kjøpe kvalitet, takk til samboeren min som er flink til å gjøre research, men vi kan bli flinkere til å sjekke bruktmarkedet først. 

  • I løpet av året ønsker jeg å gå over til hjemmelaget vaskemiddel. Vi har brukt grønne produkter til nå, men det har jo selvsagt kommet med en del emballasje. Vann, eddik og peppermynteolje skal funke!

  • Støtte organisasjoner som jobber for miljø og naturvern. Jeg ønsker å støtte organisasjoner som Regnskogsfondet og Fremtiden i våre hender. I år begynte jeg også å gjøre noe politisk ut av engasjementet mitt ved å melde meg inn i Miljøpartiet De Grønne - i 2018 har jeg også lyst å gjøre enda mer ut av dette. 

Jeg vil anbefaler deg å sette seg opp noen miljømål for 2018. Vi kan alle bidra!

God jul og godt nyttår!

Miljøplukk, forbruk, miljøtips