Jeg er bevisst på min egen tid og energi, og prøver å gjøre ting bare når jeg er inspirert, skriver spaltisten

Minimalen: Inspirerte handlinger

Selvhjelp for den energibevisste.

Tekst Illustrasjon:

Camilla Elise Berg

32 år og bor i Oslo. Se mer på camillaelise.com

Minimalen

En minimalistisk livsstil bidrar til en mer miljøvennlig hverdag. I denne spalten skal jeg fortelle om hvordan jeg og min samboer har blitt bevisste forbrukere, gitt slipp på eiendeler vi ikke trenger, og hvordan materialisme har fått en helt ny betydning. Jeg skal gi råd og tips utifra egne erfaringer, og forhåpentligvis inspirere underveis.

Er det noe vi alle ønsker å ha mer av så er det tid. Vi ønsker å kjøpe mer tid og vi ønsker å spare tid. De fleste kjenner på tidspresset, enten man er student eller småbarnsforelder. Vi kan ofte føle at vi ikke strekker til. Men respekterer vi tiden vår egentlig?

Les forrige utgave av Minimalen her: Å gjøre sitt beste

For noen år tilbake begynte jeg å praktisere en levemåte jeg kaller inspirerte handlinger™. Det går ut på at jeg er bevisst på min egen tid og energi, og prøver å gjøre ting bare når jeg er inspirert. Dette gjelder alt fra å møte venner til å svare på mail. Dette høres kanskje tullete og lite produktivt ut for for noen. Jeg får ofte spørsmålet “Men hva om du ikke blir inspirert da? Hvordan får du gjort noe?”

Jeg opplevde at jeg brukte mye mindre energi på hver oppgave, og jeg fikk mer tid til overs.

Svaret på det er at jeg blir mer produktiv når jeg er bevisst mitt eget energibruk.

Effektiv inspirasjon

Vi vet at når vi er inspirert, gira og engasjert utfører vi gjøremålene våre mye enklere og raskere. Klarer du å ta valg ut ifra hva du er inspirert og motivert til, vil du få mer overskudd. Selvsagt kan vi ikke sitte og vente på at ånden kommer over oss i alle situasjoner, men hvis du begynner med de gjøremålene som engasjerer deg mest vil du mest sannsynlig oppleve at motivasjon øker i takt med arbeidet.

Ved å organisere livet ditt ut ifra inspirasjon, vil du gjøre det enklere å fullføre pliktene dine.

Da jeg startet denne praksisen begynte jeg med å kartlegge gjøremålene mine, for så å kjenne etter hva jeg hadde overskudd, energi og motivasjon til å starte med. Etter hver oppgave tok jeg en ny sjekk. Jeg følte meg frem til hva jeg skulle gjøre, i stedet for å gå løs på en oppgave med et utgangspunkt av motstand og frustrasjon. Jeg opplevde at jeg brukte mye mindre energi på hver oppgave, og jeg fikk mer tid til overs.

Respekter tiden din

Bruker du mye av fritiden din på å gjøre andre tilfreds, vil dette tære på energien din. Ikke si ja til ting du ikke har lyst til å gjøre. Alt for mange har vanskelig for å si nei til andre, spesielt til mennesker som står oss nært. Å lære å sette grenser ovenfor andre er viktig for å respektere din egen tid. Ikke møt mennesker, eller lag avtaler med noen hvis du egentlig ikke har lyst. Hvis du møter mennesker når du er inspirert til å gjøre det, vil du være et hyggeligere selskap og du vil klare å være mere til stede i det du gjør.

Jeg mener ikke at du aldri skal gjøre ting du ikke elsker å gjøre. Som verdensborger har du dine plikter. Men ved å organisere livet ditt ut ifra inspirasjon, vil du gjøre det enklere å fullføre disse pliktene.

Jeg tror at vi er en større ressurs for omverden når vi tar vare på oss selv

Når du har tid og energi til overs kan du bruke overskuddet til ta vare på deg selv og andre, til å skrive, male, trene eller feriere.

Jeg tror at vi er en større ressurs for omverden når vi tar vare på oss selv. Har du det bra vil det gi positive ringvirkninger til menneskene rundt deg.

Miljøplukk, livsstil