Miljø, punk og Hudkreft!

Fire unge punkrockere om alt som er galt med kapitalismen.

«Samfunnets moderne hungersnød, pengene flyr som gammelt støv. Så pakk skapet med merkeklær før du dreper flere trær».

Musikken runger på Øvingshotellet når PUTSJ er ute for å møte punkrockerne i Hudkreft. Gruppa, som består av medlemmene Leah Røkke, Roksana Niebrzegowska, Stella Lindeberg og Smirna Simeonova, synger og skriker om politikk og det de ser som vanskeligheter i samfunnet.

Les også: Lokker ungdommen til miljøsaken med musikk

– Vi spiller om kapitalisme, vi er ikke så glad i det, vi er ganske radikal ungdom, sier Stella humoristisk, mens resten av bandet ler.

Det er egentlig ingen av oss som har noen talenter, punk er det eneste man kan spille da.

Gruppa ble startet etter at Stella og Leah deltok på bandleieren LOUD! i 2016 og siden det har de blant annet spilt på Askerfestivalen og Frysjastock og selv arrangerer de Helt OK Festival.

– Shoutout til LOUD! roper jentene i kor.

Bortsett fra vokalist og gitarist Leah, kunne ingen i bandet spille instrumenter før de ble med i Hudkreft, Roksana som er bandets gitarist, spilte egentlig bare ukulele og bassisten Smirna visste ikke at hun var med i bandet en gang, før de andre hadde bestemt at hun var bandets bassist. Trommisen i bandet, Stella, hadde heller ikke spilt trommer før bandleieren.

– Det er egentlig ingen av oss som har noen talenter, punk er det eneste man kan spille da. Det er bare vokalisten vår som kan ting, resten bare slår på ting, forteller Smirna.  

– Det er derfor vi valgte punk, følger Leah opp med.

– Også kan man skrike, og det er gøy, sier Roksana.

Helt sjukt uten sjukehus

Musikken deres handler om alt fra innvandring til fraværsgrensa, og de er ikke redde for å fortelle hvor skapet skal stå. Med låter som «I saksen» og «Tid er penger» tar de politikk og samfunnet på kornet og retter søkelyset mot egoisme, fremmedfrykt, overforbruk, og ikke minst, kapitalisme.  

– Kapitalisme er egentlig bare det at det funker fett for de som har masse cash, også funker det ikke like bra for de som ikke har så mye penger. Det skaper utrolig store forskjeller i samfunnet som er dritkjipt og det gagner bare de rikeste, forteller Stella.

Gjengen i Hudkreft er både sinte og sosialbevisste. Foto: Hudkreft

Selv forteller de at det kapitalstyrte samfunnet har behandlet dem bra, og Stella og Leah kommer for øvrig fra vestkanten og Asker, noe de begge kan se ironien i.

Kapitalisme er egentlig bare det at det funker fett for de som har masse cash, også funker det ikke like bra for de som ikke har så mye penger.

– Tingen er at jeg har kommet veldig godt ut av det, men jeg ser at ikke alle har kommet like godt ut av det og derfor er det viktig for meg å uttale meg, forteller Stella.

Leah sier seg enig og forteller at hun ble helt satt ut etter valget, et resultat som førte til det hun omtaler som en megadepresjon, noe som gikk utover låtskrivingen.

– Men vi er back on track nå. Og vi holder på med en ny låt, forteller hun.

Stella forteller at hun likevel ikke synes at Norge er det verste landet å bo i, og sikter til USA.

– Som ikke har gratis sjukehus en gang!

– Det er helt sjukt, utbryter alle etter hverandre.

Masseproduksjon og klimakrise

Selv om det i hovedsak er det sosiale aspektet ved kapitalisme Hudkreft kritiserer i låtene sine, ser de en klar link mellom miljøproblemene og kapitalismen.

– Kapitalisme kan påvirke miljøet på ganske mange måter. I hvert fall hvis mange oljefirmaer og lignende er privatiserte, de kan gjøre som de vil og man risikerer mye mer.

– Også når ting masseproduseres som et helvete, så blir det masse unødvendig plast og søppel overalt som kan føre til enda større miljøproblemer, det ligger litt på kapitalismen, de miljøkatastrofene vi har på gang, sier Stella.

Miljøplukk, musikk, Kultur