En barberhøvel barberer bort skydekket så sola titter fram.

Ved å gjøre reasearch før du handler vil du unngå impulskjøp, sikre kvalitet og gjøre miljøbevisste valg. Illustrasjon: Camilla Elise Berg

Minimalen: Minimalistens handleliste

Selv om du lever minimalistisk, er det noen ting du kan kjøpe med god samvittighet.

Tekst Illustrasjon:

Camilla Elise Berg

32 år og bor i Oslo. Se mer på camillaelise.com

Ved å gjøre reasearch før du handler vil du unngå impulskjøp, sikre kvalitet og gjøre miljøbevisste valg

Minimalen

En minimalistisk livsstil bidrar til en mer miljøvennlig hverdag. I denne spalten skal jeg fortelle om hvordan jeg og min samboer har blitt bevisste forbrukere, gitt slipp på eiendeler vi ikke trenger, og hvordan materialisme har fått en helt ny betydning. Jeg skal gi råd og tips utifra egne erfaringer, og forhåpentligvis inspirere underveis.

Jeg har tidligere fortalt om hva jeg og samboeren ikke ønsker å beholde i livene våre, og hva vi har ryddet bort. Nå tenkte jeg at skulle dele med dere noe av de tingene vi faktisk kjøper. Før gjorde jeg sjeldent særlig resaerch før jeg handlet nye produkter. Det har endret seg. Eller, det vil si, det er fortsatt samboeren min som gjør mesteparten av researchen, men jeg har startet å se verdien av det. 

Ved å gjøre reasearch før du handler vil du unngå impulskjøp, sikre kvalitet og gjøre miljøbevisste valg. Under har jeg listet opp en del produkter som er helt essensielle for oss når vi lever en minimalistisk livsstil.

Les forrige Minimalen: - Jeg hadde klesskapet fullt men følte at jeg ikke hadde noneting å ha på meg.

Bivokspapir og oppbevaringsbokser i glass

For å redusere søppel ved oppbevaring av mat, har vi kjøpt bivokspapir og oppbevaringsbokser i glass. Vi har derfor sluttet å bruke plastfolie og plastbokser. Bivokspapir er laget av bomull som er vokset med bivoks. Papiret er lett å bruke, holder på fuktighet, og kan brukes flere ganger. Du kan finne ulike typer bivokspapir i helsekostbutikker eller på nett. Du kan også lage dem selv. Oppbevaringsbokser kan du for eksempel kjøpe på Granit.

Disse 10 nettsidene gjør det enkelt å handle økologisk på nett

Bakematte i silikon

Bakematter har samme funksjon som bakepapir. De er enkle å rengjøre, og brukes om og om igjen.

Kokosolje

Jeg er avhengig av å ha kokosolje hjemme. Kokosolje har mange helsemessige fordeler, i tillegg kan det erstatte veldig mange andre produkter. Det er igjen er både plass- og kostnadsbesparende. I tillegg til å bruke det i matlaging, bruker jeg også kokosolje til å fjerne sminke, som hårkur, som hudkrem, ansiktsmaske, massasjeolje, barberskum, lepomade og munnskyll. Vi bruker Extra Virgin Coconut Oil fra Cocosa.

Lyst på kokos? Denne curryen inneholder plenty!

Saltkrystall-deodorant

Jeg ble introdusert til deodoranter laget av saltkrystaller for fem år siden. Siden har jeg ikke brukt noe annet. Jeg bruker deodoranten Salt of the Earth. De har vunnet flere priser for sine naturlige deodoranter. Salt of the earth er 100 prosent naturlig og er basert på et naturlig mineralsalt. Den er like effektiv som vanlig deodorant, inneholder ikke parabener, aluminium chlorohydrat, alkohol eller parfyme. Jeg er veldig fornøyd med dette produktet. Spesielt fordi det ikke er noe parfyme i den. Jeg har alltid mislikt sterke lukter av deodoranter. Lukten er ofte dominerende og setter seg på klærne. Deodoranten levner heller ikke hvite merker på klær.

