To hamstre foran et klesskap

Jeg var nok mer en hamstrer med et ryddig klesskap, enn en fashionista, skriver spaltisten. Illustrasjon: Camilla Elise Berg

Minimalen: Fashionista eller hamstrer?

Det er en sykdom å shoppe, og bytte ustanselig.

Tekst Illustrasjon:

Camilla Elise Berg

32 år og bor i Oslo. Se mer på camillaelise.com

Hemmeligheten er at shopping aldri kan fylle et emosjonelt tomrom.

Minimalen

En minimalistisk livsstil bidrar til en mer miljøvennlig hverdag. I denne spalten skal jeg fortelle om hvordan jeg og min samboer har blitt bevisste forbrukere, gitt slipp på eiendeler vi ikke trenger, og hvordan materialisme har fått en helt ny betydning. Jeg skal gi råd og tips utifra egne erfaringer, og forhåpentligvis inspirere underveis.

Jeg synes det er kjedelig å shoppe klær. Jeg er dårlig på å lete etter fine plagg, og jeg kan ikke fordra prøverom. Jeg synes også shoppingtur til utlandet høres helt idiotisk ut. Hvis jeg er i Paris finner du meg heller på en fortauskafé med god mat og drikke eller på kunstsenteret Pompidou, enn travende i butikker.

Men det har ikke alltid vært slik. For fem år siden kunne jeg godt bruke en lørdagsformiddag på shopping. Ikke nødvendigvis for at jeg syntes det var så gøy å gå i butikker, men Jeg elsket å tilføre nye elementer til mitt allerede stappfulle klesskap. Jeg eide 40 kjoler, 10 par jeans, 20 gensere og flere skuffer fulle med tilbehør, men var fortsatt ikke fornøyd. Det var lett å stikke innom butikker rett etter jobb bare for å kjøpe noe nytt. Og hvis jeg hadde en dårlig dag var rusen av å kjøpe noe nytt akkurat det jeg trengte. Jeg shoppet da jeg var stresset, jeg gjorde utallige impulskjøp og tenkte ikke over hva jeg skulle bruke plaggene til. Jeg var rett og slett ikke flink til å kjøpe klær. 

Les forrige ukes Minimalen her

Klesskapet mitt på den tiden kunne deles opp i disse kategoriene: klær som jeg brukte, klær som aldri så dagens lys, klær som ikke matchet noe annet, klær som ikke passet, klær som jeg ikke likte og klær jeg hadde glemt at jeg hadde. Jeg hadde klesskapet fullt, men følte ofte at jeg ikke hadde noen ting å ha på meg.

Jeg hadde klesskapet fullt, men følte ofte at jeg ikke hadde noen ting å ha på meg
Shopping er ikke en hobby

I retrospekt ser jeg at jeg var en emosjonell shopper. Siste mote skulle gjøre meg lykkelig, mer attraktiv og tilfreds. Jeg var nok mer en hamstrer med et ryddig klesskap, enn en fashionista. Hemmeligheten er at shopping aldri kan fylle et emosjonelt tomrom. Har du shopping som hobby bør du revurdere hva du bruker tiden din på.

Trend

Å følge motetrendene i dag er en besværlig oppgave. Ifølge de store kleskjedene endrer trendene hver uke. På nettsidene deres poster de nye lookbooks og kolleksjoner så ofte at det er umulig å holde seg oppdatert. Du rekker aldri å være tidsriktig. Det skal du heller ikke klare å være. Dette er selvsagt kalkulert markedsføring som skal få deg til å kjøpe mer. De store kjedene produserer enorme mengder klær for forskjellige anledninger. Til og med amerikanske høytider som thanksgiving, halloween og valentinsdagen har sine egne kolleksjoner. Og kvaliteten på klærne er elendig.

LES MER: Slik blir garderoben mer miljøvennlig

De siste årene har vi også sett utallige eksempler på at trendene er drevet av en skitten industri. Trender får oss til å kjøpe klær vi ikke har behov for, som vi ikke nødvendigvis liker eller trenger. Rusen av noe nytt er kortvarig og vi blir fort lei. Spesielt når vi ser femti andre gå med akkurat samme klær som oss selv.

Nordmenns klesforbruk har økt de siste årene. Vi kjøper like fort som vi kaster. Denne hodeløse livsstilen er verken miljøvennlig eller mentalt bærekraftig.

Å lage en ønskeliste over plagg jeg trenger, gjør det lettere for meg å prioritere, spare tid og velge god kvalitet

Drømmegarderoben

I dag har jeg betydelig mindre klær. Ved hjelp av Konmari-metoden har jeg ryddet og redusert klesskapet mitt betraktelig. Konmari-metoden er utviklet av Marie Kondo. Hun har skrevet boken Magisk Opprydning der hun steg for steg hjelper deg å rydde i alle eiendelene dine.

Captule Wardrobe-metoden har hjulpet meg med å lage en drømmegarderobe med bare klær jeg liker og bruker. Denne prosessen har ikke vært enkel. Det er noe jeg fortsatt jobber med. Jeg prøver å lære av de bomkjøpene jeg har gjort. Jeg prøver å ikke handle på impuls. Jeg kjøper klær som jeg planlegger å beholde lenge. Å lage en ønskeliste over plagg jeg trenger, gjør det lettere for meg å prioritere, spare tid og velge god kvalitet.

Miljøplukk, miljøtips, forbruk