MIchelle Cook ser utover og til siden

SPESIELT FORHOLD TIL VANN: Michelle Cook sier kvinner i Standing Rock-reservatet har et nært forhold til vann, og derfor er spesielt aktive i kampen om å verne drikkevannet. Foto: Anna Aronsen Oftedal

– Man skulle tro vi var tilbake i 1700-tallets Ville Vesten

– Vi skal ikke gi opp. Vårt ønske om å leve er sterkere enn våpnene til politiet, sier Michelle Cook fra Standing Rock i USA. Oljefondet har investert 6,7 milliarder kroner i selskaper som står bak utbyggingen av den omstridte oljeledningen Dakota Access Pipeline.

Den første uken i april dro tre urfolkskvinner til Norge for å fortelle om sine opplevelser fra protestleiren ved Standing Rock-reservatet i Nord-Dakota, og hvilke konsekvenser en oljelekkasje vil ha i området.

Bekymringene er ikke grunnløse. For et par uker siden ble det avslørt at selskapet Energy Transfer som er den største aktøren bak Dakota Access pipeline er ansvarlige for to store utslipp i Ohio. Det er ikke første gangen slikt skjer. I desember, kun 240 km fra protestleiren ved Standing Rock, lakk over to millioner liter råolje fra oljeledningen Belle Fourche.

– Hva en slik lekkasje vil gjøre med drikkevannet vårt er utenkelig. Naturen blir ødelagt, og en befolkning som allerede er vanskeligstilt vil bli tvunget til å kjøpe vann, sier Sarah Jumping Eagle som kommer fra Standing Rock-reservatet i Nord-Dakota.

LES KRONIKKEN: «Standing Rock-motstanden har blitt et symbol på urfolks manglende autonomi»

Norske banker involvert

– Vi så en ung jente bli truffet i øynene av en gummikule. Hun mistet synet. En annen ble truffet av en granat og mistet store deler av underarmen. Hun kunne ha dødd, for det tar lang tid å komme seg til sykehuset i Bismarck ettersom sikkerhetspolitiet har laget veisperringer.

Michelle Cook tørker tårene med et lommetørkle mens Jumping Eagle forteller om brutaliteten som protestantene ved Standing Rock-reservatet jevnlig blir utsatt for av sikkerhetspoliti. Sammen med Tara Houska, Wastè Win Young, Autumn Chakon og delegasjonsleder Osprey Orielle Lake har hun kommet til Norge for å fortelle om den dramatiske situasjonen rundt oljeledningen i Nord-Dakota. DNB, Nordea, Sparebanken, KLP og Storebrand hadde lånt penger til selskaper som står for utbyggingen.

Jeg så mine kjære venner bli bitt til blods
Michelle Cook, menneskerettighetsadvokat og aktivist

Etter press fra forbrukere har bankene trukket seg ut. DnB trakk seg ut samme dag som urfolkskvinnene hadde avtalt å møte dem. Oljefondet holder fortsatt fast på investeringene.

I sammarbeid med Greenpeace holder de fem urfolkskvinnene konferanse  på Kulturhuset i Oslo. Der forteller de om sine opplevelser fra protestleirene ved Standing Rock-reservatet.

MENNESKER SITTER I PANELDEBATT PÅ KULTURHUSET

ÅRHUNDRER MED UNDERTRYKKELSE: Autumn Chacon sier at dette kun er en liten del av en lang historie hvor stormakten har tatt bit for bit av deres landområder. Til venstre for henne sitter Michelle Cook og kjemper for å holde tårene tilbake. Til høyre: Sarah Jumping Eagle, Tara Houska , Wastè Win Young og Osprey Orielle Lake. FOTO: Anna Aronsen Oftedal

Bitt til blods av hunder

– Det verste var hundene som de slapp løs på oss. Jeg så mine kjære venner bli bitt til blods.

Cook forteller om overgrepene som hennes folk har blitt utsatt for. Hun er menneskerettighetsadvokat og aktivt medlem av vannbeskyttelsesgruppen i Standing Rock-reservatet og har et brennende engasjement for rettighetene til urfolk i Amerika.

