Person som tegner

Jeg bruker mye tid på å tegne, og det tilfører stor verdi til livet mitt, skriver spaltisten. Illustrasjon: Camilla Elise Berg

Minimalen: Å tilføre verdi

Life hack: Du blir lykkeligere av å eie mindre.

Tekst Illustrasjon:

Camilla Elise Berg

32 år og bor i Oslo. Se mer på camillaelise.com

I vår kultur bruker vi mye av tiden vår på å rydde, oppbevare, vedlikeholde og kjøpe nye ting.

Alle ønsker å leve et meningsfylt liv. Vi ønsker å bruke tiden vår på det som gjør oss glade. Ved å fjerne ting som ikke tilfører verdi til livene våre, får vi mer plass til de tingene som gjør det. I vår kultur bruker vi mye av tiden vår på å rydde, lete, oppbevare, vedlikeholde og kjøpe nye ting. Dette er tid som heller kan brukes til familie, venner, fritidsaktiviteter, reise, ro, velvære og å hjelpe andre.

Selv opplever jeg mer sinnsro og overskudd av å eie mindre. Det er deilig å ikke ha så mange eiendeler å forholde seg til.

Les forrige Minimalen-spalte her.

Færre valg, mer ro

I en tid der vi har endeløse muligheter, og valgene er overveldende mange, føles det godt å ha noen områder i livet der jeg ikke trenger å velge. Jeg har tre par sko som jeg bytter mellom gjennom vinterhalvåret. Joggesko, boots og pensko. Jeg eier én veske og én sekk. Jeg har tre vinterjakker, noe som jeg mener er én for mye. 

Det har lært meg å sett pris på de tingene jeg allerede har som gir meg glede.

I klesskapet mitt har jeg bare klær jeg bruker og trenger. Jeg har minimalt med toalettsaker og sminke, og jeg hamstrer aldri opp med husholdningsartikler. Jeg har tatt vare på noen få bøker som jeg elsker, ellers leser jeg bøker på Kindle. På kjøkkenet har vi ingen unødvendige maskiner eller duppedingser. Og upersonlige pyntegjenstander bruker jeg aldri penger på. Det føles utrolig befriende å ikke ha så mange greier. Jeg sparer tid og penger. Og det har lært meg å sett pris på de tingene jeg allerede har som gir meg glede.

LES OGSÅ: Slik får du et grønnere kjøkken

Minimalen

En minimalistisk livsstil bidrar til en mer miljøvennlig hverdag. I denne spalten skal jeg fortelle om hvordan jeg og min samboer har blitt bevisste forbrukere, gitt slipp på eiendeler vi ikke trenger, og hvordan materialisme har fått en helt ny betydning. Jeg skal gi råd og tips utifra egne erfaringer, og forhåpentligvis inspirere underveis.

Kjøp med god samvittighet

Hva som tilfører verdi til et liv er selvsagt individuelt, men få har et bevisst forhold til det.

Noen vil kanskje hevde at de blir lykkelig av å eie 30 par sko. Personlig synes jeg det er unødvendig og ganske vulgært. Det jeg derimot synes er helt greit, er å eie femten skissebøker, fem store tegneblokker, førti penner, hundre fargeblyanter og en hel del malesaker. Som illustratør er jeg avhengig av disse tingene og det gir meg enorm glede. Jeg bruker mye tid på å tegne, og det tilfører stor verdi til livet mitt. Det gjør meg lykkelig, rett og slett. Det er også dette jeg liker å bruke penger på. Og med god samvittighet! 

Jeg bruker mye tid på å tegne, og det tilfører stor verdi til livet mitt. 

Minimalisme betyr ikke at du aldri kan kjøpe deg nye ting. Det handler om å gjøre bevisste valg om det du kjøper. Er du lidenskapelig opptatt av sko, og det gjør deg lykkelig, så er det greit å bruke tid og penger på det.

Spørsmålet er om de tingene du kjøper tilfører eller tapper deg for energi. Svaret på det vil gi deg en pekepinn på hva du bør kvitte deg med.

Er du lidenskapelig opptatt av sko, og det gjør deg lykkelig, så er det greit å bruke tid og penger på det.

Her er tre tips som kan hjelpe deg på veien:

  1. Begynn med å kartlegge hvor mye tid du bruker på tingene du eier. Hvor mye tid bruker du på å velge, rydde, oppbevare, kjøpe og vedlikeholde?
  2. Tenk gjennom hva du heller ønsker å bruke tiden din på.  
  3. Lag en liste over hvilke ting som gir deg glede og tilfører verdi til din hverdag.

LES OGSÅ: Fem steg til din egen kjøkkenhage

Jeg er sikker på at hvis jeg går gjennom alle tegnesakene mine, så er det mye der jeg kan kvitte meg med. Å rydde opp i disse tingene har stått på agendaen lenge. I mellomtiden prøver jeg å være bevisst på hva jeg kjøper av nye blyanter, penner og tegneblokker. Kvalitet, materiale, bruksområde og miljøprofilen til produsentene, er noe jeg har i bakhodet når jeg går til nye innkjøp.

Miljøplukk, miljøtips, forbruk, gjenbruk