Massedemonstrasjon mot passiv klimapolitikk i London

På lørdag arrangerte gruppen “Extinction Rebellion” en demonstrasjon mot passiv klimapolitikk i Storbritannia. Flere tusen mennesker møtte opp, og sammen blokkerte de flere av de største broene i London sentrum.

Tekst: Jonas Henmo

Foto: Jonas Henmo

Foto: Dina Patey

 Forskerne har gitt oss 12 år på å unngå klimakatastrofe. Det må tas seriøst. Akkurat nå virker det ikke som politikerne skjønner alvoret i situasjonen

Denne helgen oppfordret den nyoppstartede gruppen “Extinction Rebellion” beboerne i London til å demonstrere. Gruppen oppfordret til sivil ulydighet, og menneskene som møtte opp blokkerte sammen fem av de største broene i sentrum i flere timer. Alt fra familier, vennegjenger, aktivistveteraner og nysgjerrige nykommere satte seg ned på broene rundt klokken 11 på formiddagen, og sperret veien for all trafikk. I følge gruppen selv var over 6000 demonstranter til stede, og over 85 ble arrestert.

Vil trappe opp demonstrasjonene

Gruppen har i den siste tiden mobilisert seg kraftig i London, og andre steder i England. Siden første november, hvor flere tusen mennesker stilte opp utenfor det britiske parlamentet for å demonstrere mot passiv klimapolitikk, har gruppen utført en rekke demonstrasjoner og protester.

Selv om gruppen kun ble startet for noen måneder siden, så har de allerede flere planer klare. De vil trappe opp demonstrasjonene i tiden fremover, helt til drastiske politiske tiltak blir fattet. De sier at dagens klimakrise er en nødsituasjon som ikke blir tatt på alvor, og at det er borgernes plikt å kjempe mot dette gjennom å skape ikke-voldelig samfunnskaos. Denne formen for demonstrasjon kalles «sivil ulydighet», og har blitt brukt som politisk middel flere ganger tidligere, blant annet av suffragettene i England, borgerrettighetsbevegelsen i USA, og av Mahatma Gandhi i India.

På nettsiden sin har Extinction Rebellion listet tre «krav» fra den britiske regjeringen. De er følgende:

1. At regjeringen skal kommunisere tydelig hvor eksistensiell og farlig klimakrisen er, og reversere alle tiltak som ikke støtter denne holdningen.

2. At Storbritannia skal bli et nullutslippssamfunn innen 2025.

3. At det skal opprettes en form for borgersamfunn, hvor makten skyves over fra politikerne til folket.
Gruppen har stort sett mottatt positiv respons, både nasjonalt og internasjonalt. BBC, The Guardian og andre nasjonale aviser har dekket både gruppens agenda og demonstrasjonene hittil. Profiler som George Monbiot, journalist og forfatter, Caroline Lucas, leder for det engelske Green Party, og Greta Thunberg, den svenske 15-åringen som er på skolestreik for klima, har alle møtt opp på demonstrasjoner og holdt taler.

Engasjerer mennesker i alle aldre

Blant de som møtte opp, så var aldersspennet stort, og flere hadde mange tanker om hvorfor de følte et behov for å støtte aksjonen. En av demonstrantene som møtte opp, var 59 år gamle Hannah. Hun fortalte at dette var den første demonstrasjonen hun hadde vært på i hele sitt liv.                                       - På et tidspunkt må vi våkne opp. Det tidspunktet er nå, fortalte Hannah.

Jack på 25 år mente det var viktig å være på demonstrasjonen fordi tiden renner ut.                                                                                                                                - Forskerne har gitt oss 12 år på å unngå klimakatastrofe. Det må tas seriøst. Akkurat nå virker det ikke som politikerne skjønner alvoret i situasjonen, sa Jack.

En tredje person, som hadde et ønske om å være anonym, mente at regjeringen ikke gjør nok for å snu den globale oppvarmingen.                                     

- Selv om den britiske regjeringen sin retorikk rundt klimaendringer er god, så er tiltakene langt unna det som kreves for å reversere global oppvarming, avsluttet vedkommende.

I følge gruppen selv har de allerede spredt seg til 15 land, og mottar støttemeldinger fra hele verden. Neste lørdag arrangeres «Rebellion Day 2», hvor veier igjen skal sperres i London sentrum for å få politikernes oppmerksomhet.