I løpet av de fem årene jeg har brukt deodoranten har jeg bare kjøpt ny én gang

I løpet av de fem årene jeg har brukt deodoranten har jeg bare kjøpt ny én gang, og det var fordi jeg mistet den i gulvet slik at den knuste. Salt of the Earth kan kjøpes på de fleste helsekostbutikker eller på nett. Jeg har også sett den i hyllene på Coop Mega.

Visste du at vi i Norge kaster 15 millioner tannbørster av hardplast hvert år?

Bambustannbørste

Visste du at vi i Norge kaster 15 millioner tannbørster av hardplast hvert år? Den tanken gjør meg kvalm. Jordan vet virkelig ikke hvordan! Jeg har gått over til å bruke tannbørste laget av bambus. Akkurat nå bruker jeg det svenske merket Humble Brush. Humble Brush er laget av 100 prosent biologisk nedbrytbar bambus. Bambus vokser raskt og trenger ingen sprøytemiddel eller gjødsel for å vokse. Humble Brush tar også samfunnsansvar gjennom sin Humble Smile Foundation. For hver tannbørste de selger gir de én tannbørste, eller tilsvarende i penger, til veldedige organisasjoner som jobber med å forbedre munnhygienen i land som har dårlig tilgang på tanntjenester.

Økologisk vaskemiddel

Vi har ennå ikke kommet så langt at vi lager vårt eget vaskemiddel. I mellomtiden bruker vi ulike økologiske alternativer. Ved å velge økologisk vaskemiddel tar du bedre bare på deg selv og miljøet. Vi kjøper vaskemiddel og husholdningsprodukter på vår lokale helsekostbutikk. Vi bruker Sonett vaskemiddel til klesvask og oppvask. Til rengjøring av leiligheten bruker vi produktene til GreenScents. Vi har også brukt produkter fra Ecover.

Termokopp

Det faktum at vi i Norge kjøper vann på butikken er ganske hårreisende. Vi har tilgang til det beste vannet i verden rett fra springen. Ikke minst er plastflaskene svært ødeleggende for miljøet. Jeg fikk denne termokoppen fra Eva Solo i gave hos samboeren. Den bruker jeg hver dag til vann og kaffe.

Det faktum at vi i Norge kjøper vann på butikken er ganske hårreisende
Tradisjonell barberhøvel

Både jeg og samboeren bruker tradisjonelle Safety Razors. De er lett og bruke og miljøvennlige. Jeg kjøpte min på Amazon, men du kan også finne dem på ebay. Hvis du bor i Oslo kan du også få tak i fine barberhøvler på Dapper.

Stoffnett

Vi har kuttet ut plastposer. Istedenfor har vi en skuff med flere stoffnett som vi bruker. Jeg passer også på å alltid ha med meg et stoffnett i sekken, eller i barnevognen. Man vet aldri når behovet oppstår.

Planter

Planter gir et godt inneklima og er nydelig dekor. Jeg vil heller innrede leiligheten min med vakre planter enn andre upersonlige interiørartikler. Vi kjøper blomster fra en lokal og uavhengig blomsterbutikk.

Jeg vil heller innrede leiligheten min med vakre planter enn andre upersonlige interiørartikler

Earth without art is just «Eh», er det ikke det de sier?

Kunst

Vi elsker å investere i kunst. Og da mener vi ikke masseprodusert «kunst» som du får kjøpt på Ikea eller andre interiørkjeder. Å leve minimalistisk betyr ikke at du ikke kan smykke veggene dine med vakre kunstverk. Støtt lokale kunstere og kjøp originale verk. Earth without art is just «Eh», er det ikke det de sier?

Som jeg har sagt flere ganger før, er hele denne livstilsendringen en prosess. I går bestemte vi oss for å slutte å kjøpe tørkepapir til kjøkkenet. Nå skal vi begynne å bruke kluter isteden. Jeg ønsker også å lage eget vaskemiddel i fremtiden, og jeg tror endelig jeg har funnet en god oppskrift på hjemmelaget shampoo som jeg ønsker å teste ut.

Miljøplukk, miljøtips, forbruk, avfall