folk i bursdagsselskap

Vi bruker tusenvis av kroner på ting for å vise vår evne til å bry oss, skriver spaltisten. Illustrasjon: Camilla Elise Berg

Minimalen: Det er ikke tanken som teller

Værsågod, her er en oppvaskbørste med innebygd såpepumpe. Gratulerer med dagen!

Tekst Illustrasjon:

Camilla Elise Berg

32 år og bor i Oslo. Se mer på camillaelise.com

Vi er generelt dårlige til å gi gaver

Minimalen

En minimalistisk livsstil bidrar til en mer miljøvennlig hverdag. I denne spalten skal jeg fortelle om hvordan jeg og min samboer har blitt bevisste forbrukere, gitt slipp på eiendeler vi ikke trenger, og hvordan materialisme har fått en helt ny betydning. Jeg skal gi råd og tips utifra egne erfaringer, og forhåpentligvis inspirere underveis.

Ikke kjøp meg mer dritt. Vi har vel alle tenkt det noen ganger? Litt frekt å si det bare? Man vil ikke være utakknemlig. Men, seriøst, ikke kjøp meg mer dritt!

Les forrige Minimalen her.

Ordet dritt i denne sammenhengen kan defineres som ting jeg ikke trenger, som er unødvendig, lite gjennomtenkt og gjerne av dårlig kvalitet. For sånn er det, vi er generelt dårlige til å gi gaver. Det å gi er blitt viktigere enn hva vi faktisk gir. Jeg har selv opplevd å være sent ute med å kjøpe en gave, og endt opp med å kjøpe en flaske akevitt til en fetter som ikke kan fordra akevitt. Men det var tilfredsstillende å bare få kjøpt den gaven! De fleste synes å gi gaver er mer stas enn å motta. Å åpne en gave gir kortvarig glede, mens det å gi er mer tilfredsstillende. Gleden varer lenger.

LES OGSÅ: Du blir lykkeligere av å eie mindre

Vi gir for å gi

Det fascinerer meg hvordan enkelte kan være sikre på at du har samme smak som dem. Nei, jeg ønsker meg ikke sånne trebokstaver, eller et masseprodusert skilt med sitat på. Da vil jeg heller at vi tar en kopp kaffe sammen. De fleste forventer ikke at du skal like eller ta gaven i bruk. Det er i såfall veldig egoistisk. Vi gir for å gi. Har vi flaks, så liker mottakeren også gaven.

Nei, jeg ønsker meg ikke sånne trebokstaver, eller et masseprodusert skilt med sitat på

I løpet av et år kjøper vi bursdagsgaver, dåpsgaver, bryllupsgaver, konfirmasjonsgaver, julegaver, takkegaver, gaver for å si unnskyld, gaver for å feire ny jobb, gaver som belønning og feriegaver.

Vi bruker tusenvis av kroner på ting for å vise vår evne til å bry oss. For det er det som er målet med å gi gaver, å vise at du setter pris på noen? At du er glad og stolt av personen du gir til? Vel, den beste måten å vise det på, er å bruke tid på vedkommende. Eller hjelpe. Det er faktisk øyeblikkene vi deler som vi husker, ikke tingene vi har fått.

Kvalitet, miljø og bærekraft bør være viktige faktorer når vi velger ut gaver

Kvalitetstid

Jeg har ingen håp om at kulturen for å gi gaver kommer til å forsvinne, men hva med å være mer bevisst på hva vi gir? Kvalitet, miljø og bærekraft bør være viktige faktorer når vi velger ut gaver. Å gi opplevelser er absolutt en av mine favoritter. Å ta med tre nieser til Lekeland på en lørdag er intenst, men så mye hyggeligere enn å gi leker som de fort blir lei av.

LES MER: Ved å kvitte oss med ting vi ikke trengte, ble vi mer materialistiske.

Til jul har jeg pleid å gi foreldrene mine teaterbilletter. Tilbakemeldingene har vært veldig positive. Terskelen for å komme seg på teater eller forestillinger er lavere når noen allerede har kjøpt billettene. Venninna mi ga meg konsertbilletter til Karpe Diem i bursdagsgave. Fy fader, som jeg gleder meg! Vi skal gjøre en helaften ut av det. Finnes det noe bedre enn å gi kvalitetstid?

I det siste året har samboeren og jeg bare ønsket oss opplevelser, mat og drikke

For å unngå at det hoper seg opp med uønskede gjenstander hjemme, er det lurt å kommunisere til venner og familie hvor man står. Lag en ønskeliste! I det siste året har samboeren og jeg bare ønsket oss opplevelser, mat og drikke. Det har gitt oss mange fine minner.

Her er flere forslag til miljøvennlige gaver:
 • Gavekort på restaurant
 • Hjemmelaget middag
 • Gavekort på kino, eller kinodate
 • Mat og drikke
 • Lære bort noe - hva med å lære bestemor hvordan internett fungerer?
 • Kurs: Mat, tegne, male, foto, ski, keramikk, yoga, meditasjon, e.l.
 • Vinsmaking
 • Blomster
 • Dansetimer
 • Billetter til utstillinger
 • Konsertbilletter
 • Teaterbilletter

Flere gavetips finner du her.


Miljøplukk, miljøtips, forbruk, livsstil