Gled noen som gruer seg til jul: småfuglene! Illustrasjon: Ludvig Gundersen

Med disse triksene kan du hjelpe fugler overleve vinteren

Ville fuglebestander er under press, og mange fugler sliter med å overleve vinteren. Her er noen enkle ting du kan gjøre for å hjelpe!

 alt=

Anton Krag, leder i Dyrevernalliansen

Nå kommer vinteren og temperaturen har allerede rukket å nå nullpunktet på termometeret. «Gled en som gruer seg til jul», er  et ofte brukt som slagord for årstiden, og da er det viktig å ikke glemme de som kanskje har det aller verst: småfuglene.

Zoolog og daglig leder i Dyrevernalliansen, Anton Krag, forteller at ville fuglebestander er under økende press grunnet utbygging, avskoging og annen menneskelig aktivitet og at det derfor er viktigere enn noen gang å hjelpe de små pippipene.

– Det er lite mat å finne om vinteren og tilgangen er veldig varierende avhengig av værforhold. Det skal lite til før fuglene sulter i hjel, forteller Krag. 

Så om du vil å bidra til å gi småfuglene en bedre vinter, får du ikke bare god karma, men også en god dose gratis underholdning for både store og små. Hvis man har lyst til å spare noen slanter til julestria, kan man alltids kansellere kringkastingsavgiften og investere i et fuglebrett istedenfor.

Det er enkelt å gjøre vinteren bedre for fuglene, og Krag har flere tips til hvordan man bør gå fram:  


Hvis man har lyst til å spare noen slanter til julestria, kan man alltids kansellere kringkastingsavgiften og investere i et fuglebrett istedenfor.


Lag din egen fuglemat: 

Dette trenger du:

 250 g delphiafett

600 g fuglefrø

Pepperkakeformer

Pyssing

Slik gjør du:

  1. Smelt delphiafett på svak varme og tilsett fuglefrøene. Bland alt godt sammen.

  2. Legg pepperkakeformene på et stekebrett med bakepapir. Bruk en skje og fordel blandingen i formene.

  3. Bruk en pinne til å lage ett hull i hver figur.

  4. Sett i kjøleskapet til de har stivnet helt. (Du kan også sette brettet ut hvis det er kaldt ute.)

  5. Bruk en kniv til å fjerne delphiafettet rundt kanten før du tar de ut av formen.

  6. Fest en snor gjennom hullet i alle figurene.

  7. Heng maten ut til fuglene. 


Heng opp fuglekasser

Det moderne skogbruket har medført en mangel på naturlige hulrom i skoglandskapet. For mange av de hullrugende fuglearter vil det derfor være av stor betydning at du bruker vinter og vår til å bygge og henge opp fuglekasser. Det er ikke vanskelig å bygge en fuglekasse selv, og man kan lage fuglekasser for hele 25 forskjellige arter!

Gi fuglene mat de har godt av

Det beste er villfuglblanding som du får kjøpt i de fleste butikker. Solsikkefrø, frukt, og gjerne en halv kokosnøtt som henges opp. Det går også an å lage fuglemat selv. Det er en hyggelig aktivitet som både barn og voksne kan ha glede av. Man bør imidlertid styre unna bearbeidet mat, som pålegg og ost, som inneholder mye salt og sukker. Styr også unna hvitt brød, da dette er mer vomfyll enn næringsgivende, og ikke minst muggen og gammel mat. 

Mange tror at fugler kan eksplodere av å spise ris, men dette er en myte. Selv om det ikke er sant bør man likevel ikke gi fuglene mat som eser, da det kan være vanskelig å fordøye.

Unngå å gi mat som eser, for det kan fuglene få problemer med å fordøye.

Ikke utsett fuglene for farer og sykdom

Unngå å mate steder som utsetter fuglene for rovdyr eller katter. Det er også viktig med god hygiene, fjern gammel mat før du legger frem nytt.  Tilpass mengden slik at det ikke ligger igjen gamle rester som mugner.

Hvis man først har begynt å mate, fortsett

Man bør absolutt mate småfugler hele vinteren. Du bør fortsette å mate jevnlig hvis du først har begynt, i hvert fall til ut på våren. En god tommelfingerregel for når du kan slutte å mate er når de første insektene dukker opp i naturen. Da er det såpass varmt at det finnes andre matkilder.

Om uhellet skjer...

Alle kan gjøre feil, men det viktigste er å forbedre seg når man får riktig kunnskap. Får du tak i en skadd fugl, så legg den forsiktig i en pappeske og ta den med til veterinær. Det er anslått at mange titalls millioner fugler dør av å fly inn i vinduer hvert år, for å forhindre dette kan man blant annet bruke klistremerker i vinduet.


Miljøplukk, artsmangfold, Tips