To skoleelever løser oppgaver

Og når man ikke har skole er det også vanskelig å få seg jobb, og da får man ikke kunnskap som gjør at man ikke får ryddet opp i oljeproblemet, sier OD-leder Sanra Skiaker. Foto: Maria Birkeland Olerud

Med ungdom som vakbikkjer

Operasjon Dagsverk vil at ungdom i Nigeria fikser problemene sine selv. De må bare få hjelp til å lære hvordan.

Tema: Nigerias olje 
  • I en artikkelserie ser Putsj nærmere på konsekvensene av oljeutvinningen i Nigerdeltaet, Nigeria.  
  • Natur og Ungdom og moderorganisasjonen Naturvernforbundet er tildelt Operasjon Dagsverk-prosjektet i år. Elever fra hele landet jobber inn 23-29 millioner kroner til miljøutdanning av ungdom i Nigerdeltaet.  
  • Putsj setter søkelyset på hvordan det norske folk gjennom Oljefondet investerer 90 milliarder kroner i oljeselskap med datterselskap som utvinner olje i deltaet. Prosjektet er støttet av Fritt Ord og Landsrådet for Norges barne- og Ungdomsorganisasjoner.

– I Nigeria er det oljeutslipp hver dag, men det er veldig få som vet om det. Og hvem bryr seg egentlig om noe de ikke vet om?

Spørsmålet kommer fra Sandra Skiaker, leder av Operasjon Dagsverk (OD). OD er den største solidaritetsaksjonen i Norge som arrangeres både for og med ungdom, og de jobber med bistandsprosjekter og internasjonal undervisning. Prosjektene gjennomføres årlig, og i 2017 handler det om Nigerdeltaet. Området får lite oppmerksomhet, og miljøaktivister kritiserer de ansvarlige for ikke å ha gjort noe for å forbedre situasjonen.

Har man ikke skole er det også vanskelig å få seg jobb, og da får man ikke kunnskap som gjør at man ikke får ryddet opp i oljeproblemet og unngått fattigdomssirkelen
OD-leder Sandra Skiaker

FN har uttalt at Nigerdeltaets oljesøl har behov for den største opprydningen i verdens historie. Olja har trengt inn i vegetasjon, vann og dyreliv, noe som igjen påvirker mennesker, og den gjennomsnittlige levealderen har sunket under 50 år. Derfor er befolkningen veldig ung, og det er barn og ungdom som blir hardest påvirket.

LANGLESING: Norske pensjonskroner i Nigerdeltaets olje

Ungdom i stormens øye

Odey Sunday Owogoga jobber i Environmental Rights Action (ERA), ODs samarbeidspartner i Nigeria. Han samarbeider tett med lokalsamfunnene som er påvirket av oljesøl i Ogoniland i Nigerdeltaet, og har sett hva det fører til. Bodo City i Ogoniland har ikke hatt noen store utslipp siden 2009, men siden olja ikke er ryddet opp sliter innbyggerne fremdeles med dens ettervirkning.

UNGE FORTELLER: Slik er det å vokse opp i Nigerdeltaet

– 70 prosent av alle som bor her i Bodo har vært avhengige av fiske. Derfor er det et høyt nivå av fattigdom, og mye prostitusjon. Ungdommen har ingenting å gjøre nå, så de går inn i prostitusjon og olje (ulovlig tapping av oljerør, journ.anm). Det er ingen jobber, ingen levebrød, så man må gjør det man kan, sier han.

En lærer underviser i en skole i Bayelsa.

Midler fra årets OD-prosjekt skal gå til å gi ungdommen kunnskap om sine rettigheter, og hvordan de skal få politisk påvirkningskraft. Her fra en av prosjektskolene i Bayelsa. Foto: Maria Birkeland Olerud

Environmental Rights Action (ERA)

ERA ble etablert i Nigeria i 1993, og er landets største miljøvernorganisasjon. De har 25 ansatte, ca. 2 000 frivillige og over 10 000 medlemmer. ERA arbeider direkte med påvirkede lokalsamfunn for å gjøre dem i stand til å kjempe mot oljeselskaper og forurensningen.

Kilde: Operasjon Dagsverk.

Operasjon Dagsverk (OD)

OD ble grunnlagt i 1964. Ca 100.000 ungdommer jobber inn nærmere 30 millioner hvert år for å gi ungdom i Sør muligheten til utdanning. OD har jobbet i mer enn 62 land i Asia, Afrika og Latin-Amerika, og har siden oppstarten jobbet inn nærmere én milliard kroner til ODs kampanjer og prosjekter.

Kilde: Operasjon Dagsverk.

SE BILDENE: Putsjotografene besøkte Nigerdeltaet

En sirkel av søl

Skiaker er klar på hvordan olja skaper flere problemer.

– Alt henger sammen. Når det ikke lenger er fisk i elva tjener ingen penger og får ikke sendt barna sine på skole. Og når man ikke har skole er det også vanskelig å få seg jobb, og da får man ikke kunnskap som gjør at man ikke får ryddet opp i oljeproblemet og unngått denne fattigdomssirkelen.

LES OGSÅ: Verdensberømt miljøverner om Nigerdeltaet

Midler fra årets OD-prosjekt skal gå til å gi ungdommen kunnskap om sine rettigheter, og hvordan de skal få politisk påvirkningskraft. Målet deres er 10 000 «oljevoktere», som skal læres opp i hvordan de kan dokumentere og varsle om oljeselskapenes virksomhet. Opplæringen skal skape miljøvennlige jobber som vil gi inntekt og redusere fattigdom, gjennom at ungdommene selger solstrøm-anlegg og mer energieffektive ovner. Dette gir også lokalsamfunnene tilgang på fornybar energi, og gjør dem mindre avhengige av olja.

Opplæringen skal skape miljøvennlige jobber som vil gi inntekt og redusere fattigdom
Sandra Skiaker, OD-leder

OD sier selv at de er av, med og for ungdom, og med det mener de at også midlene som går til ODs prosjekt stammer fra ungdommer. På OD-dagen 2. november dropper ungdommer over hele Norge å gå på skolen for å jobbe og tjene inn penger til årets prosjekt. Det er disse pengene som går til gjennomføringen av ODs planer i Nigerdeltaet.

Solcellelamper på rekke og rad.

Opplæringen skal skape miljøvennlige jobber som vil gi inntekt og redusere fattigdom, gjennom at ungdommene selger solstrøm-anlegg og mer energieffektive ovner. Her fra opplæring av solcelledrevne lamper i Bayelsa. Foto: Maria Birkeland Olerud

Tema, Olje, internasjonalt, utdanning