Bildet viser en byttekveld der en av partene har forstått det som bytte av vennskap man ikke lenger vil ha istedenfor ting.

En minimalistisk livsstil handler om å bruke tiden og energien din smart, slik at du har overskudd og frihet i livet. Det er derfor helt naturlig at du også begynner å se nærmere på de menneskene du har rundt deg og omgås med, skriver spaltisten. Illustrasjon: Camilla Elise Berg

Minimalen: bærekraftige relasjoner og vennskap

Som minimalist holder jeg bare på tingene som virkelig betyr noe, men hva er verdien av et vennskap?

Tekst Illustrasjon:

Camilla Elise Berg

32 år og bor i Oslo. Se mer på camillaelise.com

Mange vennskap og relasjoner mister sin funksjon etterhvert, og det er helt greit. 

Minimalen

En minimalistisk livsstil bidrar til en mer miljøvennlig hverdag. I denne spalten skal jeg fortelle om hvordan jeg og min samboer har blitt bevisste forbrukere, gitt slipp på eiendeler vi ikke trenger, og hvordan materialisme har fått en helt ny betydning. Jeg skal gi råd og tips utifra egne erfaringer, og forhåpentligvis inspirere underveis.

Jeg har akkurat kommet hjem fra en hyttetur med fire venninner. En helg med mat, vin, gode samtaler, bading og sol. Jeg sitter igjen med enorm takknemlighet og overskudd. Jeg føler meg privilegert og heldig som har så fine mennesker i livet mitt.

Denne følelsen inspirerer meg til å skrive om bærekraftige relasjoner og vennskap. Men jeg kjenner jeg krymper meg litt her jeg sitter. Det er ingenting som er så viktig for oss som nære relasjoner. Det er et sensitivt tema, og det er lett å trå feil. Det er derfor vanskelig å skrive om dette uten å føle et visst ubehag.

Les forrige minimalen her: Slik mestrer du stress og uro

I Minimalen nevner jeg ofte viktigheten av å beholde de tingene som tilfører verdi i livet. En minimalistisk livsstil handler om å bruke tiden og energien din smart, slik at du har overskudd og frihet i livet. Det er derfor helt naturlig at du også begynner å se nærmere på de menneskene du har rundt deg og omgås med. I en hektisk hverdag blir tiden vår svært verdifull. Vi ønsker å bruke den fornuftig og gjerne på de tingene og menneskene som får oss til å føle oss bra.

Krevende venner

Her om dagen fortalte ei venninne av meg om et vennskap hun hadde som ikke føltes optimalt. Hun sa hun hadde kjent vedkommende siden barndommen, og at hun var veldig glad i personen. Likevel følte hun seg tappet av den enveiskjørte kommunikasjonen, mangel av ting å snakke om, og manglende gjensidig respekt. Da jeg spurte henne om hun ønsket å kutte kontakten med personen, svarte hun at hun ikke klarte det på grunn av deres historie. Hun fortalte også at vedkommende ikke hadde så mange venner, så hun følte seg pliktig til å passe på vedkommende.

I en hektisk hverdag blir tiden vår svært verdifull. Vi ønsker å bruke den fornuftig og gjerne på de tingene og menneskene som får oss til å føle oss bra.

Mange av vennskapene våre er skapt fordi man har brukt mye tid sammen gjennom skole, jobb, og fritidsaktiviteter. Man blir satt sammen i ulike settinger og vennskap blir til. Etterhvert innser man kanskje at verdien av vennskapet forsvinner når man ikke lenger er i den settingen.

Det å holde på en relasjon bare fordi den alltid har vært der, er ikke en god grunn i seg selv. 

Les også: - Flyktningkrisa har ført meg nærmere folk

Relasjon uten funksjon

Jeg er sikker på at man kan lære noe om seg selv i alle relasjoner, men det betyr ikke alltid at man skal holde fast ved dem. Mange vennskap og relasjoner mister sin funksjon etterhvert, og det er helt greit. Hvis vi kan akseptere at et vennskap har mistet sin funksjon, er det lettere å gi slipp på de menneskene man ikke kommer så godt overens med lenger.

Det beste er selvfølgelig om dette faller naturlig, og at det er en gjensidig avgjørelse. Det å holde på en relasjon bare fordi den alltid har vært der, er ikke en god grunn i seg selv.

Ofte holder vi fast ved gamle vennskap bare på grunn av gammel vane. Men i lengden er dette lite bærekraftig.

Tilbake til venninna mi. Jeg foreslo at hun burde kutte kontakten om vennskapet fikk henne til å føle seg dårlig. Venninna mi svarte så fint: «Det er ikke alltid en dårlig følelse. Av og til føles det godt å passe på vedkommende, siden vedkommende ikke har så mange andre. Jeg tror heller jeg skal finne andre måter å møtes på, slik at det ikke blir så tungt for meg.»

Vennskapet deres betyr såpass mye for henne at hun ønsket å beholde det. Hun måtte bare finne en bedre måte å være sammen på.

Verdien av vennskap

Jeg mener det er viktig å tenke på hvilken funksjon vennskap har og hvordan det tilfører verdi. Funksjonen og verdien trenger ikke være større enn at man ler mye når man er sammen, eller at man føler seg sett eller hørt. Noen relasjoner er for fest og moro en gang iblant, mens andre er nære og på et regelmessig plan.

Les: Om å tilføre ting verdi

Om et vennskap ikke tilfører noe verdi, om en venn tar og tar av din energi og tid, men aldri gir tilbake, om en venn ikke er støttende, eller har urealistiske krav og forventninger, er det lov til å revurdere relasjonen. En god pekepinn er følelsen du har i kroppen når du forlater personen du har vært sammen med. Føles det godt? Har du overskudd, eller har du en klump i magen?

Å gi slipp på usunne relasjoner er noe av det vanskeligste vi kan gjøre. Vi vil heller unngå det. Ofte holder vi fast ved gamle vennskap bare på grunn av gammel vane. Dette er for noen mer komfortabelt enn å skape nye vennskap. Men i lengden er dette lite bærekraftig.

Hvis du føler deg dårlig behandlet i et vennskap, si ifra. Om dette ikke hjelper, gi slipp.

Miljøplukk, miljøtips, forbruk