MENING: «Vi må lytte mer til urfolk i naturvernsaker»

– Vi skal ikke gi opp. Vårt ønske om å leve er sterkere enn våpnene deres. Vår kjærlighet er sterkere enn amerikanske tanks.

Tara Houska sier de er stolte av å ha gått gjennom all mishandlingen uten selv å ha tydd til våpen.

Vår kjærlighet er sterkere enn amerikanske tanks
Michelle Cook, MENNESKERETTIGHETSADVOKAT og aktivist

– Som mange andre ble jeg arrestert, avkledd og satt til å vente i en hundekennel i flere timer. Arrestasjoner som dette skjer svært ofte selv om vi ikke har brutt noen lover.

Urfolkskvinner snakker i panelsamtale

BLIR IKKE BEHANDLET SOM MENNESKER: Tara Houska understreker at myndighetenes behandling av urbefolkningen i Standing Rock ikke hører hjemme i et moderne samfunn. Foto: Anna Aronsen Oftedal

Derimot mener Houska at selskapene som har vært involvert i oljeledningen har brutt FNs erklæring om urfolks rettigheter. Houska ser utover publikum. Hun har vært rådgiver for Bernie Sanders i urfolksforhandlinger, er veltalende som en politiker, og har håret delt i to lange tradisjonelle fletter.

– Og den erklæringen er også Norge knyttet til. Her i Norge ser vi et progressivt samfunn som verdsetter velferd og miljø. Men samtidig ligger så mye av deres rikdom i Oljefondet, som tjener penger på ødeleggelse et annet sted. Vi lever i et globalt samfunn. Alt vi gjør påvirker andre mennesker. Hvordan man lever her i Norge burde ikke gå på bekostningen av mennesker på andre siden av kloden.

– Beskytter 80 prosent av verdens biologiske mangfold

Houska sier hun har vanskelig for å tro at man i 2017 velger å angripe mennesker for å forsvare en oljeledning. Spesielt når vi vet at det finnes fornybare energiløsninger.

Beslutninger som tas her i Norge påvirker mennesker på andre siden av kloden
TARA HOUSKA, AKTIVIST

Både hun og Cook legger vekt på at vi tross alt står overfor en global miljøkrise og at det vil være en fordel for oss alle å la olja ligge.

– Selv om urmennesker kun utgjør fire prosent av verdens befolkning beskytter vi hele 80 prosent av verdens biologiske mangfold. Så når jeg spør dere om hjelp til å beskytte oss, så beskytter dere faktisk dere selv også.

Når jeg spør dere om hjelp til å beskytte oss, så beskytter dere faktisk dere selv også
Tara Houska, aktivist

– En dag i slutten av oktober så jeg nesten 100 mennesker bli arrestert. Folk ble jaget på hesterygg, akkurat som om vi skulle vært på 1700-tallet. En mann ble skutt med gummikuler og falt av hesten. Hesten ble også skutt og døde den dagen, sier Wastè Win Young.

Urfolk står sammen om felles verdier

Houska kommer ikke fra Standing Rock-klanen, og både hun og Autumn Chacon er fra andre urfolksgrupper i Nord-Amerika, men dro til Standing Rock for å hjelpe Sioux-indianerne, som hun omtaler som «brødre og søstre».

Båndene mellom de gjenværende urfolksgruppene i USA er sterke. Også urfolk fra andre deler av verden har reist til reservatet for å støtte Sioux-stammens kamp.

Aktivister og politifolk i Standing Rock

BUFFERSONE: Her står samiske Sandra Márjá West sammen med andre protestanter foran piggtrådgjerdet som politiet har satt opp for å skille protestantene fra utbyggingen av oljeledningen. Det var ved dette piggtrådgjerdet at 100 mennesker ble spylt ned med vannkanon en måned før dette bildet ble tatt. Foto: Privat

– Opp gjennom tiden har også samene kjempet for våre naturområder. For eksempel i Alta-aksjonene. Og vi har alltid vært i fåtall, så jeg vet hvor mye en slik støtte kan bety, sier Sandra Márjá West som sammen med tolv andre samer reiste ned til Standing Rock-reservatet den 10. desember. 

