Meme av en nerd foran en gammel pc-skjerm

Miljønytt #8

Forskere har funnet søte små dyr på 10 000 meters dyp. Bare synd de var fulle av miljøgifter.

Ukas gladsaker

God dag og velkommen til Miljønytt. Vi begynner som vanlig med de minst depressive nyhetene.

Først ut er saken om at HSBC, Europas største bank, har skrevet et dokument der de sier de skal være snillere med miljø og mennesker i framtiden. Ifølge dokumentetskal banken blant annet sikte mot et mål på null regnskogsødeleggelse. Dette kommer som en følge av en rekke faktorer, som sterkt press fra Greenpeace og forbrukerkampanjer. Vi får bare håpe at banken leser dokumentet selv.

Les forrige ukes miljønytt her.

Barokkmaleri-meme

Er vindkraft fra vindturbiner til havs en god løsning på energiproblemet?  Vil det føre til tap av biologisk mangfold? Her er noen artikler som ikke sier noe om det siste spørsmålet, men om hvordan noen kan investere og tjene penger på nye vindturbiner til havs, og om ny teknologi for offshore-vind. Denne uken har det på nytt blitt pratet om vindkraft til havs som en fornybar løsning. Hvordan det påvirker de lokale økosystemene har det derimot ikke blitt pratet så my om. Skuffende.

Norgesgruppen har denne uka troppet opp rak i ryggen og stolt erklært at de har blitt store og slutta. Slutta med hva da? Bleier? Snus? Game of Thrones? Nei, de har slutta med mikroplast! Gratulerer til Norgesgruppen, og gratulerer til alle de som sa at miljøvernere tar Norge flere tiår tilbake i tid. Dere fikk rett, vi er nå tilbake til 70-tallet, tiden da hudkrem ikke inneholdt plastbiter.

LES MER: Hva er egentlig mikroplast?

Styret i Norgesgruppen feirer at de er kvitt mikroplast i produktene sine med en eksotisk reise til 70-årene.

Ukas no shit

Jeg har kommet ut av tellingen på hvor mange ganger Miljønytt har referert til en forskningsrapport som sier at verden blir kjipere med klimaendringer, men bare for tradisjon og orden; her er en til.

Den sier at i Afrika i 2040 vil hetebølger som i dag er uvanlige sterke, bli vanlige. Dette kommer igjen til å føre til en mindre matsikker verden, noe som allerede har skjedd et annet sted i«den verste grønnsakskrisen på 25 år». Krisen er nok noen hakk mer omfattende enn smørkrisen i 2011, men i Norge har vi ikke fått smake særlig på problemet, som grunnes elendig landbruksvær i Sør-Europa.

Det er heller ikke bare i sør det er dårlig vær for mat, men reindriftere i Finnmark sliter med is på beitemarkene. Flere reineiere har bestemt seg for å flytte til sommerbeite allerede i februar.

Flere reineiere har bestemt seg for å flytte til sommerbeite allerede i februar.

LES OGSÅ: Klimaendringer truer reindrift

Fra for mye is til for lite is. Nok en gang meldes det at isbreer, denne gangen i Sverige, smelter som bare juling. Isbreen i Rago nasjonalpark, som ligger på grensa mellom Norge og Sverige, har nå forsvunnet helt fra svensk side. Selv om det er trist når breer smelter, er det en liten trøst i at vi har noe som svenskene ikke har.

Etter å ha lest alt dette føles det som om ikke alt er helt i orden med verdens klima. Da kan det være greit å lytte til en god ekspert på saken:

Carl I Hagen i radiostdioet.

Og da snakker jeg så klart om den respektable herren høyre, han med de fine informasjonsbrosjyrene. Skjermdump

Ukas WTF!?!

Norge deler ut en god del penger til andre nasjoner i bytte mot avtaler. Nå har det vist seg at Norge har gitt penger til Kongo for at landet skal slutte med tømmerhogst i regnskogen, uten at Kongo faktisk har sluttet med hogst i regnskogen. Det er lite kult. En ting som er enda verre er at det i avtalen legges opp til å subsidiere industriell hogst med norske regnskogspenger. Ehm… wtf? Sender Norge penger til Kongo for å subsidiere industriell hogst? Tydeligvis.

en gapende koala

Koalaer finnes ikke naturlig i Kongo, men denne var for bra til å ikke bli tatt med.

Det finnes miljøgifter i organismer ned til 10 000 meters dyp. Hæ? For meg er det er ganske utrolig at det finnes organismer på 10 000 meters dyp, men om du allerede visste det, kan du nå få vite at disse organismene har høye verdier av stoffer som PCB og bromerte flammehemmere. Det viser denne rapporten. Hvordan i all verden har vi klart å forurense et sted som ermindre utforsket enn månen? Dersom det finnes PCB, et stoff som har vært forbudt siden 80-tallet, på 10 000 meters dyp, får det nyheten om at det er like mye om at det er like mye plastsøppel på 2500 meters dyp i Arktis, som det er utenfor europeiske storbyer, til å blekne. Eller nei, det er ganske wtf, det og. Slik har NRK Satiriks løst problemet:

Ukas babes

Hvordan klare seg som klimaskeptiker dersom du er øverste leder for et land med en enorm forskerskare innen klima? Du fjerner alt de har klart å forske fram! Det er Trump-administrasjonens pågående politikk, noe som er katastrofalt for den globale klimaforskningen og formidlingen av miljøproblemer. Heldigvis har en gjeng med intens dugnadsinnsats klart å redde store deler av materialet for å unngå å sette forskningen og forskningsformidlingen tiår tilbake i tid. Dermed avrunder vi miljønytt ved å utrope disse til ukas babes!

Meme av en nerd foran en gammel pc-skjerm