Bli kvitt ting du ikke trenger og finn nye skatter - helt uten å bruke penger! Illustrasjon: Anja Gautun Bjerke

Miljøtips: Arranger byttekveld

Det er kult, gøy og miljøvennlig med byttekveld. Slik arrangerer du en helt selv!


Så mye kaster vi:

 • Hver av oss kaster i gjennomsnitt 433 kilo husholdningsavfall i året
 • I 2016 produserte gjennomsnittsnordmannen 85% mer avfall enn i 1992
 • Fylkesvis kaster finnmarkinger minst, mens de fra Akershus topper listen
 • Norge har i dag 38% materialgjenvinning, men forpliktelser til EU gjør at vi må opp på 50% i 2020.

Kilder: SSB

Det er ikke miljøvennlig å hele tiden kjøpe nye ting. Man bidrar til en bruk-og-kast-kultur, og støtter en bransje som utnytter både natur og mennesker. I 2011 kastet nordmenn i gjennomsnitt 23 kilo klær hver  – til sammen 113 000 tonn. 

LES: Geriljakunst mot søppel

Hvis du derimot bytter klær istedenfor å kjøpe og kaste, reduserer du både mengden tekstilavfall og lar være å støtte klesbransjen. Klær du er lei kan bli noen annens neste favorittplagg, og ting som ellers ville ha havna i søpla kan få et nytt liv hos noen andre.

Kanskje du selv ender opp med en ny skatt?

Fem tips til å arrangere din egen byttekveld:
 1. Finn ut hva dere skal bytte  Er det bare klær, eller er bøker, nips og andre småting også lov å ta med? Dere kan ha byttekvelder for forskjellige ting, slik at for eksempel én kveld er for klær og tilbehør, og en annen er for bøker, film, musikk og spill, men det går selvfølgelig også an å bytte alt på en gang. Hvis du lager stiklinger av plantene dine er også dette veldig populært!
     
 2. Hvem, hvor, når Hvem skal du invitere, hvor dere skal være, og når skal byttekvelden finne sted? Skal du invitere mange eller få? Skal det være hos deg selv, eller kanskje på jobb eller skolen? Hvis dere blir mange kan det være lurt å ha byttekvelden på et litt større sted. Kanskje du skal arrangere en byttekveld som involverer hele skolen din som kan holdes i gymsalen? Hvis du har det hjemme kan det også kombineres med en hyggelig middag eller filmkveld! 
     
 3. Finn fram og gjør plass Rydd plass til tingene, og finn eventuelt fram ting du kan sortere og stille dem ut i. Det er dumt hvis ting du ikke hadde ment å bytte havner sammen med byttehaugen og forsvinner. En måte å holde byttingen ryddig, er å finne bokser og stativer til tingene. Du kan bruke klesstativ, tau mellom takbjelker, stiger, gardintrapper, bord og stoler, slik at ikke alt havner i en haug. Da får man lettere oversikt over hva man kan tenke seg, og hva man ikke vil ha. 
     
 4. Bestem bytteregler Bestem hvilke regler dere skal ha for byttinga. Man kan for eksempel bytte ting mot ting, sette opp ønsker for hva man vil ha, få bonger slik at man bytter til seg like mye som man kom med, eller bare bestemme seg innbyrdes. Sistnevnte fungerer best hvis det ikke er for mange til stede, slik at det ikke blir for uoversiktlig.
     
 5. Gi bort det som blir til overs Alle tingene som blir til overs kan du levere til en bruktbutikk, en veldedig organisasjon, et loppemarked eller lignende. På den måten støtter du også en god sak, og hindrer at det siste blir kastet, eller stående og ta plass. Eventuelt kan du spare på dem til neste byttekveld! 

  

Lykke til!

Miljøplukk, miljøtips, gjenbruk