FRA SÁPMI TIL USA: Samiske joikere dro til Standing Rock med støttejoik

– Vi valgte bevisst å dra ned dit samtidig som vinterkulden kom, for da er det mer behov for hjelpemannskap. Mange trakk seg ettersom kulda kom. Vi kunne bidra med lærdom om å takle kulde. Vi hadde med hjemmestrikkede ulltrøyer, og lærte bort hvordan man syr verdens varmeste sko, nemlig våre tradisjonelle «skaller».

West sikter til de karakteristiske spisse skoene laget av reinsdyrskinn fra føttene til reinen og fylt med tørket gress.

tipier i vinterlandskap

HUSLY: De tradisjonelle tipiene som urfolk i Nord Amerika har brukt i hundrevis av år, ligner samenes lavvoer og ga husly til protestantene gjennom hele vinteren. Foto: Privat

skilt

MOTSTAND: Skiltene var originalt satt opp av politiet mot demonstrantene. Så tok noen av demonstrantene skiltene og skrev om skiltene og rettet dem mot polititets piggtrådgjerder. Foto: Privat.

Spylt ned med vannkanon i minusgrader

Alle de fem kvinnene rettet en stor takk til samene som hadde støttet dem gjennom den harde tiden. Hjelp til å holde varmen var noe som ble verdsatt, spesielt av de som hadde reist fra varmere strøk for å delta i protestene.

– Den 20. november ble over 200 mennesker alvorlig nedkjølt fordi politiet brukte vannkanoner mot en gruppe mennesker som satt og ba, sier Jumping Eagle.

Hun sier at de mistenker at vannet var blandet med kjemikalier.

Vi kunne bidra med lærdom om å takle kulde
Sandra Márjá West, samisk aktivist

– Ofrene fikk store skader på huden og led av en hoste i mange uker etterpå.

I leiren var det en egen nødhjelpsavdeling, hvor akutte skader ble tatt hånd om.

– Leiren var godt organisert. Selv om mange ble skadet var det ingen som døde. Politiet har derimot spredd en falsk nyhet om dødsfall i leiren for å framstille protestantene som primitive. Selv har ikke protestantene hatt mulighet til å dokumentere hva som har skjedd fordi både telefonlinjen og internettlinjen har blitt sperret av myndighetene, sier West.

BRASIL: Urfolk krever land tilbake

Wastè Win Young forteller om hvordan politiet aktivt gikk inn for å ydmyke protestantene på alle mulige måter. Da de ble arrestert tok politiet selfies med dem i bakgrunnen, sittende i en hundekennel. En annen  gang samlet politiet inn hellige gjenstander som altere og bøffelskaller.

– Vi fant igjen de hellige gjenstanden våre liggende slengt langs veien. Det var det tydelig at noen hadde urinert på dem

Michelle Cook

SPESIELT FORHOLD TIL VANN: Michelle Cook sier kvinner i Standing Rock-reservatet har et nært forhold til vann, og derfor er spesielt aktive i kampen om å verne drikkevannet. Foto: Anna Aronsen Oftedal

For farlig for byen  Bismarck, men ikke for urfolksreservatet

Oljeledningen var først planlagt å gå igjennom byen Bismarck som i størst grad er befolket av amerikanere uten urfolksbakgrunn. Men utbyggerne valgte å endre ruten, angivelig for å ikke sette drikkevannet til Bismarck i fare. I stedet ble ledningen lagt gjennom drikkevannet til Standing Rock-reservatet.

– Våre meninger har aldri blitt lyttet til. Spesielt nå som vi har en president som verken bryr seg om urfolksrettigheter eller miljø. Men vi har fortsatt en makt som forbrukere. Hvis alle trekker seg ut av banken og selskapene som støtter disse prosjektene er det ingen finansiering igjen.

OGSÅ I RUSSLAND? Oljevirksomhet truer nenetserne

Nordea, Storebrand, Danske Bank og KLP har også investert i en oljeledning Keystone X, som skal frakte tjæresand-olje fra Canada til USA. Denne har enda ikke blitt påbegynt ettersom Obama vraket den. Obama fordømte også oljeledningene i Nord-Dakota, men begge disse tiltakene har blitt reversert av Trump.

– Vi gir ikke opp. Men vi greier det ikke alene. Derfor trenger vi deres hjelp, sier Cook.