Miljønytt #7

Nedlagt gasskraftverk og spennende tognytt er blant ukas miljønyheter.

Ukas gladnyhet 

La oss starte med gode nyheter! Statoil har annonsert at gasskraftverket på Mongstad legges ned! Gasskraftverket har vært kraftig utskjelt og har i flere år vært i drift uten at det har vært lønnsomt. Nå er det avklart at det som er Norges største gasskraftverk blir avviklet ved slutten av neste år.

Gasskraftverket har vært i drift siden 2010 og NRK antar at tapet kan være på så mye som tre milliarder. En konsekvens av stans av anlegget er at man reduserer utslipp derfra med mellom 250-300 000 tonn CO2, så dette er en gledelig nyhet for klimaet!

Ukas kjappe

Okay, kanskje ikke så rask likevel… Det går rykter om at Ringeriksbanen er en av tingene som er med i den nye Nasjonale Transportplanen (NTP) som er under forhandling nå og blir lagt fram senere i år. Det innebærer at togtiden mellom Oslo og Bergen kan forkortes med én time! Hvis det som blir lagt fram senere om noen måneder ligner det Aftenposten nå tror ligger på bordet er det snakk om 20 milliarder norske kroner til utbygging av dobbeltspor for jernbane mellom Sandvika og Hønefoss.

Utbyggingen kan starte allerede i 2019, skal ta omtrent 5 år og vil utvide pendlerområdet rundt Oslo ved å forkorte togreisetiden mellom Sandvika og Hønefoss med over én time. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) har sannsynligvis deltatt i forhandlingene med KrF og Venstre. Hans mål er å sikre et stortingsflertall for det som skal legges frem. Det kommer helt sikkert flere nyheter om NTP i ukas miljønytt framover!

Ukas seriøse

Du vet kanskje allerede at Natur og Ungdom sammen med Greenpeace saksøker staten? Det ble åpnet for nye områder med olje- og gassvirksomhet i Barentshavet. Ikke bare er det enda et steg i feil retning, det strider også mot mål Norge har forpliktet seg til med Parisavtalen og klimaparagrafen i Grunnloven.

Nå har det blitt klart når Norges første rettssak om klimaet starter! Rettsaken er lagt til 13. november, så vi må nok dessverre belage oss på å vente en god stund før vi hører noe mer…

Dette bildet viser hvilke områder som Statoil vil lete etter olje i. Foto: Statoil

Ukas Trump

Det er umulig å slutte og snakke om hva Trump finner på! Han har snart vært president i én måned og mye kan sies om det han allerede har gjort. Kongressen i USA, med sitt republikanske flertall, ønsker nå å endre mange av lovene som president Barack Obama fikk igjennom like før han gikk av, med hjelp av president Trumps signatur. Kongressen kan trekke tilbake lover innen en viss frist, hvis presidenten signerer. 

Blant lovene Obama lagde som nå står i fare, er lover om våpenkontroll og miljølover med regler for kull- og oljeindustrien. Nye regler for utslipp i kullindustrien og regulering av oljeindustrien står dermed i fare for å bli trukket tilbake av Trump.

Runder av ukas nyheter med et valentinskort fra USAs president.